"BEZBEDNOST ZAPADNOG BALKANA JE UGROŽENA": Premijeri četiri NATO članice nakon sastanka u Sofiji
Ilustracija, Foto: AP

ZAKLJUČILI

"BEZBEDNOST ZAPADNOG BALKANA JE UGROŽENA": Premijeri četiri NATO članice nakon sastanka u Sofiji

Na sastanku, čiji je domaćin bio premijer Bugarske Kiril Petkov, učestvovali su i šefovi vlada Rumunije, Severne Makedonije i Crne Gore, Nikolae Čuuka, Dimitar Kovačevski i Zdravko Krivokapić

Objavljeno:

Premijeri četiri NATO članice poručili danas nakon sastanka u Sofiji da je bezbednost Zapadnog Balkana ugrožena.

"Balkan treba da bude simbol koordinisanog regiona, drugačijeg od onoga što je bio, i da se suoči sa novom realnošću koju je donela ruska invazija na Ukrajinu", konstatovali su premijeri Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Na sastanku, čiji je domaćin bio premijer Bugarske Kiril Petkov, učestvovali su i šefovi vlada Rumunije, Severne Makedonije i Crne Gore, Nikolae Čuuka, Dimitar Kovačevski i Zdravko Krivokapić.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kovačevski je rekao da današnji susret "šalje još jednu snažnu poruku jedinstva i solidarnosti sa Ukrajinom", saopštila je Vlada Severne Makedonije.

On je kazao da su učesnici sastanka želeli da ukažu na potencijalne rizike i uočene pretnje i da istaknu premise koje treba da dovedu do bolje koordinacije među zemljama Jugoistočne Evrope.

"Ovaj sastanak otvara put za sprečavanje bilo kakvog mogućeg uticaja na našu bezbednost i stabilnost u kontekstu potencijalnih posledica koje bi mogle proizaći iz aktuelne bezbednosne i humanitarne krize u Ukrajini", rekao je Kovačevski.

Naveo je da zemlje učesnice sastanka "ostaju čvrste pri osudi rata u Ukrajini kao nezakonite i nelegitimne invazije Rusije".

Kovačevski je ukazao na važnost "suzbijanja dezinformacija i laži iz Rusije, koje predstavljaju realnu pretnju demokratskim procesima u Evropi i na Zapadnom Balkanu".

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/RechkeSRB

Dodao je da se Severna Makedonija "na odgovarajući način pridružila" naporima NATO saveznika u jačanju odbrambene pozicije alijanse, posebno na njenom istočnom krilu, i da se "u potpunosti uskladila sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i značajnim paketom sankcija Rusiji".

"Sada je vreme da maksimalno iskoristimo kooperativne bezbednosne i partnerske alate i mehanizme, jer smo svedoci pogoršanja političke stabilnosti i uspona nacionalističkih i populističkih narativa, koji se dodatno multipliciraju pogoršanjem bezbednosnih i geopolitičkih narativa na evropskom kontinentu, izazvanim ruskom vojnom agresijom u Ukrajini", rekao je Kovačevski na sastanku.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.