RAZGOVOR O ZABRANI RUSKOG GASA DRŽI EVRO POD PRITISKOM! Oboren na skoro dvogodišnji minimum
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

SROZAO SE

RAZGOVOR O ZABRANI RUSKOG GASA DRŽI EVRO POD PRITISKOM! Oboren na skoro dvogodišnji minimum

Berze u kontinentalnoj Kini su zatvorene zbog državnog praznika, ali je na stranim berzama juan pod presijom usled produženja karantina u Šangaju

Objavljeno:

Dolar je sedmicu započeo snažno, podržan rastom prinosa na američke državne obveznice u očekivanju jačeg povećanja kamatnih stopa u SAD, dok razgovori o potencijalnoj evropskoj zabrani ruskog gasa drže evro pod pritiskom.

Podsećamo, specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 40. dan. Za danas je najavljeno da će se nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine.

Zabrinutost u pogledu ekonomske štete od rata u Ukrajini oborila je evro na 1,1047 dolara, blizu prošlomesečnog skoro dvogodišnjeg minimuma od 1,0806 dolara, izveštava Rojters.

Nemačka je u nedelju saopštila da će narednih dana biti doneta odluka o novim zapadnim sankcijama Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ratne zločine.

Nemačka ministarka odbrane, Kristin Lambreht, izjavla je da bi EU trebalo da razgovara o prekidu uvoza ruskog gasa, a italijanski ministar spoljnih poslova, Luiđi Di Majo, nije isključio mogućnost da će do diskusije o tom pitanju doći već "u narednih nekoliko sati".

1 / 7 Foto: Profimedia

Ukrajina je optužila ruske snage da su izvršile "masakr" u gradu Buča, što je rusko Ministarstvo odbrane negiralo. Tim povodom se, podsećamo, oglasio i Makron, koji je rekao kako želi potpunu blokadu ruskog izvoza uglja i nafte u EU, već ove nedelje.

Kretanje ostalih valuta na azijskoj sesiji bilo je "mlako", pri čemu je, kako se čini, posustajanje rasta cena robe zaustavilo uzlazni trend robno vezanih valuta, dok su viši prinosi poduprli američki dolar. Indeks američkog dolara je bio stabilan na oko 98,587 poena.

Berze u kontinentalnoj Kini su zatvorene zbog državnog praznika, ali je na stranim berzama juan pod presijom usled produženja karantina u Šangaju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Inače, prošlonedeljni podatak o tome da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na dvogodišnji minimum od 3,6 odsto - podgrejao je očekivanja da će Federalne rezerve sledećeg meseca povećati referentnu kamatu za 50 baznih poena, a prinose na dvogodišnje državne dužničke hartije na oko 2,5 posto.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.