POČELI RAZGOVORI BAJDENA I DUDE U VARŠAVI: Na stolu goruće teme!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube, Profimedia

pregovori

POČELI RAZGOVORI BAJDENA I DUDE U VARŠAVI: Na stolu goruće teme!

Posle susreta sa poljskim predsednikom Bajden će zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i opozicionim gradonačelnikom Varšave Rafalom Tšaskovskim obići ukrajinske ratne izbeglice na Narodnom stadionu u Varšavi gde se registruju da dobiju poljske matične brojeve gradjana što im omogućava da traže zaposlenje i zdravstvenu zaštitu

Objavljeno:

U Varšavi su danas počeli razgovori predsednika SAD Džoa Bajdena i Poljske Andžeja Dude, o jačanju isočnog krila NATO i izazovu za svet posle napada Rusije na Ukrajinu, kao glavna bilateralna tačka programa dvodnevne posete američkog predsednika Poljskoj.

Zvanična Varšava očekuje da bi ova poseta predsednika SAD, inače vanredno dogovorena kao manifestacija savezničkog jedinstva i podrške Ukrajini i ponovna osuda ruskog napada na tu zemlju, mogla da da impuls da se pojača američko vojno prisustvo u Poljskoj i da snage, oko 10.000 vojnika, koje sada u zemlji borave po principu rotacije predju u trajno prisustvo.

"U stanju smo da primimio desetine hiljada vojnika", kazao je sinoć poljski predsednik Duda a Varšava je inače zainteresovana i za ubrzanu kupovinu američkog oružja, lovačkih aviona i modernih oružanih sistema. Bajden se danas, drugog dana posete Poljskoj, pridružio sastanku svojih ministara sa ukrajinskim minstrom odbrane i ministrom inostranih poslova, saopštila je Bela kuća.

1 / 10 Foto: Printscreen/YT/ABC News

Posle susreta sa poljskim predsednikom Bajden će zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim i opozicionim gradonačelnikom Varšave Rafalom Tšaskovskim obići ukrajinske ratne izbeglice na Narodnom stadionu u Varšavi gde se registruju da dobiju poljske matične brojeve gradjana što im omogućava da traže zaposlenje i zdravstvenu zaštitu.

U Kraljevskom zamku u Varšavi predveče najavljeno je važno obraćanje predsednika SAD o ratu u Ukrajini, odgovornosti Rusije i potrebi da se demokratske zemlje kao jedan tome suprotstave, sankcijama, isporukama oružja Ukrajini i izvrše pritisak da Rusija stane.

Američki predsednik je u Poljsku stigao juče a u Žešovu na jugu zemlje, obišao je američke vojnike, a takodje razgovarao sa humanitarnim organzacijama koje pomažu ukrajinskim izbeglicama kojih je Poljska primila do sada oko 2,6 miliona. Bajden je obećao juče još milijardu dolara pomoći za rešavanje te humanitarne krize i takodje da će SAD primiti 100.000 ukrajinskih izbeglica.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.