"OBJAVA RATA CELOJ EVROPI" Zelenski: Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu ČERNOBILJ
Ilustracija, Foto: Profimedia, EPA/, EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

ukrajinska kriza

"OBJAVA RATA CELOJ EVROPI" Zelenski: Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu ČERNOBILJ

Izveštaji takođe govore da su Rusi na svega 15 kilometara od Kijeva, dok NATO razmešta dodatne snage na istoku i ima 100 aviona u pripravnosti. Kremlj je u četvrtak saopštio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se ukrajinske snage trenutno bore sa ruskim trupama koje pokušavaju da zauzmu bivšu nuklearnu centralu Černobilj.

Regionalne vlasti u međuvremenu su objavile da južni region Kerson više nije pod kontrolom Kijeva nakon udara ruskih snaga sa kopna, mora i iz vazduha.

Gradonačelnik Kijeva proglasio je policijski čas, a objavu je prenijela televizija. Ranije su očevici rekli da je u glavnom gradu Ukrajine sirenama oglašena vazdušna opasnost.

"Pokušaj Rusije da zauzme bivšu nuklearnu elektranu Černobilj je objava rata Evropi", izjavio je danas Zelenski.

"Ruske okupacione snage pokušavaju da zauzmu nuklearnu elektranu u Černobilju. Naši momci daju živote da se tragedija iz 1986. ne ponovi. To je objava rata celoj Evropi", napisao je Zelenski na "Tviteru", preneo je Tanjug.

Prethodno je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko saopštio da su ruske trupe ušle sa teritorije Belorusije u zonu nekadašnje nuklearke Černobilj, a da pripadnici Nacionalne garde koji čuvaju skladište nebezbednog nuklearno otpada pružaju žestok otpor.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter

-Ako skladište nuklearnog otpada bude uništeno kao rezultat napada neprijatelja, radioaktivna prašina mogla bi da prekrije teritorije Ukrajine, Belorusije i zemalja Evropske unije - upozorio je Geraščenko.

Tokom noći, kriza u Ukrajini je eskalirala. Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je "početak specijalne vojne akcije", a potom su počeli da stižu izveštaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Izveštaji takođe govore da su Rusi na svega 15 kilometara od Kijeva, dok NATO razmešta dodatne snage na istoku i ima 100 aviona u pripravnosti. Kremlj je u četvrtak saopštio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo.

(Espreso / SRNA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.