SAMO JEDNOM OD DVOJICE LIDERA FALI DASKA U GLAVI! Objavljena NEČUVENA analiza o ponašanju Putina i Bajdena (VIDEO)
Putin i Bajden, Foto: Profimedia, AP / Mikhail Klimentyev

hit!

SAMO JEDNOM OD DVOJICE LIDERA FALI DASKA U GLAVI! Objavljena NEČUVENA analiza o ponašanju Putina i Bajdena (VIDEO)

Nažalost, ovo su legitimna pitanja koja treba postaviti predsedniku Džou Bajdenu, lideru slobodnog sveta, tokom najopasnije tenzije između Istoka i Zapada od kubanske raketne krize pre 60 godina

Objavljeno:

Nakon što je Vladimir Putin poslao rusku vojsku u Ukrajinu, bilo je mnoštvo izveštaja — neki se pripisuju „SAD obaveštajne službe“ — tvrdeći da je okupator Kremlja „poludeo“, ili da je „bolestan“.

Odbacujući takve spekulacije, novinar Dejli Mejla Dominik Loson kaže da Putinu ne fali daska u glavi i da je bio isti gangster kakav je oduvek bio: „Što se tiče toga da je bolestan: da li izgleda krhko, neuredno ili čak zbunjeno? Mislim da nije.'

Nažalost, ovo su legitimna pitanja koja treba postaviti predsedniku Džou Bajdenu, lideru slobodnog sveta, tokom najopasnije tenzije između Istoka i Zapada od kubanske raketne krize pre 60 godina.

Za razliku od njegovog kolege u Moskvi, reči „slab, nestašan i zbunjen“ zaista se odnose na stanara Bele kuće. Da je ovo bilo povezano isključivo sa fizičkom slabošću kod 79-godišnjeg Bajdena, to ne bi predstavljalo veliki problem: predsednik koji je predvodio najveću svetsku vojnu silu skoro do kraja Drugog svetskog rata, Frenklin Ruzvelt, bio je ograničen na invalidska kolica.

Pitanje mentalnog zdravlja je mnogo ozbiljnije.

O Bajdenu se, naravno, već pominjalo – posebno tokom njegove kampanje za predsednika 2020. Ali njega je njegov tim efikasno zaštitio od previše direktnih susreta sa štampom, ili čak sa javnošću – strategija koja je izgledala mnogo manje upitno jer se kampanja odvijala tokom pandemije koronavirusa.

Ali poslednjih dana i nedelja, narasli su dokazi da Bajdenovo shvatanje politike, ili čak stvarnosti, slabi. A po pitanju rata i mira, posledice mogu biti smrtonosne.

Najsvežiji primer je bio u subotu, kada je predsednik održao govor u Varšavi posvećen ratu u Ukrajini i onome što bi trebalo da bude odgovor Zapada. Zvanični tekst, unapred uručen od Bele kuće, bio je odličan. Moje pohvale timu koji je to napisao.

1 / 5 Foto: Profimedia

Međutim, pred sam kraj, predsednik je pogrešio kada je rekao šta mu je na umu i rekao Putinu: „Zaboga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti“. Drugim rečima, pozvao je na smenu režima u Rusiji.

Bilo bi od koristi za svet da Putin napusti scenu. Ali ispravna strategija američke administracije bila je da ne pothranjuje tvrdnje Kremlja svojim građanima da Zapad želi da odlučuje o budućnosti Rusije i da je vlada u Ukrajini na neki način agent te želje da se prema Rusiji odnosi kao prema „vazalu Rusije“. Sjedinjene Američke Države'.

Medijski tim Bele kuće dao je sve od sebe da ograniči štetu, tvrdeći da Bajdenova primedba „nije bila u zvaničnom tekstu govora” i insistirajući da je „predsednička poenta bila da Putinu ne može biti dozvoljeno da vrši vlast nad svojim susedima”. On nije razgovarao o Putinovoj moći u Rusiji.

Zaista, ko zna na šta je mislio? Ali ruski državni mediji su to uhvatili, prikazujući film Bajdenove nenapisane opaske iznova i iznova — kao da dokazuju Rusima da je prava američka igra bila smena sopstvenog lidera. Ili kako je Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao: „Nije na predsedniku SAD i ne na Amerikancima da odlučuju ko će ostati na vlasti u Rusiji“.

I koliko god bismo inače želeli, Putin ostaje popularan među svojim narodom, možda čak i više kao rezultat invazije na Ukrajinu — iako je to i katastrofalna greška, ali i opaka.

Kako je istakao predsednik američkog Saveta za spoljne odnose Ričard Has, Bajdenovo otvoreno osporavanje Putinove vladavine „pojačaće Putinovu sklonost da ovo vidi kao borbu do kraja“.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ovo je samo poslednja u nizu nedavnih takvih „pogrešnih izjava“. Prošle nedelje, upitan o izgledima da Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini, Bajden je odgovorio da bi to „izazvalo odgovor u naturi“, ako to učini.

Šta je to značilo? Da li bi SAD napale Rusiju takvim oružjem? Da li bi ih isporučio Ukrajincima na upotrebu? Istina, niko nije tačno znao šta je predsednik mislio, verovatno uključujući i njega samog.

Zvanični stav je da SAD i NATO, dok pružaju vojnu pomoć, neće staviti nijednog svog vojnika na zemlju u Ukrajini (ili čak u vazduh, pošto su odbili zahtev predsednika Zelenskog za zabranu letova koju sprovodi NATO zona u svojoj zemlji, da negira pretnju ruskog vazduhoplovstva).

Ali tokom posete američkim trupama u Poljskoj prošle nedelje, Bajden im je, govoreći o ratu u Ukrajini, rekao: „Videćete kada budete tamo… videćete žene, mlade ljude kako stoje, ispred prokletog tenka, govoreći: 'Ne idem.' '

Ako je to nešto značilo, značilo je da je predsednik mislio da će te američke trupe uskoro biti u Ukrajini.

Opet, Bela kuća je požurila u režim ograničenja štete: „Predsednik je bio jasan da ne šaljemo američke trupe u Ukrajinu i nema promene u tom stavu.“ U stvari, Bajden je na kraju svog nedavnog govora o stanju Unije izneo sličnu improvizovanu sugestiju o neposrednoj umešanosti američkih trupa — što, začudo, mediji nisu preneli. Ono što je u velikoj meri bilo posvećeno krizi u Ukrajini, zaključio je pozivom: „Neka Bog zaštiti naše trupe. Sredite ih!'

Nećete se iznenaditi kada saznate da poslednje dve reči nisu bile u zvaničnom tekstu govora. Jer, u ovom kontekstu, 'Sredite ih!' mogao samo da sugeriše da su te trupe krenule u bitku . . . u Ukrajini.mentalno zdravlje

Na sreću, SAD, za razliku od Rusije, nisu pod vlašću neupitnog diktatora. Ne samo da postoje provere i ravnoteže američkog ustava, već i Bajden ima tim oko sebe koji može da ograniči bilo kakvu štetu nanetu njegovom mistifikujućom ekstemporizacijom.

Ali neophodno je, koliko god neprijatno ili čak neukusno, zapitati se šta se dešava među ušima najmoćnijeg čoveka sveta. Ovo je uradio dr Greg Ganske prošle godine. Doduše, Ganske je bivši republikanski kongresmen, a samim tim i politički protivnik. Ali ranije je imao karijeru u medicini, kao i u američkoj vojsci.

U svakom slučaju, Ganske je ispričao kako je, kada je 1997. sedeo za istim stolom za ručak sa tadašnjim senatorom Bajdenom, bio „duhoviti i šarmantan, bez mucanja ili nepotpunih misli. Veoma me boli kada vidim pad predsednika Bajdena i to me brine.'

Nakon što je dao brojne primere nedavnih zbrkanih i nekoherentnih primedbi predsednika, uključujući neuspeh da se seti imena brojnih ključnih pojedinaca (kao što je njegov sopstveni sekretar za odbranu, Lojd Ostin, koga je Bajden očajnički opisao kao 'tip koji vodi tu odeću tamo“), Ganske je citirao „prijatelja neurohirurga“ koji je primetio da je Bajden pretrpeo dva intracerebralna krvarenja i da je imao operaciju aneurizme mozga. Neurohirurg je rekao: 'To zahteva pažnju i može se pojaviti kasnije.'

Nije iznenađujuće, s obzirom na njegovu pripadnost, Ganske je suprotstavio Bajdenove slabe mentalne sposobnosti sa mentalnim sposobnostima Donalda Trampa, rekavši: „Tramp nije senilan i njegov mozak je relativno oštar, sviđalo vam se šta govori ili ne.

Međutim, kada je reč o Rusiji i Ukrajini, Zapadu je bolje služiti lukavi Bajden nego smireni Tramp. Bivši predsednik odavno ima nepokolebljivo, da ne kažem amoralno, divljenje prema Putinovom gangsterizmu.

Uoči invazije na Ukrajinu, Tramp je pohvalio Putinovu 'genijalnost' u njegovim odnosima sa tom zemljom: veličao je ono što je opisao kao Putinovu liniju: 'Ući ćemo i pomoći ćemo miru.' Morate reći da je to prilično pametno.'

1 / 7 Foto: Profimedia

Kakve god da su Bajdenove očigledne propuste, njegova administracija je koordinisala sa NATO-om i G7 (u vezi sa vanrednim sankcijama Rusiji) na način na koji Tramp to nikada ne bi uradio — i, zaista, možda nije ni želeo da uradi.

Bajdenovo srce je, barem, na pravom mestu. Njegova glava, ne baš.

(Espreso/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.