SITUACIJA U UKRAJINI I DALJE KRITIČNA: Putin razgovarao sa Makronom, Zelenski na NATO samitu, ali virtuelno
Ilustracija, Foto: Profimedia

27. dan rata u ukrajini

SITUACIJA U UKRAJINI I DALJE KRITIČNA: Putin razgovarao sa Makronom, Zelenski na NATO samitu, ali virtuelno

Radnicima u Černobilju, koji su u protekle tri nedelje dežurali u postrojenjima za radioaktivni otpad, dozvoljeno je da odu

Objavljeno: 00:07h

Ključni događaji:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski insistirao je na potrebi da se sastane„u bilo kom obliku“ sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se „zaustavio rat“ u Ukrajini.

Radnicima u Černobilju, koji su u protekle tri nedelje dežurali u postrojenjima za radioaktivni otpad, dozvoljeno je da odu.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da su SAD u pregovorima sa drugim zemljama da Ukrajini obezbede sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa.

Evropol je u ponedeljak upozorio na rizik da ukrajinske izbeglice dospeju u ruke mrežama trgovine ljudima u Evropskoj uniji, pozivajući zemlje prijema da budu na oprezu.

1 / 18 Foto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

22:55 - Ruskim snagama preostala su još samo tri dana goriva, hrane i streljiva za vođenje rata nakon kvara u njihovim lancima opskrbe, navode ukrajinski vojni zapovednici, a prenosi The Guardian. Zapadni zvaničnici opisali su tvrdnje o velikim nestašicama "uverljivima", iako su rekli da nisu u mogućnosti da potvrde.

22:20 "Džonson da ne poredi Bregzit i rat u Ukrajini"

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko reagovao je danas nakon što je prethodno premijer Velike Britanije Boris Džonson uporedio rat u Ukrajini i Bregzit.

- Koliko je Britanaca poginulo zbog Bregzita? Nijedan. Zamolio bih Džonsona da ne upoređuje ukrajinski otpor sa Bregzitom - kazao je Porošenko za Aj-Ti-Vi njuz.

21:12 Zelenski će virtuelno učestvovati na samitu NATO u Briselu

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće virtuelno na samitu NATO u četvrtak kako bi razgovarao o ratu sa Rusijom, ali tačni detalji još nisu precizirani, objavila je danas agencija Interfaks Ukrajina citirajući portparola Zelenskog.

Portparol Sergij Nikiforov rekao je da će Zelenski imati video obraćanje na samitu, ali i da bi mogao da učestvuje i u diskusiji, preneo je Rojters.

21:10 Mizincev: Kijev ignoriše humanitarne koridore ka Rusiji

Ukrajinske vlasti ignorišu humanitarne koridore za povlačenje civila prema Rusiji, izjavio je danas šef Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Danas od 10, ruska strana je ponovo otvorila humanitarne koridore na pravcu Kijev, Černigov, Sumi i Harkov, jedan humanitarni koridor prema Ruskoj Federaciji i još jedan, preko teritorija koje kontrolišu kijevske vlasti prema zapadnoj granice Ukrajine. Zvanični Kijev se ponovo nije dogovorio ni o jednom koridoru prema Rusiji - rekao je Mizincev.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti su dodatno najavile još četiri rute u pravcu Zaporožja, "cinično ignorišući humanitarne koridore ka Ruskoj Federaciji"

20:30 Peskov: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje ako bude "egzistencijalno ugrožena"

Dmitrij Peskov
foto: Profimedia

20:12 Kremlj: Putin razgovarao sa Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Kremlj.

Razgovor je održan na inicijativu predsednika Francuske, prenose RIA Novosti. Putin i Makron razgovarali su o Ukrajini, kao i o napretku trenutnih pregovora između predstavnika Rusije i Ukrajine, dodaje se u saopštenju Kremlja.

20:10 Šolc: Nemačka neće bojkotovati ruske energente...

Nemački kancelar Olaf Šolc još jednom je danas odbacio pozive da Nemačka bojkotuje ruske energente zbog ruskog napada na Ukrajinu. Šolc je danas izjavio da su sankcije već uvedene Rusiji i da pogađaju ekonomiju te zemlje, a da će sve to "biti samo još dramačnije svakoga dana", preneo je AP.

Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U isto vreme, sankcije su osmišljene da budu "podnošljive" za one koji ih uvode, uključujući i dugoročno, dodao je on.

- Zbog toga pozicija Nemačke ostaje nepromenjena po energetskom pitanju - rekao je Šolc.

... Ali, Francuska hoće

Francuska naftna kompanija "Total Energies" saopštila je danas da više neće kupovati rusku naftu i naftne derivate. U saopštenju se dodaje da će Total obezbediti striktno poštovanje sadašnjih i budućih evropskih sankcija Rusiji, bez obzira na posledice po upravljanje imovinom te kompanije u Rusiji.

19:25 Poljanski: Rusija nije planirala ni napala hemijske objekte

Rusija nikad nije planirala napade na ukrajinske objekte sa opasnim hemikalijama i nikad ih nije napala, rekao je Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN.

Dmitrij Poljanski
foto: Profimedia

- Želeli bismo da ponovimo da ruske oružane snage nikad nisu planirale niti su izvele udare na bilo koji ukrajinski objekat gde su skladištene toksične supstance - rekao je Poljanski.

19:05 "U Mariupolju nije ostalo više ništa, samo ruševine"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da od Mariupolja nije ostalo ništa u trenutku kada je Kijev apelovao na Rusiju da dopusti evakuaciju civila u opkoljenom lučkom gradu.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

- Tamo više ništa nije ostalo. Samo ruševine - rekao je Zelenski u videoobraćanju italijanskom parlamentu.

Dok se Zelenski obraćao Italijanima, veće Mariupolja saopštilo je da su ruske snage bacile dve bombe na grad, ne navodeći detalje o žrtvama ili šteti. "Još jednom je jasno da okupatori nisu zainteresovani za Mariupolj. Oni žele da ga sravne sa zemljom i da od njega ostane samo pepeo", saopštilo je veće. Rusija negira da je gađala civile.

18:45 Čavušoglu: Lideri NATO da se fokusiraju na primirje u Ukrajini

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da ovonedeljni sastanak lidera NATO treba da bude fokusiran na načine obezbeđivanja primirja u Ukrajini, a ne samo na sankcije.

- Prvi cilj svih treba da bude prekid vatre - rekao je Čavušoglu novinarima na marginama Organizacije islamske konferencije u Pakistanu, prenosi agencija AP.

Čavušoglu je poručio da bi "trebalo da se zaustavi rat koji trenutno traje i da bi svako trebalo da se ponaša odgovorno i konstruktivno".

18:25 SAD i NATO veruju da bi Belorusija mogla da napadne Ukrajinu

18:25 SAD i NATO veruju da bi Belorusija mogla da napadne Ukrajinu

Zaničnici SAD i NATO veruju da bi Belorusija "uskoro" mogla da se pridruži Rusiji u napadu protiv Ukrajine, kao i da ta zemlja već preduzima korake da to učini, javlja Si-En-En. Sve je "verovatnije" da će Belorusija ući u sukob, rekao je za tu američku televizijsku mrežu vojni zvaničnik NATO.

- Putinu je potrebna podrška. Bilo šta bi pomoglo - pojasnio je zvaničnik.

17:55 Ukrajinci tvrde da su sprečili atentat na Zelenskog

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

Ukrajinska služba za odbranu od špijunaže sprečila je atentat na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, tvrdi agencija Unian.

Prema tim navodima grupa ruskih atentatora, predvođena obaveštajcem, uhapšena je u gradu Uškorodu na tromeđi Ukrajine, Slovačke i Mađarske, a zadatak 25 uhapšenih bio je, osim atentata na Zelenskog u Kijevu, i niz sabotaža u vladinoj četvrti, kao i u drugim delovima Ukrajine.

Trebalo je, kako navodi agencija, da se atentatori predstave kao pripadnici teritorijalne odbrane Ukrajine i da tako stignu do Kijeva.

17:50 Rusija traži da SB UN glasa o nacrtu rezolucije o situaciji u Ukrajini

Rusija je zatražila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasa o nacrtu rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Rusija, Ruska zastava
foto: Profimedia

- Da, sutra će biti glasanje. Mislimo da je ovo pravo vreme - rekao je Poljanski, prenosi agencija TAS S.

Ruski nacrt rezolucije o Ukrajini poziva na prekid vatre kako bi se evakuisali svi civili, obezbeđujući zaštitu civila i civilnih objekata. Prema ranijim izveštajima, Sekretarijat UN je dobio tekst zapadnog nacrta rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Dokument je zasnovan na nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN koju su ranije pokrenule Francuska i Meksiko. Sednica Generalne skupštine UN nastaviće sa radom sutra.

17:45 SB UN večeras o otrovnim hemikalijama u Ukrajini

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je danas da će Savet bezbednosti UN razmatrati večeras o, kako se navodi, incidentima vezanim za otrovne hemikalije u Ukrajini.

- Danas će Savet bezbednosti UN razmotriti situaciju sa incidentima povezanim sa hemijskim supstancama u Ukrajini - navodi se u saopštenju, prenosi agencija TAS S.

17:30 SAD: Nema naznaka o napadu hemijskim oružjem

Sjedinjene Američke Države još nisu videle nikakve konkretne naznake ruskog napada hemijskim ili biološkim oružjem u Ukrajini, ali pomno prate obaveštajne podatke, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke odbrane, prenosi Rojters.

17:20 SAD imaju dokaze da su Rusi namerno gađali civilnu infrastrukturu

Sjedinjene Države imaju „jasne dokaze“ da su ruske snage „namerno i namerno gađale civilnu infrastrukturu, bolnice, mesta skloništa“, rekao je u utorak visoki zvaničnik američke odbrane.

SAD, Amerika, Američka zastava
foto: Profimedia

16:50 - Napad dronom u Kijevu, ima stradalih

Najmanje jedna osoba je poginula u napadu dronom na naučni institut u Kijevu, javlja AFP.

16:18 Situacija u Hersonu dramatična

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da za oko 300.000 ljudi u okupiranom gradu Hersonu ponestaje hrane i medicinskih zaliha i optužilo je Rusiju da sprečava civile da se evakuišu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Portparol ukrajinskog ministarstva Oleg Nikolenko naveo je na Tviteru da se 300.000 građana Hersona suočava sa humanitarnom katastrofom zbog blokade ruske vojske.

- Hrana i medicinske zalihe su skoro nestali, ali Rusija odbija da otvori humanitarne koridore za evakuaciju civila - tvrdi Nikolenko.

Rusija za sada nije komentarisala ove navode, a Moskva, inace, negira da se na meti ruskih snaga nalaze civili.

16:12 - Poljska predložila da Rusija bude isključena iz G20

Poljska je danas saopštila da je američkim zvaničnicima predložila da Rusija bude isključena iz grupe velikih svetskih ekonomija G20 i da je taj predlog dobio pozitivan odgovor. Poljski ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Pjotr Novak rekao je da se o tome razgovaralo na sastancima održanim u Vašingtonu prošle nedelje.

- Tokom sastanaka sa, između ostalih, američkom sekretarkom za trgovinu Ðinom Raimondo, dali smo predlog da se Rusija isključi iz G20, što je naišlo na pozitivan odgovor i odobrenje, a stvar treba predati predsedniku Džozefu Bajdenu - rekao je Novak novinarima u Varšavi.

15:45 - Nestao ratni fotoreporter

Maks Levin, koji je radio na terenu, u zoni borbenih dejstava izvan Kijeva je nestao, rekao je izveštač za odbranu Kiiv Independenta Ilija Ponomarenko.

Sa Maksom niko nije imao kontakt od 13. marta.

14:56 - Gutereš: Rat niko ne može da dobije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao je rat u Ukrajini kao „nepobediv”.

- Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu pre skoro mesec dana, svet je video užasnu ljudsku patnju i uništenje u Ukrajini, sistematsko bombardovanje koje teroriše civile i granatiranje bolnica, škola, stambenih zgrada i skloništa - rekao je Gutereš.

Sve se, rekao je pojačava, iz sata u sat sve destruktivnije i nepredvidljivije.

- Razoreni grad Mariupolj opkoljen od strane ruskih snaga više od dve nedelje, podvrgnut nemilosrdnom bombardovanju i granatiranju, i zbog čega? Čak i ako padne Mariupolj, Ukrajina se ne može osvajati grad po grad, ulicu po ulicu, kuću po kuću. Jedini ishod svega ovoga je više patnje, više razaranja i više užasa dokle god pogled seže - rekao je Gutereš.

1 / 5 Foto: Profimedia

14:47 - Holandija zamrzava rusku imovinu

Holandija je zamrznula skoro 392 miliona evra ruske imovine, saopštilo je holandsko ministarstvo finansija parlamentu u pismu u koje je CNN imao uvid.

Od utorka je zamrznuto 391.944.031 miliona evra, a ministarstvo je saopštilo da se očekuju dalje zamrzavanje imovine.

14.40 – Žana Algakova, koja je u martu dala ostavku na ruskom državnom Kanalu 1, objasnila je da je to učinila protestujući protiv rata u Ukrajini. Aglak je dala ostavku u Parizu, gde je bila dopisnik.

„Kada razgovaram sa svojim šefovima, ne mogu više to da radim“, rekla je. Aglakova veruje da Kremlj koristi rusku televiziju kao propagandno oruđe i optužuje ruske vlasti da godinama guše nezavisne medije. Početkom vojne agresije na Ukrajinu, ruske vlasti su izrekle zakonsku kaznu do 15 godina zatvora zbog širenja „lažnih” vesti, kako Kremlj naziva vesti koje nisu emitovane iz njegovog sedišta, čime su zatvorili poslednje ostatke Rusije.

Ruska javnost preko državnih medija ne može da čuje da ruska vojska drži opkoljene gradove u kojima gladuje civile, lišeni struje, grejanja, lekova.

13.50 – Putinov kritičar Aleksej Navaljni osuđen je na još devet godina zatvora zbog prevare i sudske uvrede.

Podsećamo, sud u Moskvi ga je danas proglasio krivim, a tužioci tražili još 13 godina zatvora.

13:39 – Američka ambasada u Kijevu pozvala se na ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da su ruske snage „kidnapovale” 2389 ukrajinske dece iz oblasti Luganska i Donjecka i odvele u Rusiju.

- To nije pomoć. To je kidnapovanje – kažu.

13.04 - Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 117 dece je ubijeno, a više od 155 ranjeno, saopštilo je Državno tužilaštvo Ukrajine.

12:47 – Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je 62 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka rata. U napadima je poginulo 15 ljudi, a povrijeđeno najmanje 37, prenosi BBC.

Zaposleni u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Poljskoj kažu da pretpostavljaju da oko pola miliona izbjeglica koje su tamo stigle pati od metalnih zdravstvenih problema, uglavnom zbog trauma koje su doživjele. Zdravstveni radnici na granici javljaju da deca i majke koje dolaze pate od iscrpljenosti i dehidracije, a mnogi stariji su danima putovali bez lekova za hronične bolesti.

12:41 - Sedamdeset osam ruskih aviona je zaplenjeno u inostranstvu, izjavio je u utorak Interfaksu ministar saobraćaja Vitalij Saveljev, u okviru posledica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sankcije su obustavile uvoz većine aviona, delova i usluga u Rusiju, čije avio-kompanije iznajmljuju 515 aviona iz inostranstva. Izgubili smo 78 aviona“, rekao je Saveljev i dodao da je reč o letelicama koje su zaplenjene u inostranstvu i neće biti vraćene Rusiji.

Rusija je usvojila zakon koji dozvoljava avio-kompanijama da dodaju avione iznajmljene od stranih kompanija u ruski registar aviona, što kompanije nerado čine jer se plaše da bi to moglo ugroziti njihove veze sa međunarodnim partnerima.

12:11 - Požari kod nuklearke u Černobilju

1 / 5 Foto: Profimedia

11:56 - Novinarka Bi-Bi-Sija Orla Geren javlja da se u Kijevu čula snažna eksplozija. Ona napominje da je ovo prvi put da čuje da su prozori na njenom hotelu potreseni.

11:49 – U obraćanju italijanskom parlamentu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je njegova zemlja korak bliže preživljavanju rata sa ruskim snagama. Upozorio je da bi to moglo izbiti u ostatku Evrope.

11:45 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru da je razgovarao sa papom Franjom.

– Rekao sam Njegovoj Svetosti o teškoj humanitarnoj situaciji i blokadi humanitarnih koridora od strane ruskih snaga. Posrednička uloga Svete Stolice u okončanju ljudske patnje bila bi cenjena. Zahvalio sam se na molitvama za Ukrajinu i mir – navodi se u tvitu ukrajinskog predsednika.

11:36 - Od početka rata poginulo je oko 15.300 ruskih vojnika, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Oni navode da je uništeno 509 tenkova, 1.556 borbenih oklopnih vozila i 252 artiljerijska sistema. Imajte na umu da ove brojke ne mogu biti nezavisno potvrđene u ovom trenutku.

10.44 – Najveća japanska rafinerija Eneos Holding više neće kupovati rusku naftu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je direktor kompanije Cutomu Sugimori.

Eneos će nastaviti da prodaje naftu do aprila, s obzirom na ranije potpisan ugovor, prenosi Rojters.

Očekuje se da će se nafta od sada nabavljati sa Bliskog istoka. SUgimori je rekao da bi dodatne sankcije Zapada na rusku naftu dovele do rasta cena širom sveta.

10:34 - Džejms Klaper je u svojoj dugogodišnjoj karijeri nadgledao brojne američke obaveštajne službe poput CIA, FBI, NSA i radio kao savetnik bivšeg predsednika SAD Baraka Obame. On je za BBC 4 izneo svoju analizu Vladimira Putina.

– Putin je većinu vremena izolovan, posebno zato što je poslednje dve godine vladala pandemija, a sa druge strane veoma mali broj ljudi ima pristup njemu, što veoma otežava prikupljanje informacija. Putin je uradio mnogo stvari koje nisu u skladu sa njegovim „tradicionalnim, hladnim, pragmatičnim ponašanjem”, ističe on. Upitan da li je racionalan, Kleper ističe da se može samo nadati da šef države koji ima prst na dugmetu najvećeg svetskog arsenala razmišlja racionalno.

- Mislim da je, gledano iz više perspektiva, veoma racionalan. Ali znam da se njegovo ponašanje nedavno promenilo u odnosu na ono što je bilo – rekao je on.

10:21 - U Karkivu je uništeno skoro 1.000 zgrada zbog ruskog granatiranja, saopštila je Državna spasilačka služba Ukrajine.

Napominju da je većina ovih zgrada bila stambena. Ruske snage već tri nedelje nemilosrdno granatiraju Karkiv, a prema poslednjim podacima ukrajinskih vlasti, tamo je ubijeno oko 500 civila, piše Bi-Bi-Si.

10:10 - Ukrajinu je napustilo 3.528.346 ljudi, a više od dva miliona se preselilo u Poljsku, navodi UNHCR, prenosi Rojters.

9.43 - Ukrajinka Viktorija (27), koja je pobegla iz Mariupolja, ispričala je britanskim medijima šta se dešava u gradu koji svakodnevno strada od granatiranja.

- Moj grad je potpuno uništen. Ljudi ostaju u podrumima, ali nije bezbedno. Toliko bombarduju da su uništeni podrumi – ističe on. On napominje da mnogi ljudi nemaju pristup vodi i hrani.

- Troje dece koje poznajem umrlo je od dehidracije. Mi smo u 21. veku i deca u mom gradu umiru od dehidracije.

Oni sada gladuju - rekla je ona i navela da neće napustiti Ukrajinu, prenosi Bi-Bi-Si.

9:35 - U ruskom granatiranju Žitomirske oblasti uništene su 3 kuće, a oštećeno 10, piše The Kiiv Independent, pozivajući se na Državnu spasilačku službu.

9:08 - Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni proglašen je krivim za prevaru, prenosi ruska državna agencija Tass.

9.00 – Ukrajinska vojska navodi na svom Fejsbuk profilu da kompanija Uralvagonzavod, koja proizvodi i remontuje ruske tenkove, obustavlja rad u jednoj od svojih fabrika u Čeljabinsku zbog nedostatka delova iz uvoza. Napominju da je Uralvagonzavod jedina fabrika koja sklapa tenkove.

8:32 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski insistirao je u ponedeljak uveče na neophodnosti sastanka „u bilo kom obliku“ sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se „zaustavio rat“ u Ukrajini.

„Verujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumeti šta su oni (Rusi) spremni da urade da zaustave rat“, rekao je Zelenski za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

Zelenski, koji je rekao da „bez pregovora rat neće biti zaustavljen“, više puta je pozivao na sastanak sa Putinom, ali je bio posebno uporan u ponedeljak. On je, međutim, upozorio da Ukrajina ne može „da prihvati nikakav ultimatum Rusije“.

Do sada je održano nekoliko direktnih i video veza između ruske i ukrajinske delegacije od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. U intervjuu za Suspilne Zelenski je rekao da će svaki kompromis postignut u pregovorima sa Rusijom biti stavljen na referendum u Ukrajini. Osvrnuo se i na pitanje članstva Ukrajine u NATO.

„Svi smo to već shvatili. Ne primaju nas (u NATO) jer se (zemlje članice) plaše Rusije. To je sve. A mi moramo da se smirimo i kažemo: 'Ok, (druge bezbednosne garancije) biće potrebno).'“ „Postoje zemlje NATO-a koje žele da budu garanti bezbednosti (Ukrajine)... koje su spremne da urade sve što bi Alijansa morala da uradi da smo mi članica. I mislim da je to normalan kompromis, dodao je Zelenski. Takođe je rekao da veruje da je pitanje Krima, koji je Moskva anektirala 2014. i region Donbas u istočnoj Ukrajini, gde su proruski separatisti proglasili dve republike, veoma teška priča. jer „Da bismo pronašli izlaz, prvo moramo da napravimo prvi korak ka bezbednosnim garancijama i prekidu vatre“, rekao je Grin.

8.26 - Ruska kompanija Gasprom saopštila je da će nastaviti da snabdeva Evropsku uniju gasom preko Ukrajine u skladu sa zahtevima evropskih potrošača. Kompanija je saopštila da je potražnja za 108 miliona kubnih metara bila za 22. mart, u odnosu na 104,7 miliona kubnih metara dan ranije, navodi Rojters.

08:17 – Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnovije obaveštajne podatke.

– Uprkos teškim borbama, ukrajinske snage nastavljaju da odbijaju pokušaje Rusije da zauzmu grad Mariupolj. Ruske snage u drugim delovima Ukrajine pretrpele su još jedan dan ograničenog napretka, a većina snaga je uglavnom na mestu. Nekoliko ukrajinskih gradova pretrpelo je teške vazdušne napade i artiljerijsko bombardovanje, dok UN kažu da je više od 10 miliona Ukrajinaca raseljeno kao rezultat ruske invazije.

8.12 - Spasilačke ekipe u Ukrajini pokušavaju da što pre ugase požare i raščiste ruševine zgrada širom Ukrajine, saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

7:34 - Na snimku koji je potvrdio Bi-Bi-Si vidi se kako ruski separatisti iz 'Donjecke republike' koriste TOS-1 i lansiraju termobaričnu raketu na ciljeve u Ukrajini.

Termobarično oružje je kontroverzno jer može da napravi više štete od konvencionalnog oružja slične veličine i ima strašne posledice po one u radijusu eksplozije.

Podsećamo, Republiku Donjeck su priznale Rusija i Sirija, dok su Belorusija, Venecuela i Nikaragva izrazile podršku ruskom priznanju.

7.22 - Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je Indija jedina od svih saveznica strateškog bezbednosnog dijaloga Australije, Indije, Japana i SAD poznata po skraćenici Kvad, koja se pokazala "malo klimavom". SAD, Australija i Japan uvele su sankcije Rusiji, ali Indija ih nije uvela i bila je uzdržana tokom glasanja o rezoluciji UN kojom se osuđuju ruske akcije u Ukrajini.

Indija je rekla da je eskalacija tenzija "razlog za duboku zabrinutost" i više puta je ponavljala da se problemi mogu rešiti samo diplomatskim dijalogom, navodi Bi-Bi-Si.

7:07 - Vazdušno-desantne sirene su snimljene u skoro svim regionima Ukrajine. Čuju se u Sumi, Nikolajevu, Ternopolju, Poltavi, Kirovogradu, Harkovu, Zaporožju, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Zakarpatju, Černovcima, Dnjepru, Rivnu, Volinju, Čerkasima, Hmeljnickom i Odesi, prenosi portal Kiiv Independent.

6:57 - Ruske isporuke neće trajati "duže od tri dana", tvrdi ukrajinska vojska, pozivajući se na svoje izvore u svom operativnom izveštaju objavljenom jutros. Zvaničnici kažu da je slična situacija i sa gorivom, navodeći kao razlog nesposobnost Rusije da organizuje neophodnu logistiku.

– U gradu Oktirka u Sumskoj oblasti, 300 ruskih vojnika odbilo je da nastavi napade na Ukrajinu i napustilo je to područje. Ukrajinske snage su odbile 13 napada i uništile 14 tenkova, osam borbenih vozila pešadije, dva višenamenska vučna vozila, tri artiljerijska sistema i četiri druga vozila.

6.31 - Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu sa Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog sankcija koje joj je Tokio uveo zbog Ukrajine, što je izazvalo ljutu reakciju Japana.

Rusija i Japan još nisu formalno okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata zbog sukoba oko ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva i u Japanu kao Severna teritorija. Ostrva su okupirali Sovjeti na kraju Drugog svetskog rata.

„U sadašnjim okolnostima Rusija ne namerava da nastavi pregovore sa Japanom o mirovnom sporazumu“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći „otvoreno neprijateljske stavove“ prema Japanu i pokušaje „da se naškodi interesima naše zemlje“.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da se oštro protivi odluci Rusije, nazivajući je „nepravednom“ i „potpuno neprihvatljivom“.

6.24 – Ambasada Rusije u SAD odbacila je optužbe gradonačelnika Mariupolja Vadima Bojčeka, koji tvrdi da su Rusi na hiljade svojih državljana odveli u logore, gde su im nasilno oduzeta dokumenta i mobilni telefoni pre nasilne deportacije u Rusiju.

Ambasada je saopštila da Rusija kontroliše granične tačke kako bi izbegla "akcije" ukrajinske vojske i omogućila ruskim snagama da pažljivo kontrolišu vozila koja idu u bezbedne regione.

– Ruska vojska ne deluje kao barijera stanovništvu, već im pomaže da ostanu u životu obezbeđujući im hranu i lekove – dodaju oni.

6:18 – Ukrajinska vojska tvrdi da su njihove snage uspele da povrate Makariv, grad koji se nalazi 60 kilometara od Kijeva.

– Zahvaljujući herojskim delima naših branilaca, iznad grada Makariva je podignuta zastava Ukrajine. Neprijatelj je odbijen – naveli su.

U ovom trenutku nema nezavisne potvrde da je Ukrajina uspela da povrati Makariv, navodi Bi-Bi-Si. 06:05 Puk Azov je objavio fotografije na kojima se vidi serija eksplozija u Mariupolju. Nije poznato kada su snimljeni

5:58 - Maksar Technologies objavio najnoviji snimak razaranja u Mariupolju, ali i premeštanja ruskih snaga u Belorusiju

5:53 - Ruske optužbe da Kijev poseduje biološko i hemijsko oružje su lažne i pokazuju da i sam ruski predsednik Vladimir Putin razmišlja da ih upotrebi u svom ratu protiv Ukrajine, izjavio je u ponedeljak američki predsednik Džo Bajden, ne navodeći dokaze.

„Putin je pritisnut uza zid i sada iznosi nove lažne tvrdnje da mi u Americi imamo biološko i hemijsko oružje u Evropi, a to jednostavno nije tačno“, rekao je Bajden na poslovnom okruglom stolu.

„Takođe sugerišu da Ukrajina ima biološko i hemijsko oružje. To je jasan znak da razmišlja o upotrebi oba.“

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.