OVO BI BILA JEDNAKA POBEDA KAO ZAUZIMANJE KIJEVA? Nakon više od 3 nedelje INVAZIJE, ishod sve NEIZVESNIJI!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

KLJUČNA BITKA RATA

OVO BI BILA JEDNAKA POBEDA KAO ZAUZIMANJE KIJEVA? Nakon više od 3 nedelje INVAZIJE, ishod sve NEIZVESNIJI!

Sidarh Kaušal, vojni analitičar britanskog "Royal United Services Instituta", podseća na zimski rat Rusije protiv Finske 1940.: nakon meseci iscrpljujućih borbi Rusi su ipak pobedili

Objavljeno: 14:15h

Dok svi naglašavaju neočekivanu slabost Putinovih snaga, nedovoljno je informacija o tome u kakvoj su formi ukrajinske snage.

Ugledni "Financial Times" razgovarao je s više zapadnih vojnih stručnjaka: više od tri nedelje od početka ruske invazije ishod je sve samo ne izvestan. Ruska vojska uspela je da osvoji samo jedan veliki grad, Herson, dok Mariupolj pruža otpor i nakon 24 dana opsade i raketiranja. Iako su Rusi zauzeli delove teritorija Ukrajine na jugu, istoku i severu, Kijev se čini sve nedodirljiviji. Ali to može biti samo privid, jer se ukrajinske slabosti slabije vide.

Sidarh Kaušal, vojni analitičar britanskog "Royal United Services Instituta", podseća na zimski rat Rusije protiv Finske 1940.: nakon meseci iscrpljujućih borbi Rusi su ipak pobedili.

1 / 5 Foto: ДСНС України

Raspon pažnje

Bez strane vojne pomoći Ukrajina ne bi tako dobro stajala, uništene su stotine ukrajinskih tenkova i vozila, tvrdi jedan zvaničnik NATO-a, ljudski gubici su im veći nego što govore. "Ovo se mora rešiti što je pre moguće, inače će se ukrajinski borci suočiti s ruskim tenkovima samo s mašinkama", upozorava Paul Grod, šef Ukrajinskog svetskog kongresa. Rusija cilja na fabrike municije, nedavno su gađali fabriku aviona Antonov, fabriku oružja Artem kod Kijeva i pogon za popravak aviona kod Lavova. Ukrajina dobija veliku vojnu i finansijsku podršku, ali pitanje je hoće li ona opstati na duži rok. Putin se često oslanja na to da će Zapad imati kratak raspon pažnje i da će se s novom krizom okrenuti novim problemima, ukazuje za "The Times" ekspert za istočnu Evropu Mark Galeoti.

1 / 9 Foto: Profimedia

Javnost dobija nepotpunu sliku jer Ukrajina pobeđuje u informacijskom ratu, društvenim mrežama šire se hiljade fotografija uništenih ruskih tenkova koje su snimili Ukrajinci. Ruski zapovednici su zaplenili vojnicima mobilne telefone. Hteli su da održe veću kontrolu nad informacijama, a umesto toga stvorili su prazninu koju je popunio ukrajinski sadržaj.

Vojni rok ruskih vojnika ističe 1. aprila. Mnogi bi mogli biti pod pritiskom da potpišu ugovore i ostanu. Sredinom aprila mogli bismo da vidimo nastavak velikih ruskih vojnih operacija, očekuje Gustav Gresel iz "think thanka" Evropskog veća za spoljašnje odnose.

1 / 7 Foto: Profimedia

Put do pobede

Možda najveća taktička ranjivost Ukrajine je Operacija združenih snaga (JFO): najelitniji deo ukrajinskih snaga raspoređen je zapadno od Donjecka i Luganska. Rusija nastoji da opkoli ukrajinske trupe, tumače analitičari, i odseče ih od Kijeva. To bi bila jednaka pobeda kao zauzimanje Kijeva: vojni teoretičar Carl von Clausevitz smatrao je uništenje vojske, a ne zauzimanje gradova, kao najbrži put do pobede.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.