(BLOG UŽIVO) AMERIKA ĆE OVE NEDELJE UVESTI DODATNE SANKCIJE RUSIJI: Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

40. DAN RATA U UKRAJINI

(BLOG UŽIVO) AMERIKA ĆE OVE NEDELJE UVESTI DODATNE SANKCIJE RUSIJI: Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

Za danas je najavljeno da će se nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine

Objavljeno: 23:37h

Činjenice:

  • Medinski za danas najavio nastavak rada na tekstu sporazuma Kijeva i Moskve
  • Svetski lideri osudili "masovno ubistvo civila" u Buči, Rusija demantuje
  • Blinken otkrio koji je uslov da se Rusiji ukinu sankcije
  • Putinov portparol: Gas će se plaćati u evrima, konačna isplata u rubljama
  • Zelenski: Nismo dobili bezbednosne garancije ni od koga

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 40. dan. Za danas je najavljeno da će se nastaviti pregovori Rusije i Ukrajine. Podsetimo, nakon što su razgovori dve delegacije održani u utorak u Istanbulu, oni su se u petak nastavili u video formatu.

Nakon što je pre dva dana u gradu Buča u jednoj ulici pronađeno najmanje 20 tela ljudi obučenih u civilnu odeću, juče su svetski lideri osudili "masovno ubistvo civila", navodeći da će Rusiji pooštriri sankcije.

1 / 15 Foto: Profimedia

Tako je, između ostalih, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da su slike velikog broja mrtvih Ukrajinaca u gradu Buča, nakon povlačenja ruskih snaga veoma potresne dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao smrt civila u gradu severozapadno od Kijeva "brutalnošću".

Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je slike iz Buče kao "nepodnošljive" dodajući da će "ruske vlasti morati da odgovaraju za ove zločine".

Rusija je demantovala ove navode, rekavši da su fotografije i video snimci iz Buče "lažni i kijevski režim ih je inscenirao za zapadne medije, kao što je to urađeno u porodilištu u Mariupolju i u drugim gradovima".

Iz časa u čas:

23:45 Mizincev: Ukrajinske snage u Mariupolju sutra da se predaju

Ukrajinske snage u Mariupolju pozvane su da polože oružje, a ruska strana je u tom gradu predložila da se sutra sprovede specijalna humanitarna operacija, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je istakao da su "ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici koji su se utvrdili u Mariupolju pozvani da polože oružje i da će im biti pošteđeni životi".

U tom smislu, kako je naveo, ruska strana je za sutra predložila sprovođenje specijalne humanitarne operacije.

- S obzirom na tešku humanitarnu situaciju u pojedinim oblastima Mariupolja koje kontrolišu ukrajinske oružane formacije, kao i činjenicu da se raštrkane grupe nacionalističkih formacija ne potčinjavaju zvaničnom Kijevu, Oružane snage Rusije, polazeći na čisto humanim principima, za spasavanje civila predlažu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, bataljonima teritorijalne odbrane i stranim plaćenicima da od 6 časova ujutru 5. aprila 2022. godine prekinu borbena dejstva, polože oružje i izađu duž rute dogovorene sa ukrajinskom stranom u pravcu Zaporožja ka teritorijama koje kontroliše Kijev - saopštio je Mizincev.

23:35 Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o imenovanju delegacije za pregovore o bezbednosnim garancijama sa Rusijom.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

Dokument je danas objavljen na sajtu ukrajinskog predsednika.

Delegaciju će, prema odluci Zelenskog, predvoditi David Arahamija, lider parlamentarne stranke Sluga naroda i ukrajinski pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa ruskom stranom

23:15 Vladimir Zelenski potpisao je danas ukaz o imenovanju delegacije za pregovore o bezbednosnim garancijama sa Rusijom

Dokument je danas objavljen na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi TAS S.

Delegaciju će, prema odluci Zelenskog, predvoditi David Arahamija, lider parlamentarne stranke Sluga naroda i ukrajinski pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa ruskom stranom.

22:30 Zelenski razgovarao sa Ursulom fon der Lajen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o krizi u Ukrajini.

Zelenski je rekao da su govorili o "nehumanim zločinima" u predgrađu Kijeva.

On je takođe podelio svoju zahvalnost za "spremnost" EU da pruži finansijsku i tehničku podršku za formiranje zajedničkog istražnog tima o navodnim ratnim zločinima Rusije.

22:09 Nebenzja: Rusija će izneti dokaze o lažnosti zapadnih članaka o Buči

- Rusija će pred Savetom bezbednosti UN izneti dokaze koji potvrđuju da su izjave Zapada o Buči laž - rekao je na konferenciji za novinare stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, ruska vojska nikada nije napala civilno stanovništvo.

- Imamo stvarne dokaze koji to potvrđuju. Nameravamo da ih predstavimo Savetu bezbednosti što je pre moguće kako međunarodna zajednica ne bi bila zavedena lažnom pričom Kijeva i njegovih zapadnih sponzora“- rekao je Nebenzja.

21:54 Zelenski: "Veoma je bolno gledati šta su okupatori uradili našem narodu"

- Veoma je bolno gledati šta su okupatori uradili našem narodu. Moraće da odgovaraju za svaki ratni zločin i za svu patnju koju su doneli našoj zemlji - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, Pregovori, rat
foto: Profimedia, EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H, Google Earth

21:42 Bela kuća: SAD će ove nedelje uvesti dodatne sankcije Rusiji

SAD će ove nedelje objaviti nove sankcije Rusiji, izjavio je u ponedeljak američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

- Ove nedelje možete očekivati dalje najave sankcija. I koordiniramo sa našim saveznicima i partnerima koji će biti tačni parametri za to, ali da, ove nedelje ćemo imati dodatne elemente ekonomskog pritiska koje ćemo objaviti - rekao je Saliven tokom brifinga za štampu u Beloj kući.

21:36 Lavrov: Rusija koristi svaku priliku za sporazum sa Ukrajinom

21:25 Zaharova: Odgovorićemo na proterivanje diplomata iz Francuske

Rusija će adekvatno odgovoriti na proterivanje ruskih diploma iz Francuske, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova
foto: Profimedia

- Daćemo dostojan odgovor - naglasila je ruska zvaničnica.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da proteruje nekoliko ruskih diplomata, čiji su postupci "u suprotnosti sa bezbednosnim interesima" Francuske.

21:10 Kanada uvodi sankcije za 9 ruskih i beloruskih državljana

Kanada u svetlu dešavanja u Ukrajini uvodi sankcije protiv devet ruskih i devet beloruskih državljana bliskih sa liderima Rusije i Belorusije, saopštilo je kanadsko Ministartsvo spoljnih poslova.

U saopštenju se precizira da nove mere predviđaju uvođenje ograničenja protiv devet ruskih i dever beloruskih fizičkih lica "zbog saučesništva u kršenju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine".

20:37 Duma predložila kazne za primenu sankcija u Rusiji

Ruski poslanici podneli su u Dumi, donjem domu parlamenta, predlog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina i novčane kazne za primenu sankcija na teritoriji Rusije.

Novi propis, koji treba da odobri parlament i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin pre nego što postane zakon, ima za cilj da spreči pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji, saopštio je poslanik Pavel Krašenjinjikov, prenosi Interfaks.

On je pojasnio da ako neko u Rusiji "odluči da ograniči prava i slobode njenih građana njenih pravnih lica, institucija ili organizacija, onda treba da snosi krivičnu odgovornost.“

20:15 Francuska odlučila da protera 35 ruskih diplomata

Francuska je odlučila da protera 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti u suprotnosti sa bezbednosnim interesima" Francuske, javila je večeras televizija BFM.

Francuska, Francuska zastava
foto: Profimedia

Nešto ranije je ta televizija javila da joj je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova rečeno da je Pariz odlučio da protera brojne ruske diplomate.

Iz Ke d'Orseja je za BFM rečeno "da je Francuska odlučila da protera brojno rusko osoblje koje u Francuskoj ima diplomatski status".

19:47 Kuleba: "Ruski zločini u Buči su vrh ledenog brega"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Кuleba rekao je da su "užasi koje smo videli u Buči samo vrh ledenog brega svih zločina koje je do sada počinila ruska vojska" u Ukrajini.

Dmitro Kuleba
foto: Profimedia

Kuleba je to izjavio u ponedeljak na konferenciji za novinare u Varšavi, tokom koje je dodao da "užasi Buče, Mariupolja i drugih mesta" zahtevaju "ozbiljne sankcije G7 i EU".

Govoreći zajedno sa svojom britanskom koleginicom Liz Tras, Кuleba je pozvao na uvođenje "najstrožih" sankcija Rusiji, a istovremeno je zahtevao i izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

- Mogu da vam kažem bez preterivanja, sa velikom tugom, da je situacija u Mariupolju mnogo gora u poređenju sa onim što smo videli u Buči i drugim gradovima, mestima i selima u blizini Kijeva - dodao je ministar spoljnih poslova.

19:41 Liz Tras: Uskoro novi paket teških sankcija za Moskvu

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras poručila je danas da će se Velika Britanija postarati da počinioci zločina u Ukrajini budu izvedeni pred lice pravde, kao i da će London sa saveznicima raditi na novim sankcijama za Moskvu, kako bi se zaustavila ruska ofanziva.

Liz Tras
foto: Profimedia

U obraćanju zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom tokom posete Varšavi, Tras je takođe rekla da Britanija treba uskoro da objavi "novi paket teških sankcija" Rusiji, prenosi BBC.

Ona je pojasnila da će sarađivati sa saveznicima na zabrani pristupa ruskim brodovima u zapadnim lukama, strožije kazne za ruske banke i pristati na, kako je rekla, „jasan vremenski raspored za ukidanje našeg uvoza ruske nafte, gasa i uglja", navodi britanski list The Guardian.

- Realnost je da novac i dalje teče sa Zapada u Putinovu ratnu mašineriju i to mora da prestane - izjavila je britanska ministarka.

19:34 Lavrov: Rusija je spremna da razgovara sa Zapadom, bez njihovih "označenih karata"

Rusija je spremna na iskren razgovor sa Zapadom, ali oni Moskvi pokazuju samo "označene karte" da bi potvrdili sopstvenu veličinu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov, Rusija, ekonomija
foto: Profimedia

- Spremni smo za iskren razgovor, ali samo za iskren. A kada nam partneri pokažu obeležene karte, pa, navikli smo na ovo, ovo više nije ozbiljno, ovo je obična igra postavljanja krivca i potvrđivanja naše sopstvene veličine - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

19:21 Peking veruje da će Ukrajina doneti prave odluke

Kina veruje da Ukrajina ima dovoljno mudrosti da izabere ono što će biti u interesu njenog naroda i evropske bezbednosti, saopštio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang Ji
foto: Profimedia

- Rat će se sigurno završiti, a tada će najvažnije pitanje biti kako pomoći da se prevaziđe bolno iskustvo i osigura dugoročna bezbednost u Evropi - navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine, kao citat onoga što je ministar Ji rekao u telefonskom razgovoru sa njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Prema rečima kineskog zvaničnika, Peking se zalaže za mirni dijalog između Rusije i Ukrajine.

19:12 Zaharova: Odgovorićemo na proterivanje ruskih diplomata

Rusija će odgovoriti na proterivanje diplomata iz Nemačke, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

- Odgovorićemo i na ovaj zlobni čin nemačke političke mašinerije - rekla je Zaharova, prenosi TAS S.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlenih u ruskoj ambasadi u Berlinu personama non grata, javio je nemački nedeljnik "Špigel".

19:00 Zelenski: Rusija pretnja za istočnu Evropu i region Crnog mora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je danas od rumunskih poslanika da pojačaju pritisak sankcijama na Rusiju, upozorivši da ona predstavlja pretnju čitavoj istočnoj Evropi i regionu Crnog mora.

Vladimir Zelenski
foto: Printscreen

Obraćajući se parlamentu u Bukureštu putem video veze, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna dodatna podrška stranih saveznika, uključujući oružje, da bi se suprotstavila ruskim snagama, preneo je Rojters.

- Ukrajina nije poslednja meta ruske agresije. U Ukrajini se upravo sada rešava sudbina istočne Evrope i crnomorskog region - istakao je Zelenski.

18:41 Nemačka proteruje 40 ruskih diplomata

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlenih u ruskoj ambasadi personama non grata, javio je nemački nedeljnik Špigel.

Ovu informaciju je potvrdila i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ne navodeći broj ruskih diplomata koji će biti proterani, preneo je Interfaks.

Nemačka
foto: Profimedia

Berbok je rekla da je Vlada u Berlinu odlučila da proglasi nepoželjnim "značajan broj službenika ruske ambasade", koji su, kako je navela, "svakodnevno radili protiv naše slobode i jedinstva našeg društva".

- Njihov rad predstavlja pretnju onima koji traže našu zaštitu. Nećemo to tolerisati - rekla je Berbok.

Dodala je da je ruski ambasador u Nemačkoj danas obavešten o toj odluci.

18:37 Zvaničnik SAD: Većina ruskih trupa napustila područje oko Kijeva

Oko dve trećine ruskih trupa koje su se nalazile oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva napustilo je to područje, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik američke odbrane.

Trupe koje su napustile područje oko Kijeva kreću na sever i konsoliduju se u Belorusiji, rekao je neimenovani zvaničnik, preneo je CNN.

- Ono što mi i dalje verujemo jeste da će oni biti oporavljeni, ponovo snabdeveni, možda čak i pojačani dodatnom ljudstvom, a zatim poslati nazad u Ukrajinu da nastave da se bore na drugom području - dodao je zvaničnik.

18:30 Bojčenko: Mariupolj na ivici humanitarne katastrofe

Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj je na ivici humanitarne katastrofe i u njemu je više od 100.000 ljudi kojima je i dalje potrebna evakuacija, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko u obraćanju lokalnim medijima, prenosi CNN.

- Na ivici smo humanitarne katastrofe - više od mesec dana nema struje, vode, hrane i lekova. Zbog toga insistiramo da se obezbedi potpuna evakuacija stanovništva, ali Ruska Federacija blokira svu humanitarnu pomoć koja se kreće u pravcu Mariupolja - poručio je Bojčenko.

On je saopštio da nijedan autobus za evakuaciju još nije stigao u grad, uprkos sporazumima između Rusije i Ukrajine o otvaranju koridora za evakuaciju, a da su neki stanovnici uspeli privatnim automobilima da stignu do obližnjeg grada Berđanska koji je pod ruskom kontrolom.

18:09 Guverner: Ruske snage napustile Žitomir

Ruske snage napustile su regiju Žitomir na severu Ukrajine, rekao je lokalni guverner Vitalij Bunečko.

Bunečko je rekao da regija zapadno od Kijeva, na granici sa Belorusijom, više nije pod okupacijom ruskih snaga. Tvrdi da su za sobom ostavili vozila i drugu vojnu opremu.

- Odlaze i za sobom ostavljaju deo svojih vozila i druge vojne opreme - objavio je Bunečko.

Ranije ovog meseca, stambene zgrade i bolnice bombardovane su u ruskim vazdušnim napadima na Žitomir.

- Da bi zastrašili Žitomir, oni gađaju i stambene i industrijske zgrade, ciljajući na infrastrukturu - rekao je tada gradonačelnik Žitomira za BBC.

Povlačenje ruskih snaga iz Žitomira uklapa se u širu sliku povlačenja ruskih snaga sa severa i fokusa na istok Ukrajine, prvenstveno regiju Donbas, u kojoj se nalazi značajna populacija ljudi koji govore ruski jezik.

17:58 Tras: Suspendovati Rusiju iz Saveta UN za ljudska prava

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila je danas da Rusija mora biti suspendovana iz Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) zbog masovnih grobnica pronađenih u Buči, u Ukrajini.

- S obzirom na pouzdane dokaze o ratnim zločinima, uključujući izveštaje o masovnim grobnicama u Buči, Rusija ne može ostati članica Saveta UN za ljudska prava - napisala je ona na Tviteru, prenosi Rojters.

17:42 Pentagon ne osporava ukrajinske tvrdnje o Buči, ali ne može ni da ih potvrdi

Američka vojska nije u poziciji da nezavisno potvrdi ukrajinske izveštaje o ubistvu civila u gradu Buča, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Pentagon
foto: Profimedia

- Međutim, nema razloga ni da se osporavaju ti izveštaji - rekao je zvaničnik.

- Vidimo iste slike kao i vi. Nemamo nikakvog razloga da opovrgavamo ukrajinske tvrdnje o ovim zverstvima koja su, jasno, duboko, duboko zabrinjavajuća - dodao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

17:28 Zaharova: Brzo ćemo reagovati na odluke Litvanije i Letonije

Odgovor Rusije na odluku Letonije i Litvanije da snize nivo diplomatskih odnosa sa Moskvom neće se dugo čekati, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Marija Zaharova
foto: Profimedia

- Moskva će uskoro reagovati svojim meram - izjavila je ona.

Ranije danas su litvanske vlasti saopštile odluku da snize nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom i zatražile od ruskog ambasadora da napusti zemlju. Takođe je rečeno da će povući svog ambasadora iz Moskve.

Nešto kasnije, slične korake je najavila i Letonija. Obe zemlje navode da su se na takav potez odlučile zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi ruska agencija.

17:00 Oglasio se Bajden o užasima u Buči: "To je ratni zločin"

16:40 - Zelenski: Rusija mora brzo da pregovara o okončanju rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija mora brzo da pregovara o sporazumu o okončanju rata.

Govoreći tokom posete gradu Buča kod Kijeva, gde su stotine civila pronađeni mrtvi nakon povlačenja ruskih trupa prošle nedelje, Zelenski je rekao da dokazi o zločinima otežavaju vođenje pregovora sa Rusijom.

- Veoma je teško voditi pregovore kada vidite šta su radili ovde - rekao je Zelenski i dodao da su u Buči i drugim mestima pronađeni mrtvi u buradima, podrumima, zadavljeni, mučeni.

On je dodao da rusko rukovodstvo treba da razmišlja brže ako ima čime da razmišlja.

Zelenski je dodao da što više Rusija bude odugovlačila, to će pogoršati sopstvenu situaciju i ovaj rat.

16:37 - Novi detalji ubistva ukrajinske gradonačelnice i njene porodice: Uzeli ih kao taoce pre 10 dana?

16:05 - Litvanija proteruje ambasadora Rusije, a vraća svog iz Moskve

Ambasador Rusije u Vilnjusu moraće da napusti Litvaniju, a ambasador Litvanije u Rusiji opozvan je iz Moskve, saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelus Landsbergis.

- Reagujući na neprekidne agresivne akcije Rusije u Ukrajini, vlada Litvanije odlučila je da spusti status diplomatskog predstavništva. Ruski ambasador će morati da napusti Litvaniju - rekao je on.

Prema rečima šefa litvanske diplomatije, litvanski ambasador u Moskvi „će se vratiti u Litvaniju u bliskoj budućnosti“.

15:50 - Zaplenjena još jedna jahta oligarha

1 / 4 Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

15:17 - Bašele: Otkriće žrtava u Buči mogući ratni zločin

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je otkriće žrtava u ukrajinskom gradu Buča pokrenulo pitanja o mogućim ratnim zločinima.

- Izveštaji koji dolaze iz ove (Buče) i drugih oblasti pokreću ozbiljna i uznemirujuća pitanja o mogućim ratnim zločinima, teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ozbiljnim kršenjima međunarodnih ljudskih prava - navela je Bašele u saopštenju, dodajući da je užasnuta izveštajima.

Ona je istakla potrebu da se sva tela ekshumiraju i identifikuju kako bi porodice bile obaveštene i utvrđeni tačni uzroci smrti.

- Od vitalnog je značaja da se ulože svi napori kako bi se obezbedila nezavisna i efikasna istraga o tome šta se dogodilo u Buči kako bi se osigurala istina, pravda i odgovornost, kao i reparacije i pravni lek za žrtve i njihove porodice - naglasila je ona.

15:05 - Duma poziva Nuland da objasni biolaboratorije u Ukrajini

Zamenica predsednika ruske Državne Dume Irina Jarovaja izjavila je danas da će Duma uputiti poziv zamenici američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktoriji Nuland da objasni učešće američkih štručnjaka u finansiranju biolaboratorija u Ukrajini.

- U dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova, pokrenuli smo proceduru upućivanja zvaničnog poziva Viktoriji Nuland za davanje odgovora ruskim poslanicima i senatorima o učešću američkih stručnjaka i Pentagona u finansiranju biolaboratorija u Ukrajini - rekla je Jarovaja, a navodi pres služba Državne Dume.

14:40 - Srušen jedan od najmodernijih ruskih aviona: Ukrajinci tvrde da su ga oni oborili

14:10 Konvoj Crvenog krsta ni danas nije stigao do Mariupolja

Tim Međunarodnog crvenog krsta nije danas bio u mogućnosti da dođe do Mariupolja na jugoistoku Ukrajine kako bi evakuisao civile.

- Iz bezbednosnih razloga, naš tim nije mogao da dospe do Mariupolja danas - rekao je portparol Crvenog krsta Džejson Straci za Rojters.

13:58 - Zelenski obišao Buču

1 / 5 Foto: Profimedia

13:36 - Putin potpisao još jedan ukaz

Predsednik Rusije potpisao je ukaz o viznom režimu za "neprijateljske zemlje" - čime je obustavljena pojednostavljena procedura za zvanične delegacije i novinare.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

13:32 - Otkriveno gde je zakopana ubijena ukrajinska gradonačelnica

Olga Sukhenko, gradonačelnica Motižina u Ukrajini, brutalno je ubijena zajedno sa svojom porodicom i zakopana u šumi u tom mestu u plitkoj jami.

12:54 - U Harkovu sedmoro stradalih u napadu

Sedam ljudi je poginulo, a najmanje 34 povređeno, uključujući troje dece, u jučerašnjem napadu na Harkov, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da je istraga u toku nakon što se napad odigrao oko 18 časova po lokalnom vremenu. Rečeno je da su ruske snage pucale na stambene zgrade u harkovskom okrugu Slobodski.

12:17 - Putin se u Ukrajini drži istog pravilnika koji koristi decenijama?

12:00 - U napadu na Nikolajev ima stradalih

Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Sjenkevič rekao je da je jedna osoba poginula, a da je pet ranjeno u napadu koji se jutros dogodio na taj grad.

11:35 - Peskov komentarisao Buču

Portparol Kremlja nazvao je snimke iz Buče provokacijom i rekao da ukrajinskim snimcima ne treba verovati. Kako je istakao, Ministarstvo odbrane je ustanovilo da šire lažne snimke.

1 / 6 Foto: Profimedia

11:11 - Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov objavio je članak o uspesima ukrajinske vojske i poginulim civilima.

"Dragi Ukrajinci! Posle 39 dana odbijanja potpune ruske invazije, mnogima od nas je laknulo kada su čuli radosnu vest. Ruski okupatori su poraženi kod Kijeva. Ukrajinski branioci su dobili prvu bitku za našu prestonicu. Kijevska oblast je oslobođena od neprijatelj.Neprijatelj. Takođe se povlači u černjigovskoj i sumskoj oblasti da pregrupiše snage i promeni pravac udara.sada veća nego u Vukovaru.

Pucnji vezanih ruku u leđa muškaraca i žena su krajnje nehumani.Ova ubistva se ne doživljavaju kao deo rata. Čak ih je teško kvalifikovati kao terorizam ili zločin.

Oni su suština, priroda ovih ludih koljača koji su napali našu zemlju "Ovo su SS trupe radile u prošlosti. Ovo zlo jednostavno ne može proći nekažnjeno“, napisao je Reznikov.

11:00 - Šef oblasne vojne administracije Luganska u istočnoj Ukrajini Sergej Haidai rekao je da se ruska vojska očigledno sprema za napad.

„Mogu da potvrdim da postoji značajno nagomilavanje vojnika i vojne opreme koja se sprema za veliki prodor u regionu Luganska“, rekao je on.

10.50 – Britanski premijer Boris Džonson objavio je snimak podrške Ukrajini.

„Putin nikada neće slomiti duh ukrajinskog naroda niti osvojiti njegovu otadžbinu. Ukrajina će se ponovo uzdići i zauzeti svoje mesto među slobodnim i suverenim nacijama“, rekao je on.

10:32 - EU hitno sprema nove sankcije Rusiji

Evropska unija sprema novi paket sankcija Rusiji, javljaju svetski mediji pozivajući se na izvore.

1 / 6 Foto: AP

10:11 - Kreće evakuacija iz Mariupolja

Humanitarni koridor iz opkoljenog grada Mariupolja biće danas u funkciji, saopštile su ukrajinske vlasti.

- Ruta će raditi za privatni prevoz. Petnaest autobusa za evakuaciju je već otišlo iz Zaporožja u Mariupolj - rekla je Irina Vereščuk, potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

09:31 - Konašenkov: Noćas smo gađali 14 ciljeva

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov saopštio je da su ruske snage tokom prethodne noći gađale 14 vojnih ciljeva u Ukrajini

09:11 - Odesa gađana tokom noći

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Odesa bila meta napada u noći između nedelje i ponedeljka.

- Nekoliko raketa ispaljeno je na jednu oblast u Odesi. Jedan objekat je pogođen - saopštili su zvaničnici.

09:10 - Rusi iskopali "otrovno nasleđe" Černobilja?

1 / 6 Foto: Profimedia, Printscreen

08:47 - Makron: Podržavam nove sankcije

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao da podržava nove sankcije Rusiji

1 / 5 Foto: Profimedia

08:45 - "Ne zaboravite, posmatramo vas iz svemira"

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin ocenio je povodom 4. aprila, dana kada je formiran NATO, da Alijansa predstavlja glavnu pretnju svetu i pozvao njene članice da zapamte da ih Rusija posmatra iz svemira.

08:15 - Novi napadi na Nikolajev

Rusija je navodno jutros izvela napad na Nikolajev.

- Od jutra, ruske trupe su izvele nekoliko raketnih udara na grad. Prikupljamo podatke - saopštio je gradonačelnik Aleksander Senkevič.

08:10 - Ozbiljne optužbe Zaharove

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča "naručile Sjedinjene Države kao deo zavere da se okrivi Rusija".

1 / 5 Foto: Profimedia

07:40 - Rusi brutalno ubili ukrajinsku gradonačelnicu?

Gradonačelnica Motižina, koji se nalazi 50 kilometara od Kijeva, navodno je brutalno ubijena sa svojim mužem i sinom.

07:21 - Skoro 3.500 civilnih žrtava u Ukrajini

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je od početka rata u Ukrajini registrovano 3.455 civilnih žrtava.

To uključuje više od 1.400 mrtvih i preko 2.000 povređenih.

Brojke su konzervativna procena i UN veruju da su stvarne brojke verovatno znatno veće.

06:57 - Litvanski dokumentarista ubijen u Mariupolju

Litvanski režiser dokumentarnih filmova Mantas Kvedaravičijus ubijen je u Mariupolju, javila je informativna agencija ukrajinskog ministarstva odbrane u nedelju na Tviteru.

06:50 - Rusi se povlače iz regiona Sumija

Ruske snage se „aktivno povlače“ iz Sumske oblasti na severoistoku Ukrajine, prema rečima regionalnog guvernera, i sa sobom nose svoju opremu.

6:43 – Ukrajinska vojska objavila je na Fejsbuku da Rusija tajno sprovodi novu mobilizaciju velikih razmera.

Kako su jutros napisali u izveštaju, Ukrajinci pišu da se Rusi mobilišu u nekoliko regiona širom Ruske Federacije.

Kažu da prilikom odabira kandidata traže kandidate sa vojnim iskustvom. Dodaju da Rusi planiraju da mobilišu 60.000 ljudi.

Dalje, vojska Ukrajine piše da je u poslednja 24 sata odbijeno sedam napada na području Donjecka i Luganska.

6:17 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju emitovanom na dodeli Gremi nagrada u Las Vegasu pozvao gledaoce da podrže Ukrajince „na bilo koji način“.

„Šta je suprotno od muzike? Tišina uništenih gradova i pobijenih ljudi“, rekao je Zelenski na snimku koji je emitovan uoči nastupa američkog pevača Džona Ledženda i ukrajinskog pesnika Ljubeta Jakimčuka.

„Ispunite tišinu svojom muzikom. Ispunite je danas, da ispričate našu priču. Podržite nas na bilo koji način.

Bilo koja, samo ne tišina“, rekao je Zelenski, obučen u tamnozelenu majicu, na engleskom, promuklim glasom. Rat je u Ukrajini izbio pre više od mesec dana nakon što su ruske vojne snage izvršile invaziju na područja na severu, istoku i jugu zemlje, raselivši milione civila i pretvorivši čitave gradove u ruševine.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.