NEMAČKA ZVANIČNO NAJAVILA KRIZU!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

VAŽNO

NEMAČKA ZVANIČNO NAJAVILA KRIZU!

Habekovom odlukom aktivirana je faza pripravnosti plana snabdevanja gasom u slučaju krize, koja predviđa uštedu gasa, obezbeđenje snabdevanja i snabdevanje domaćinstava dovoljnom količinom goriva

Objavljeno:

Nemačka je najavila prvu fazu pripravnosti za moguću krizu u snabdevanju gasom, pozivajući građane i kompanije da smanje potrošnju jer je Rusija signalizirala obustavu isporuke ako se gas ne plaća u rubljama.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Si-En-En navodi da je Nemačka objavila tzv „rano upozorenje“ na moguće nestašice gasa. Ovo je prvi od tri krizna nivoa, što još uvek ne znači da će nemačka vlada ograničiti upotrebu gasa.

„Trenutno nema zastoja, ali smanjite potrošnju koliko god je to moguće“

Snabdevanje je i dalje sigurno, trenutno nema kašnjenja, ali moramo da pojačamo naše mere predostrožnosti da bismo bili spremni u slučaju eskalacije iz Rusije“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Habekovom odlukom aktivirana je faza pripravnosti plana snabdevanja gasom u slučaju krize, koja predviđa uštedu gasa, obezbeđenje snabdevanja i snabdevanje domaćinstava dovoljnom količinom goriva.

„To znači da svi potrošači gasa, od preduzeća do domaćinstava, moraju maksimalno da smanje potrošnju“, rekao je ministar privrede i dodao da je „važan svaki kilovat sat“.

1 / 6 Foto: Pintscreen/RTS

Pripremljenost uključuje okupljanje kriznog tima za analizu i procenu situacije sa snabdevanjem kako bi se utvrdilo da li je potrebno preduzeti dodatne mere za poboljšanje sigurnosti snabdevanja, navodi se na sajtu ministarstva ekonomije.

Nemačka zadovoljava 30 odsto potražnje za gasom uvezenim iz Rusije Rusija je prošle nedelje najavila da će primati plaćanja samo u rubljama, što predstavlja kršenje ugovora, a članice G7 su odbile zahtev, navodi nemačko ministarstvo ekonomije. Moskva je ipak ponovila da će prihvatiti samo veš, zapretivši da će u suprotnom obustaviti isporuke, dodaju oni.

Šef regulatora za distributivne mreže Klaus Miler napisao je na Tviteru da je cilj objavljivanja spremnosti za krizne situacije da se izbegne pogoršanje situacije sa snabdevanjem, pozivajući građane i kompanije da budu spremni za „sve scenarije”.

Nemačka ispunjava 30 odsto svoje potražnje za gasom iz Rusije, koju su zapadne zemlje oštro sankcionisale zbog napada na Ukrajinu. Evropa nastavlja da kupuje ruski gas, ali želi da smanji isporuke i na kraju bude potpuno nezavisna od snabdevanja iz Rusije.

Rusija je prošle nedelje saopštila da će ubuduće naplaćivati „neprijateljske zemlje” koje su joj uvele sankcije isključivo u rubljama. Centralna banka i ministarstvo finansija trebalo bi da objave detalje mehanizma u četvrtak.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.