MARIUPOLJ NA IVICI PROPASTI: Oko grada se vode NAJŽEŠĆE BITKE, a ovo su 4 razloga zbog kojih je VAŽAN Rusima!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google maps

NAJVIŠE BOMBARDOVAN

MARIUPOLJ NA IVICI PROPASTI: Oko grada se vode NAJŽEŠĆE BITKE, a ovo su 4 razloga zbog kojih je VAŽAN Rusima!

Mariupolj je napadnut artiljerijom, raketama i projektilima, a oštećeno je ili uništeno više od 90 posto grada

Objavljeno:

Mariupolj je postao najviše bombardovan i oštećen grad u Ukrajini od početka specijalne operacije Rusije, pretrpevši najveći teret neprekidnih ruskih napada. On je ključan za vojnu kampanju Moskve u Ukrajini. Ali zašto?

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA!

Ovo su četiri razloga zbog kojih bi osvajanje grada bilo strateška pobeda za Rusiju i veliki udarac za Ukrajinu.

1. Obezbeđivanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa

Geografski, grad Mariupolj zauzima samo malu oblast na mapi, ali sada tvrdoglavo stoji na putu ruskim snagama koje su izbile sa poluostrva Krim.

One nastavljaju ka severoistoku kako bi probale da se povežu sa svojim kolegama i proruskim separatistima u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini.

General Sir Ričard Barons, bivši komandant Komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da je osvajanje Mariupola ključno za ruske ratne napore.

- Kada Rusi osete da su uspešno završili borbu, završiće kopneni most od Rusije do Krima i to će videti kao veliki stratešku uspeh - rekao je Barons.

Ukoliko osvoji Mariupolj, Rusija će imati punu kontrolu nad više od 80 posto crnomorske obale Ukrajine - presecajući njenu pomorsku trgovinu i dalje je izolujući od sveta.

Boreći se protiv napredujućih snaga u poslednje tri nedelje, Ukrajinci koji se brane uspeli su da zauzmu veliki broj ruskih trupa. Ali taj neuspeh Rusije da obezbedi brzo zauzimanje grada, podstakao je ruske komandante da pribegnu verziji srednjovekovne opsadne taktike iz 21. veka.

1 / 8 Foto: printscreen/twitter, Google Earth

Mariupolj je napadnut artiljerijom, raketama i projektilima, a oštećeno je ili uništeno više od 90 posto grada. Takođe je ostao bez struje, grejanja, sveže vode, hrane i zaliha lekova - što je stvorilo humanitarnu katastrofu izazvanu čovekom. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za teško stanje u gradu - Moskva za to krivi Kijev koji je odbio da preda grad, dok je ukrajinski poslanik optužio Rusiju da pokušava "izgladnjivanjem Mariupolja da ga natera na predaju".

Ukrajina je obećala da će braniti grad do poslednjeg vojnika. Možda će i doći do toga, piše BBC. Ruske trupe polako napreduju ka centru i u odsustvu bilo kakvog mirovnog sporazuma, Rusija će sada verovatno pojačati bombardovanje. U gradu je ostalo nešto više od 200.000 ljudi.

Eksplozija, Vatra, Dim
foto: Profimedia

Ako, i kada, Rusija preuzme potpunu kontrolu nad Mariupoljom, to će osloboditi blizu 6.000 njenih vojnika, koji bi potom krenuli i ojačali druge ruske frontove oko Ukrajine.

Postoje brojne mogućnosti gde bi oni mogli da budu raspoređeni:

- na severoistoku da se uključe u bitku za opkoljavanje i uništavanje regularnih oružanih snaga Ukrajine koje se bore protiv proruskih separatista u regionu Donbasa - na zapadu gde bi nastavili ka Odesi - na severozapadu prema gradu Dnjepar.

2. Gušenje ukrajinske ekonomije

Mariupolj je dugo strateški važna luka na Azovskom moru, delu Crnog mora.

To je najveća luka u regionu Azovskog mora i dom velike železare i čelika. U normalnim vremenima, Mariupolj je ključno izvozno čvorište za ukrajinski čelik, ugalj i kukuruz koji idu kupcima na Bliskom istoku i šire.

Već osam godina, otkako je Moskva aneksirala Krim 2014, grad se nalazi u sendviču između ruskih snaga na poluostrvu i proruskih separatista u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

1 / 8 Foto: Profimedia

Gubitak Mariupolja bio bi veliki udarac onome što je ostalo od ukrajinske ekonomije.

3. Mogućnost propagande

Mariupolj je dom ukrajinske militantne jedinice Puk Azov, koji je dobio ime po Azovskom moru koje povezuje Mariupolj sa ostatkom Crnog mora. U ovom odredu nalaze se desničarski ekstremisti, uključujući i neonaciste.

Iako oni čine najmanju frakciju ukrajinskih snaga, bili su korisno propagandno oruđe za Moskvu. Rusija navodno svom stanovništvu govori da vojnici koji su poslati u borbu u Ukrajinu tamo su kako bi oslobodili njihove komšije od neonacista.

4. Veliki moralni podstrek

Ukoliko dođe do osvajanja Mariupolja od strane Rusije, to će biti psihološki značajno za obe strane.

Ruska pobeda u Mariupolju omogućila bi Kremlju da svojoj populaciji pokaže da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje.

Za predsednika Putina, kako piše BBC, postoji istorijski značaj za sve ovo. On ukrajinsku crnomorsku obalu vidi kao nešto što pripada Novoj Rusiji (Novorossiya) - ruske zemlje koja datira iz carstva iz 18. veka.

1 / 5 Foto: Profimedia

BBC piše da Putin želi da oživi taj koncept, "spasavajući Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu", kako on to vidi. Mariupolj mu trenutno stoji na putu da postigne taj cilj.

Ali za Ukrajince, gubitak Mariupolja bi bio veliki udarac - ne samo vojno i ekonomski - već i po umove muškaraca i žena koji se bore na zemlji, braneći je.

Mariupolj bi bio prvi veliki grad koji je pao u ruske ruke nakon Hersona, strateški mnogo manje važnog grada koji je jedva branjen.

Ovde postoji još jedan moralni aspekt, a to je zastrašivanje.

Mariupolj je pružio žestok otpor, ali pogledajte koju cenu plaća. Grad je desetkovan, u velikoj meri u ruševinama. Ući će u istoriju zajedno sa Groznim i Alepom, mestima koje je Rusija na kraju bombardovala i pretvorila ih u ruševine.

1 / 8 Foto: Profimedia, Google maps

Poruka ostalim ukrajinskim gradovima je oštra - ako odlučite da se oduprete kao što je to učinio Mariupolj, onda možete da očekujete istu sudbinu.

- Rusi nisu mogli da ušetaju u Mariupolj, nisu mogli da uđu sa svojim tenkovima, pa su ga razbili u ruševine. I to je ono što treba da očekujemo da vidimo bilo gde drugde - rekao je general Barons.

Bonus video:

19:35

SLOBA NA SPISKU STRANIH AGENATA?! Dulović tvrdi da su naše službe 1987. otkrile dokument kojim je ZAPEČAĆENA SUDBINA Jugoslavije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.