KIM DŽONG UN TESTIRAO NAJNOVIJU BALISTIČKU RAKETU: Može da stigne i do SAD-a?
Ilustracija, Foto: EPA / KCNA

ležerno

KIM DŽONG UN TESTIRAO NAJNOVIJU BALISTIČKU RAKETU: Može da stigne i do SAD-a?

Japanska obalska straža je juče saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil koji je pao u ekonomsku zonu Japana, 170 kilometara zapadno od profekture Aomori u severnom delu zemlje u 15.44 sati po lokalnom vremenu

Objavljeno:

Vlasti u Severnoj Koreji potvrdile su da su testirale najnoviju balističku raketu dugog dometa, pod nadzorom lidera Kim Džong Una.

Na fotografijama koje su objavljene vidi se nasmejani severnokorejski lider, koji je prema navodima državne televizije, direktno vodio ovo testiranje.

- Naša zemlja će nastaviti da razvija odvraćanje od nuklearnog rata, dok se priprema za dugotrajni sukob sa SAD - saopšteno je.

Japanska obalska straža je juče saopštila da je Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil koji je pao u ekonomsku zonu Japana, 170 kilometara zapadno od profekture Aomori u severnom delu zemlje u 15.44 sati po lokalnom vremenu.

Vojske Južne Koreje i Japana saglasne su da je testiranje ove rakete od strane Severne Koreje najveće do sada zabeleženo. Ovo je prvo lansiranje najvećih raketa još od 2017. godine i predstavlja veliki iskorak u razvoju naoružanja ove zemlje, koja tvrdi da poseduje nuklearno oružje.

Projektil je navodno leteo oko 71 minut do visine od 6.000 kilometara, a pao je na udaljenosti od 1.100 kilometara i pao u more u delu koji se nalazi između Severne Koreje i Japana.

Raketa, koja je otkrivena tokom vojne parade prošle godine, mogla bi da dostigne ciljeve koji su udaljeni i do 15.000 kilometara, i vrlo lako bi mogla da stigne i do SAD-a.

- Severnokorejski lider je naredio lansiranje delimično zbog svakodnevne eskalacije tenzija na i oko Korejskog poluostrva, ali i zbog dugotrajnog sukoba sa američkim imperijalistima koji sa sobom nose opasnost od izbijanja nuklearnog rata - saopštila je državna novinska agencija.

U saopštenju se navodi da je Kim rekao kako će " novo oružje učiniti ceo svet svesnim nuklearnih sposobnosti Severne Koreje".

Hvasong-17 je najveća raketa na tečno gorivo koju je ikad lansirala bilo koja zemlja iz drumskog mobilnog lansera, rekli su analitičari, dodajući da je cilj Severne Koreje da primora SAD da je prihvate kao nuklearnu silu i ukine sankcije koje su veoma oštetiče njenu ekonomiju.

Severna Koreja je poslednji put testirala ICBM u novembru 2017, a nakon toga, došlo je do uzajamnih pretnju ratom sa tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.