"ZAOŠTRAVAMO SANKCIJE PROTIV RUSIJE": Luderi EU 27 na samitu dogovorili da pojačaju podršku UKRAJINI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PODRŠKA UKRAJINI

"ZAOŠTRAVAMO SANKCIJE PROTIV RUSIJE": Luderi EU 27 na samitu dogovorili da pojačaju podršku UKRAJINI!

Sankcije trenutno primenjuje više od 40 zemalja što predstavlja više od polovine svetskog BDP

Objavljeno:

Lideri EU 27 na samitu u Briselu dogovorili su se da pojačaju podršku Ukrajini, zaoštre sankcije protiv Rusije i oslobode se zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Kada je reč o sankcijama, u Briselu konstatuju da četiri paketa do sada usvojenih sankcija već ostavljaju značajne posledice na rusku ekonomiju, a da je sada fokus na punoj primeni sankcija i sprečavanju njihovog zaobilaženja.

EU lideri su ovlastili Evropsku komisiju da radi na nadzoru u primeni sankcija i na zatvaranju mogućih ”rupa” ukljucujući i angažman sa trećim zemljama.

- Sankcije trenutno primenjuje više od 40 zemalja što predstavlja više od polovine svetskog BDP. Pošto imamo različite sisteme, ali isti cilj, dogovorili smo se da dobro pogledamo u nedostake i zaobolaženja koja neki pokušavaju da urade i da učinimo sve u okviru naših sistema da bismo zatvorili rupe i onemogućili zaobilaženje sankcija - izjavila je poredsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

1 / 10 Foto: Profimedia

Ona dodaje da su u EU svesni da usvojene sankcije prema Rusiji nemaju isti efekat na sve države koje ih podržavaju zbog različitih ekonomskih sistema.

U EU nisu odgovorili na pitanje medija da li su spremni da kao SAD uvedu ”sankcije zbog sankcija” odnosno da kazne one koji ne poštuju mere usvojene zbog ilegalne vojne invazije na Ukrajinu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.