KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ PROGOVORILA O VLADIMIRU PUTINU: Iznela je DETALJE koji vas NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM!
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA/Alexei Nikolsky

bivša predsednica hrvatske

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ PROGOVORILA O VLADIMIRU PUTINU: Iznela je DETALJE koji vas NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM!

Prisetila se i svog susreta s Putinom u Sočiju, na kojem su, kaže, razgovarali o Agrokoru, rafineriji u Bosanskom Brodu..

Objavljeno:

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je povodom vojne operacije Rusije da se ruski predsednik Vladimir Putin preračunao.

Govoreći o mogućnosti da dođe na čelo NATO, Grabar Kitarović je odbila direktno da odgovori.

"O tome je sad prerano govoriti, ali je dobro da su u ovoj situaciji produžili mandat trenutnom lideru", naglasila je Kitarović i dodala da se Putin preračunao.

"Mislim da je Putin računao da ćemo biti mnogo razjedinjeni. I sada ako gledate njegove ciljeve, on je već u nekoliko koraka postigao neuspehe. Prvo, hteo je da pridobije narod Ukrajine temeljem onih argumenata koje iznosi o denacifikaciji Ukrajine. Ono što je učinio jeste da se ukrajinski narod svom snagom bori protiv agresije. Drugo, hteo je da ima manje NATO snaga na svojim granicama, a postigao je suprotno jer je NATO podigao nivo spremnosti i odvraćanja kroz snage za brzo odvraćanje, ali i kroz neke druge programe o kojima će biti reči u jačanju NATO snaga", rekla je Grabar-Kitarović.

Osvrnula se i na zonu zabrane leta koju je zatražila Ukrajina.

1 / 5 Foto: Profimedia

"NATO ne može da obezbedi zonu zabrane letova jer bi to značilo direktan ulazak u rat i dalju eskalaciju, što bi za Hrvatsku konkretno značilo da bi i ona bila strana u tom ratu. Ukrajini ne možemo biti strana u sukobu jer bi to dovelo do potencijalno katastrofalnih posledica. To je bolna odluka i svi duboko žalimo zbog civilnih žrtava, ali to je jedina odluka u ovom trenutku koja sprečava dalju eskalaciju, jer NATO ne želi da ratuje sa Rusijom", rekla je Grabar-Kitarović.

"Putin nije ista osoba"

Prisetila se i svog susreta s Putinom u Sočiju, na kojem su, kaže, razgovarali o Agrokoru, rafineriji u Bosanskom Brodu...

"Bilo je dosta pitanja u kojima se i nismo slagali, a to su uglavnom dve tačke. To su proširenje NATO-a i prava naših susednih država na odluku o njihovoj vlastitoj budućnosti. Drugo pitanje je bila energetika, LNG terminala, gde je Putin meni pokušao nekim ekonomskim argumentima da objasni zašto se taj LNG ne bi isplatio Hrvatskoj. Međutim moj odgovor je bio upravo strateške prirode i danas vidimo koliko je bilo bitno to osigurati. Ono što danas vidim, Putin definitivno nije ista osoba s kojom sam razgovarala, ali nisam kompetentna da komentarišem stanje njegove psihe", kazala je Grabar-Kitarović.

Za Zelenskog kaže da nije imala mnogo prilika da razgovor i da ga je upoznala na marginama raznih međunarodnih događaja.

"Moram reći, kapa dole, zaista je hrabar. On je definitivno osoba broj jedan u Ukrajini čija je glava ucenjena. Činjenica da je on tamo deluje kao izuzetno važan motivacioni faktor za sve u Ukrajini. Oružane snage, dok su civili u tim gradovima, dok imaju motivaciju da brane porodice, onda su takve oružane snage uspešnije od onog ko napada", zaključlila je Grabar-Kitarović.

Bonus video:

03:47

Mariupolj posle sukoba izgleda kao grad iz horor filmova

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.