RUSIJA ZABRANILA FEJSBUK I INSTAGRAM! Ovaj potez zemlje je prva upotreba zakona o "ekstremizmu"
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrana

RUSIJA ZABRANILA FEJSBUK I INSTAGRAM! Ovaj potez zemlje je prva upotreba zakona o "ekstremizmu"

Zakon je korišćen za ciljanje Putinovih političkih protivnika, uključujući i zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog

Objavljeno:

Moskovski sud je u ponedeljak u Rusiji zabranio Fejsbuk i Instagram kompanije Meta Platforms Inc., što je bila prva upotreba sveobuhvatnog zakona zemlje o „ekstremizmu“ protiv strane tehnološke kompanije.

Predsedavajući sudija je podržao zahtev tužioca da se društvene mreže odmah zabrani, ocenivši njihove aktivnosti „ekstremističkim“, navodi se na zvaničnom Telegram kanalu suda. Tužilac je tvrdio da je Metina politika bila usmerena protiv Rusije i njene vojske, preneo je državni Tass.

Advokat Mete rekao je da ruski sud nije imao ovlašćenja da odlučuje u slučaju jer je Meta kompanija registrovana u inostranstvu bez domaćeg prisustva, preneo je Interfaks sa saslušanja. Portparol Mete nije odmah odgovorio na zahtev za komentar presude.

To označava najnoviju eskalaciju protiv kompanije otkako je predsednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu. Regulatori su blokirali pristup Fejsbuku i Instagramu ranije ovog meseca. Imenovanje bi omogućilo podizanje krivičnih prijava protiv svih zaposlenih u Rusiji, ali kompanija ih nema. Rusija sve više pokušava da kontroliše pristup informacijama otkako je napala Ukrajinu, a ovog meseca je donela novi zakon kojim se namerno širenje, kako vlasti smatraju „lažnim“, kažnjava sa čak 15 godina zatvora.

1 / 5 Foto: Profimedia

Ekstremistička oznaka ograničava godinu dana eskalacije pritiska na američke tehnološke kompanije pošto su regulatori nametali novčane kazne i usporavali pristup u pokušaju da primoraju kompanije da dozvole vladi da odredi koji je sadržaj prihvatljiv.

Drugi tehnološki giganti sa lokalnim zaposlenima bi takođe mogli biti na meti zakona o ekstremizmu. Ruski internet cenzor prošle nedelje je upozorio Gugl kompanije Alphabet Inc. da prestane da koristi Jutjub za širenje, onoga što je nazvao pretnjama protiv građana zemlje, što bi moglo biti uvod u kriminalizaciju.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalnifoto: Profimedia

Zakon je korišćen za ciljanje Putinovih političkih protivnika, uključujući i zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Od napada na Ukrajinu, nezavisni mediji su takođe dobili etiketu, čime su im praktično zabranjeni ulazak u Rusiju.

Kompanije iz Silicijumske doline su se suprotstavile pritisku Kremlja od invazije krajem februara, blokirajući neke ruske medije pod kontrolom države. Meta je promenila svoju politiku kako bi omogućila korisnicima u Ukrajini da pozivaju na nasilje protiv okupacionih snaga i da upućuju nespecifične pozive na Putinovu smrt, iako je kasnije razjasnila da ne mogu da dele postove u kojima se poziva na ubistva šefova država.

Rizik za korisnike Propagandni napori Kremlja bili su usmereni na minimiziranje razmera rata u Ukrajini, koji on naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Vlasti su blokirale ili zatvorile većinu nezavisnih medija, dok su mnogi novinari pobegli u inostranstvo.

Pritisak vlade na strane tehnološke firme za sada je fokusiran na platforme za deljenje medija. Ljudi sa nalozima na Metinim društvenim mrežama takođe neće biti na meti, preneo je Tass iz sudnice. Rusija ne želi da blokira Metin mesindžer WhatsApp, rekao je Tass.

Međutim, neki zvaničnici su već pozivali da se sledeće zabrani WhatsApp. Aleksandar Malkevič, šef radne grupe Građanske komore Rusije za zaštitu korisnika interneta, rekao je za Tass da je glasnik takođe sadržao ogromnu količinu lažnih informacija.

1 / 6 Foto: Profimedia

„Ukoliko Meta bude priznata kao ekstremistička organizacija, ni tužilaštvo ni sud ne mogu da garantuju bezbednost korisnika Fejsbuka i Instagrama“, napisao je Pavel Čikov, šef grupe za ljudska prava Agora, na Telegramu pre presude.

Reklamiranje na njima ili držanje akcija Mete moglo bi se kvalifikovati kao finansiranje ekstremističkih aktivnosti, rekao je on.

Usluge Instagrama i Fejsbuka ostaju dostupne u Rusiji preko virtuelnih privatnih mreža, iako je Rusija preduzela korake da obuzda pristup VPN-ovima poslednjih meseci. Upotreba je naglo opala od zabrana, pri čemu je broj dnevnih korisnika Fejsbuka opao za 40%, a korisnika Instagrama za 16%, izvestio je RBC, pozivajući se na podatke Mediaskopa.

Bonus video:

08:01

ČUO SAM SE SA POZNANICIMA NA KOSOVU: Darko Trifunović o prljavoj kampanji protiv kupovine srpskih proizvoda EVO ŠTA SU MI REKLI

(Espreso/Bloomberg News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.