SITUACIJA SE NE SMIRUJE: Zelenski apelovao na Ukrajince
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth, printscreen/twitter

26. DAN rata u ukrajini

SITUACIJA SE NE SMIRUJE: Zelenski apelovao na Ukrajince

Najvažnije vesti iz minuta u minut pratite na našem portalu, Espreso.rs!

Objavljeno: 00:01h

Ključni događaji

Rusija je pozivala ukrajinske vojnike u Mariupolju da polože oružje u ponedeljak ujutro i napuste taj lučki grad, međutim Ukrajina je to odbila

Guverner Sumija tvrdi da je procureo anomijak iz granatiranog hemijskog postrojenja kod Sumija i da je kontaminirano područje od 2, 5 kilometra

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je kako su kasno u nedelju granatirane stambene zgrade i trgovačka četvrt u kijevskom naselju Podil

Britansko ministarstvo obrane je izvestilo kako su ruske snage postigle mali napredak u proteklom danu

1 / 14 Foto: Profimedia

23:37 - Radnicima u Černobilju, koji su bili na dužnosti u postrojenjima za radioaktivni otpad poslednje tri nedelje, dopušten je odlazak.

Jedna smena tehničkog osoblja bila je na dužnosti od kad je Rusija preuzela kontrolu, što je podstaknulo zabrinutost za sigurnost, navodi The Guardian.

Radnike će sada zameniti ukrajinski kolege.

23:18 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se Ukrajincima i pozvao ih na borbu za njihovu zemlju. - Apelujem na sve Ukrajince. Učinite sve da zaštitite našu državu. Da spasite naše ljude. Borite se. Borite se i pomozite. Isterajte okupatore! Tako da Ukrajina živi - poručio je.

22:53 - Pentagon je potvrdio da će pomoći u prikupljanju dokaza o zločinima u Ukrajini. "Vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome", rekao je portparol Džon Kirbi, piše BBC.

Pentagon
foto: Profimedia

22:46 - Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da su SAD u "trajnim razgovorima" s drugim zemljama o pružanju dalekometnih sistema protivvazdušnog oružja Stinger. Ti su sistemi, međutim, prvenstveno učinkoviti protiv helikoptera i niskoletećih aviona, a ne borbenih avionana većim visinama.

Džon Krbi, Džon Kirbi, John Kitby
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Prijavljeno je da su brojne zemlje, uključujući Slovačku, izrazile spremnost da Ukrajini daju protivvazdušne sisteme S-300, pod uslovom da dobiju nešto što će ih zameniti. Ukrajina već koristi S-300 i ima osoblje obučeno za njegovu upotrebu.

22:45 - Sve je više naoružanih vojnih i policijskih patrola po gradu Ivano-Frankivsku koji se nalazi u blizini Lavova na zapadu Ukrajine. U grad i regiju stiglo je oko 100.000 izbeglica. Do sada je Ukrajinu napustilo više od tri miliona ljudi, uglavnom žena i dece. Kako je za Večernji list rekao Denis Ivančić iz Ivano-Frankivska, gradonačelnik je pre par dana pozvao stanovnike koji žive u centru grada da odsele jer se očekuje raketiranje TV odašiljača koji se nalazi u centru grada. Počeli su raditi i zaštite oko spomenika.

22:40 - Ruski regulator za medije blokirao je u ponedeljak pristup stranici francuskog kanala Euronews, u sklopu jačanja kontrole nad informacijama povezanima s ruskim napadom na Ukrajinu.

Po ruskim novinskim agencijama, Roskomnadzor je blokirao stranicu euronews.com i njenu rusku verziju ru.euronews.com na osnovi zahteva tužiteljstva. Motiv za blokadu nije naveden.

21:22 - Ukrajinka Amelia Anisovič (7) ganula je celi svijet kada je u skloništu zapevala pjesmu 'Let It Go' iz omiljenog dečjeg serijala Frozen.

Amelia je sada zapevala na dobrotvornom koncertu u Poljskoj u nedelju gde se trenutno nalazi sa svojom bakom. Otpevala je ukrajinsku himnu pred hiljadama ljudi. 21:15 - Američki predsednik Džozef Bajden telefonski je razgovarao s evropskim čelnicima o ratu u Ukrajini, objavila je Bela kuća. Na pozivu su, prenosi BBC, bili Boris Džonson, Mario Dragi, Olaf Šolc i Emanuel Makron. - Razgovarali su o svojoj zabrinutosti zbog ruske brutalne taktike u Ukrajini, uključujući napada na civile - stoji u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća
foto: Profimedia

- Naglasili svoju stalnu potporu Ukrajini, uključujući pružanje sigurnosne pomoći hrabrim Ukrajincima koji brane svoju zemlju od ruske agresije, te humanitarnu pomoć milionima Ukrajinaca koji su pobegli od nasilja - dodaje se. 20:20 - Nakon 26 dana rata došlo je do nekih promena u mirovnim pregovorima, rekao je za BBC ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak.

Otporan učinak Ukrajine naterao je Rusiju da "adekvatnije proceni stvarnost situacije", što je, kako navodi, pomoglo u podsticanju neke vrste dijaloga.

Kaže da nema dogovorenog datuma kada bi se sastanak između Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog mogao dogoditi.

Takođe, daje do znanja da Kijev neće napraviti nikakav kompromis o teritorijalnoj celovitosti ili suverenitetu Ukrajine. Još jednom je izrazio frustraciju Kijeva zbog NATO-ovog odbijanja da u Ukrajini uvede zonu zabrane letova.

- Ne zatvaraju naše nebo, stoje po strani u vreme kada 10 miliona ljudi traži mesto za život, a tri miliona je već napustilo zemlju. Ovo je humanitarna katastrofa u Europi - naveo je.

19:49 - Dvoje dece je u kritičnom stanju nakon što su se s porodicom u automobilima našli pod paljbom između Marijupolja i Zaporižja, rekao je regionalni zvaničnik u istočnoj Ukrajini.

Troje dece iz Mariupolja, koja su pobegla iz opkoljenog grada sa svojom porodicom, našla se pod paljbom dok su putovali kroz Polohivskij okrug, rekao je Oleksander Staruk. Jedno od te dece je u kritičnom stanju.

Drugo dete, za koje je spomenuo da je u kritičnom stanju, teško je povređeno nakon što je sa porodicom bilo u automobilu u selu Kamianske, prenosi CNN.

19:22 - Ukrajina ne može prihvatiti nikakve ruske ultimatume kako bi se zaustavilo rat, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u razgovoru za ukrajinsku radio televiziju.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

"Ukrajina ne može prihvatiti nijedan ultimatum Rusije. Prvo će nas morati sve uništiti, samo će tada njihovi ultimatumi biti ispunjeni", rekao je Zelenski u razgovoru za Suspilne, koji je na svojoj internetskoj stranici objavio video snimak tog intervjua. 18:52 - "Belorusija, bliski ruski saveznik, uskoro bi mogla napasti Ukrajinu i sprema se dopustiti Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusko tlo", izjavio je visoki obavještajni dužnosnik NATO-a, prenosi The Guardian. Zvaničnik je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da je savez zabrinut da bi se bjloruske trupe mogle pridružiti borbi u Ukrajini.

17:43 - Rusija sprovodi i državni terorizam u Ukrajini i nastaviće napadati druge zemlje, rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov

Govoreći uz britanskog ministra odbrane Ben Vols tokom poseta Londonu, Reznikov je rekao da je 150 ukrajinske dece ubijeno u ruskoj invaziji. Rekao je da je uništeno više od 400 škola i vrtića te više od 110 bolnica, piše BBC. Ubijene su i "hiljade i hiljade civila", dodao je, rekavši da se ne zna koliko ih je još zarobljeno pod ruševinama porušenih kuća. - Ovo je državni terorizam. Zato (Kremlj) mora biti zaustavljen, jer će ići dalje. Napašće druge zemlje - tvrdi.

Oleksi Reznikov
foto: EPA-EFE/Christine Olsson/TT

17:20 - Superjahta povezana s ruskim sankcioniranim oligarhom Romanom Abramovičem pristala je u primorskom gradu Bodrumu na jugozapadu Turske u ponedeljak, nakon što je proteklih dana zaobišla vode Evropske unije, pokazali su podaci o praćenju brodova.

Roman Abramovič
foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Abramovič je među nekoliko ruskih milijardera koji su prošli nedelje dodati na crnu listu Evropske unije na kojoj se već nalazilo nekoliko desetuna bogatih Rusa, a vlade EU-a zaplenile su njihove jahte i drugu luksuznu imovinu.

Prošle nedelje, Abramovič je odleteo u Moskvu nakon što je u svom privatnom avionu napustio Istanbul. Prema podacima za praćenje letova, to je bio drugi let avionom koji se povezuje s Abramovičem, a koji je leteo na relaciji između turskog i ruskog glavnog grada u tri dana. Jahta Solaris, dugačka 140 metara, koja plovi pod zastavom Bermude, 8. marta je napustila brodogradilište u Barceloni gde je bila na popravku. Napustila je crnogorski Tivat 13. marta uputivši se prema Turskoj te je proteklih dana zaobilazila grčke ostrvo i Kretu.

Druga jahta povezana s Abramovičem, Eclipse, trenutno krstari na jugu grčkog otoka Karpatosa, no čini se da je takođerna putu za Tursku.

17:17 - SAD ne može neovisno potvrditi ili opovrgnuti tvrdnju Rusije da je ispalila hipersoničnr projektile na ukrajinsku metu, no, s vojnog stajališta, upotreba takvog oružja nema puno smisla, kazao je funkcioner američkog ministarstva odbrane.

SAD, Amerika, Američka zastava
foto: Profimedia

"Može biti da pokušavaju da pošalju poruku Zapadu", rekao je funkcioner koji je želeo da ostane anoniman. Po njegovim riječima, "iz vojne perspektive, to nije baš praktično".

17:05 Kotromanović: Pitanje je koliko će dugo Putin biti na čelu Rusije, njegovim padom bi se sve promenilo

- Pitanje je da li je to racionalno ili ne. Znamo već danima da je Marijupolj u kritičnoj fazi, okružen sa svih strana ruskom vojskom, videli smo užasne žrtve, svakodnevna granatiranja, i nije se lako odlučiti ukrajinskoj Vladi, nakon svega što se događalo proteklih 20-ak dana, da tako predaju grad. To bi značilo ozbiljan poraz južnog dela Ukrajine i pitanje kako bi se to odrazilo na moral ostalih boraca Ukrajine. A s druge strane, kao što sam rekao, pitanje je što je racionalno. Nastavak sukoba značit će još više civilnih žrtava, a o vojnima nećemo ni govoriti. Ne bih bio u koži predsednika Zelenskog – započeo je Kotromanović, gostujući u studiju Večernjeg TV. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/mariupolj-se-odbio-predati-rusiji-umjesto-da-tratite-vrijeme-otvorite-koridore-moguce-nove-americke-sankcije-1572450 - www.vecernji.hr

16:48 Nema podataka iz Černobilja

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom upozorila je da nivoi radijacije oko černobiljske elektrane „rizikuju da porastu“ jer sistemi za praćenje radijacije ne funkcionišu.

- Nema podataka o trenutnom stanju radijacionog zagađenja životne sredine u zoni isključenja, što onemogućava adekvatno reagovanje na pretnje - navodi se u saopštenju kompanije.

16:36 "Kina mora da igra važnu ulogu"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Kinu da igra "važnu ulogu" u naporima da se reši sukob u Ukrajini.

- Decenijama se ukrajinsko-kineski odnosi zasnivaju na međusobnom poštovanju, razumevanju i koristi. Delimo stav Pekinga o potrebi da se pronađe političko rešenje i pozivamo Kinu kao globalnu silu da igra važnu ulogu u ovim naporima - napisao je Kuleba.

15:48 Rusi se oglasili o gađanju tržnog centra u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su na periferiji Kijeva ukrajinski nacionalisti nekoliko dana "pokrivali stambene zgrade i gađali rusku vojsku iz višecevnih raketnih sistema", a da je područje obližnjeg tržnog centra korišćeno kao baza za skladištenje raketa.

- Ruski obaveštajci su preko više kanala potvrdili koordinate položaja ukrajinskih višecevnih raketnih sistema, a otkrili su i lokaciju skladišta sa raketnom municijom. Na snimcima sigurnosnih kamera jasno se vidi kako ukrajinski višecevni bacač raketa ulazi u tržni centar na periferiji Kijeva - navodi se u saopštenju Ministarstva.

15:45 Britanci pozvali ruskog vojnog atašea na razgovor

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je po drugi put pozvalo na razgovor ruskog vojnog atašea zbog ruske vojne operacije u Ukrajini i ponašanja ruskih oružanih snaga.

- Drugi stalni podsekretar Lorens Li najoštrije je protestovao protiv upornih i neopravdanih akata nasilja koje ruske snage čine nad nedužnim civilima - saopštilo je Ministarstvo odbrane na Tviteru.

- Li je istakao da škole, pozorišta i bolnice nisu legitimni vojni ciljevi. Upozorio je da će Velika Britanija prikupljati dokaze o ratnim zločinima i ponovio zahtev Britanije Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje snage - dodaje se u saopštenju.

15:13 Moskva pozvala američkog ambasadora na razgovor

Ambasador SAD u Moskvi pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor. Njemu će biti predata protestna nota zbog reči koje je predsednik Džo Bajden uputio na račun Vladimira Putina

14:58 Rusija ukinula Instagram i Fejsbuk

14:45 U sukobima stradalo više od 925 civila

Prema podacima Kancelarije UN za ljudska prava od početka sukoba u Ukrajini stradalo je najmanje 925 ljudi, a povređeno je 1.496.

1 / 7 Foto: Profimedia

14:15 - Poljska vlada želi da napravi izmene u ustavu kako bi povećala izdatke za odbranu i zaplenila imovinu ruskih oligarha nakon ruske invazije Ukrajine, rekao je portparol vlade.

U Zakonu o odbrani domovine koji je usvojen ovaj mesec navedeno je da će se poljski izdaci za odbranu povećati na 3 posto BDP-a, što bi moglo rezultovati u prekoračenju proračunskih pragova predviđenih ustavom.

"Poljska vojska mora biti trenutno opremljena najvišim standardima, stoga će jedna od predloženih promena u ustavu biti isključenje izdataka za vojsku i naoružanje iz javnog duga", rekao je Pjotr Muler.

13:50 - Aleksander Rodnianski kaže da je cilj pregovora Zapad navesti na zamku da misli da dalje sankcije nisu potrebne.

"Oni su koristili ove razgovore kao način da odvrate pažnju od onoga što se događa na bojnom polju", dodaje.

"Ne tražite mir i istovremeno bombardujete gradove u velikim razmerama", rekao je. 13:42 – Svetska zdravstvena organizacija prijavila je šest dodatnih napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini koji su se dogodili u nedelju.

Na Tviteru su naveli da su potvrdili čak 52 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije na Ukrajinu.

- To je više od dva napada dnevno. Ovo nije prihvatljivo. Zdravstvo uvek mora da bude zaštićeno – naveli su.

13:39 - Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je napad na Mariupolj lični za ruskog predsednika Vladimira Putina jer nije uspeo da zauzme grad 2014. godine kada je Rusija anektirala Kirm.

– Mislim da se Putin lično sveti građanima Mariupolja, posle neuspeha da zauzme grad 2014. godine. To je kolektivna kazna za njihovo odbacivanje Rusa – rekla je ona za francuski medij Liberation.

Ona je ponovo pozvala na otvaranje humanitarnih koridora prema Mariupolju i istakla da će se to dogoditi ako Putin želi.

13.11 – Ruska služba bezbednosti (FSB) zatražila je u ponedeljak „aktuelnu” zabranu američkih društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, prvog dana suđenja za „ekstremizam”, dok se represija nad medijima pojačava posle invazije na Ukrajinu.

„Akcije Mete (matične kompanije Fejsbuka i Instagrama) usmerene su protiv Rusije i njenih oružanih snaga. Zahtevamo njenu zabranu i hitnu primenu ove mere“, rekao je portparol FSB Igor Kovaljevski na saslušanju, prenela je agencija Interfaks. Državni tužilac je takođe zatražio Metinu zabranu „zbog očiglednih znakova ekstremističkog delovanja”.

Međutim, zahtevao je da se aplikacija za razmenu poruka VhatsApp, takođe u vlasništvu Mete, isključi iz zabrane.

12:48 – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je evropske političare da obustave svu trgovinu sa Rusijom nakon što je Kremlj najavio da će dalje sankcije „pogoditi ceo svet“.

- Molim vas da ne sponzorišete ratno oružje ove zemlje Rusije. Nema evra za okupatore. Zatvorite sve svoje portove za njih. Ne uvozite im svoju robu. Lišiti energetske resurse. Ohrabrite Rusiju da napusti Ukrajinu – rekao je on, prenosi The Guardian. On se u svom videu direktno obratio Nemačkoj:

- Imate snagu. Evropa ima snagu. Podsetimo, Nemačka se protivila potpunoj zabrani uvoza ruskih energenata, uprkos zahtevima nekoliko evropskih zemalja da to učine. Portparol nemačke vlade rekao je danas da oni ostaju pri stavu da ne mogu da prestanu da uvoze rusku naftu.

12:42- Ruska državna televizija konačno se oglasila o protestu koji je u eteru priredila sada već bivša urednica te televizije, Marina Ovsjanikova. Šef rubrike vesti na ruskoj državnoj televiziji, Kiril Kleimjonov, optužio ju je da je to napravila jer je - britanska špijunka.

11.30 - Ukrajinski kapiten Svjatoslav Palamar ispričao je za Si-En-En kako je protekla ova noć u Mariupolju.

- Bombe su padale svakih 10 minuta. Ruski ratni brodovi su granatirali grad. Vojnici su juče deaktivirali četiri tenka, oklopna vozila i ruske snage. Treba nam više municije, protivoklopnih sredstava i PVO – rekao je kapetan Palamar, inače deo zloglasne jedinice Azov.

11:25 – Visoki neimenovani američki zvaničnici tvrde da Kremlj menja strategiju nakon što Rusija nije uspela da odnese brzu pobedu nad Ukrajinom.

Novi plan uključuje okupaciju ključnih teritorijalnih oblasti, čime bi se izvršio pritisak na Ukrajinu da pristane na neutralnost. Cilj je da se Kijev natera da prihvati ruske zahteve za priznanje Krima i otcepljenje separatističkih regiona Luganska i Donjecka.

U slučaju da Ukrajina odbije da to učini, ruska vojska bi zadržala sve osvojene teritorije i nastavila napade, rekao je neimenovani američki zvaničnik za The Vall Street Journal.

11:14 - Najmanje pet osoba povređeno je u raketiranju druge stambene zgrade u Kijevu

11.03 - Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson upozorila je da su ukrajinska deca u opasnosti da postanu žrtve trgovaca ljudima. Ona je napomenula da deca predstavljaju više od polovine izbeglica od 3,3 miliona Ukrajinaca koji su izbegli od početka rata.

– Ukrajina ima veliki broj siročadi i dece rođene od surogat majki, a koju biološki roditelji nisu pokupili, što povećava šanse da budu oteti i postanu žrtve prinudnog usvojenja – rekla je poverenica.

11:00 - Ukrajinsko državno tužiteljstvo priopćilo je da je u ruskom napadu na šoping centar u Kijevu poginulo najmanje osmero ljudi. U gašenju vatre sudjelovalo je 63 vatrogasaca.

10:49 - Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva kaže da je u gradu najavljen novi policijski čas od 35 sati, koji počinje večeras u 20 sati i traje do 7 sati ujutru u sredu. Svako ko je na ulici bez posebne propusnice ili ko ne ide u sklonište smatraće se neprijateljem.

10.44 – Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, uključujući sankcije energetskom i naftnom sektoru zemlje, izjavio je šef spoljne politike Unije Žozep Borel. „Ministri će o tome razgovarati“, rekao je Borel novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, na pitanje da li će se razgovarati o merama protiv izvoza ruske nafte.

10.25 – Kremlj je komentarisao predloge pojedinih ministara spoljnih poslova EU o embargu na ruske energente kao nastavku sankcija Rusiji. Napominju da bi embargo na rusku naftu teško pogodio Evropsku uniju, ali ne bi uticao na Sjedinjene Države. Oni su istakli da mirovni pregovori sa Ukrajinom ne idu tako brzo koliko bi trebalo i da je potrebno učiniti više pre nego što dođe do bilo kakvog sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Kremlj je odbacio tvrdnje da Rusija ne dozvoljava evakuaciju ukrajinskih državljana kroz humanitarne koridore i nazvao ih „lažima“, piše The Guardian.

10:18 - Megajahta povezana sa sankcionisanim ruskim oligarhom Romanom Abramovičem viđena je u ponedeljak kako plovi nekoliko kilometara od jugozapadne obale Turske.

9.56 – Ukrajinska vojska saopštila je gubitke Rusije u opremi i ljudstvu od početka invazije. Imajte na umu da tačne brojke u ovom trenutku ne mogu biti nezavisno potvrđene jer svaka strana objavljuje svoje podatke.

Ukrajinska vojska tvrdi da je poginulo oko 14.700 ruskih vojnika. Uništeno je 476 tenkova, 1487 ojačanih vojnih vozila, 230 artiljerijskih sistema, 96 helikoptera, 947 vozila, tri broda.

9.52 – Američka vlada saopštila je da želi da sarađuje sa svim građanima kako bi dobila što detaljnije informacije o imovini koju drže ruski oligarsi.

9.45 – Poslanik ukrajinskog parlamenta Dmitrij Gurin, koji je iz Mariupolja, smatra da će Rusija pokušati da izgladnjuje grad dok se ne preda.

– Rusi ne otvaraju humanitarne koridore. Ne dozvoljavaju humanitarnim konvojima da uđu u posao. Jasno vidimo da je cilj Rusa da unesu glad u grad kako bi ojačali svoju poziciju na diplomatskom planu. Ako se grad ne preda, a neće, neće pustiti ljude unutra – napominje poslanik, prenosi The Guardian.

On kaže da spasilačke ekipe nisu u stanju da raščiste ruševine pozorišta koje su prošle srede granatirale ruske snage. Veruje se da su stotine ljudi zarobljene u podrumu ispod pozorišta.

9:24 - Britanski general Ričard Barons rekao je danas za Bi-Bi-Si šta bi mogla da bude sledeća moguća meta Rusije.

– Videćemo ih kako napadaju ukrajinsku vojsku, ciljaće njihovu liniju snabdevanja, svoje logističke i vojne baze, kao i borbene snage. Zatim će ciljati gradove i teritorije za koje smatraju da treba da kontrolišu. U tom slučaju, ukrajinski lučki grad Odesa je sledeća ruska meta na jugu. Okupacija Odese bi izolovala ukrajinsku ekonomiju od Crnog mora, rekao je Barons. Rusi će nastaviti da vrše pritisak na Kijev, jer je on politički centar, napominje on.

9.08 - Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da je dogovoreno osam humanitarnih koridora, ali nije postignut dogovor kada je u pitanju Mariupolj. Ona je takođe rekla da su pokušaji da se humanitarna pomoć stigne u Mariupolj bili neuspešni.

9:02 – Ministarstvo spoljnih poslova Kine obećalo je 10 miliona juana pomoći (oko 1,2 miliona funti) humanitarne pomoći Ukrajini.

8:58 - Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je Rusija krstarećim projektilima granatirala ukrajinsku kasarnu u oblasti Rivne, prenosi The Guardian.

8:46 - Poljska granična policija saopštila je da je više od 2,1 milion ljudi pobeglo iz Ukrajine u Poljsku od početka rata. Navode i kako su brojke počele da opadaju. Granicu je u nedelju prešlo 33.800 ljudi, što je 16 odsto manje u odnosu na dan ranije, objavili su na Tviteru.

Maciej Duszczik, profesor na Univerzitetu u Varšavi, rekao je za Bi-Bi-Si da procenjuje da je 1,2 miliona ljudi ostalo u Poljskoj, dok su ostali napustili zemlju. U nju se vratilo više od 264.000 ljudi koji su napustili Ukrajinu.

8.40 Zaustavljeno curenje amonijaka u fabrici u Sumiju

8.39 - Stanovnici Hersona, grada na jugu Ukrajine koji je okupirala ruska vojska, blokirali su put ruskim vojnim kamionima sa oznakama "Z" na ulicama i naterali ih da se okrenu.

8.28 - Njujork tajms piše da se u ruševinama tržnog centra u Kijevu, koji su sinoć granatirale ruske snage, nalazi još dvadesetak ljudi. Prenose izjavu vojnika koji se nalazi na mestu gde je do juče bio tržni centar. Podsetimo, AFP je preneo da je poginulo najmanje šest osoba.

8:13 – Lokalna agencija Ukrinform saopštila je da amonijak više ne curi iz hemijskog kombinata u Sumi. Radovi se nastavljaju u fabrici. Podsetimo, lokalne vlasti su ranije javile da je fabrika granatirana u 3.55 po lokalnom vremenu i da je došlo do oštećenja jednog od rezervoara amonijaka zbog čega je došlo do curenja gasa.

8.05 - Najmanje šest osoba je poginulo u granatiranju tržnog centra u Kijevu. Njihova tela su položena ispred tržnog centra Retrovil, navodi novinar agencije Frans pres.

7:54 - Nova runda pregovora počeće u ponedeljak ujutru i biće održana putem video veze, rekao je u nedelju kasno savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, prenela je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

„Radne grupe na obe strane intenzivno rade u poslednje vreme“, rekao je on.

Prošlog ponedeljka održani su mirovni pregovori na visokom nivou. Podoljak smatra da će razgovori sa Moskvom o okončanju rata trajati nekoliko sedmica, dodajući da postoje znaci da pozicija Moskve postaje "razumnija" i realnija.

Moskva zahteva demilitarizaciju Ukrajine i neutralni status, priznanje samoproglašenih republika i aneksiju Krima. Ukrajina je do sada pokazala spremnost na kompromis oko neutralnosti, ali želi jače bezbednosne garancije Zapada.

7:50 - Institut Unitar-Unosat, koji deluje u okviru Ujedinjenih nacija, objavio je analizu satelitskih snimaka Livoberežnog okruga u Mariupolju i pronašao dokaze široko rasprostranjene štete u stambenim naseljima. Analiza je napravljena na osnovu satelitskih snimaka kompanije Makar Technologies snimljenih 14. marta 2022. i 21. juna 2021. godine. Analiza je pokazala da su 433 od 9279 objekata zabeležile vidljiva oštećenja. Uništeno je čak 26 objekata, 198 je značajno oštećeno, 167 delimično, a verovatno su oštećena 42, rekli su. Napominju da 433 oštećena objekta obuhvataju 7 škola i 3 zdravstvene ustanove, piše Unitar-Unostat.

7:39 Ogroman dim izazvan bombardovanjem diže se širom grada Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

Bivši tržni centar koji se sada koristi kao ukrajinsko vojno skladište oružja uništen je ruskim sabotažama u Lavovu u Ukrajini.

1 / 3 Foto: Profimedia

7:09 - Ukrajinske snaga javljaju da se granatira Odesa. Objavili su i video na kojem se vidi serija eksplozija uz obalu.

7:02 - Lokalne vlasti javile su da je hemijska fabrika koja se nalazi u Sumiju granatirana jutros oko 3:55 po lokalnom vremenu.

„Jedan rezervoar amonijaka je oštećen zbog granatiranja“, saopštile su vlasti, prenosi The Guardian.

Radnici ga trenutno popravljaju, a navodno je povređen jedan od radnika fabrike.

Podsetimo, guverner Živickij je jutros saopštio da je anomija zagadila područje u radijusu od 2,5 kilometara i objavio preporuke za lokalno stanovništvo.

6:50 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedelju kako Izrael preuzima napore kako bi dogovorio mirovne pregovore na najvišem nivou između njegove zemlje i Rusije i kako bi oni mogli da se održe u Jerusalimu.

Zelenski je u video obraćanju rekao da izraelski premijer Naftali Bennett pokušava da pronađe način za održavanje pregovora.

"Zahvalni smo na njegovim naporima, tako da ćemo pre ili kasnije početi da razgovaramo s Rusijom, možda u Jerusalimu. To je pravo mesto za pronalazak mira. Ako je moguće", kazao je Zelenski u poruci objavljenoj nakon što se video linkom obratio izraelskom parlamentu.

6:45 Curenje amonijaka u fabrici hemikalija u Sumiju na istoku Ukrajine zagadilo je područje veličine veće od 2,5 kilometara, piše The Associated Press.

Guverner Sumske oblasti Dmitro Žijvicki nije rekao što je uzrokovalo curenje.

Fabrika hemikalija Sumihimprom nalazi se na istoku grada u kojem živi otprilike 263 hiljada stanovnika. Otkad je počela ruska invaziju na Ukrajinu, Rusi redovito raketiraju Sumi.

- Nema pretnje za centar grada jer trenutno nema vetra - rekao je Žijvicki pa je dodao da amonijak preti obližnjem selu Novoselici koje je od Sumija udaljeno 1,5 kilometara jugoistočno.

Trenutno se radi na sanaciji fabrike.

4:56 - Iako su zahvalni na dočeku u Evropi, mnogi ne mogu da započnu novi život u inostranstvu.

Brišući suze oka svog unuka, Svitlana Nataluha (60) kaže da je njena porodica putovala ukupno pet dana, prvo pobegla iz Ukrajine, a zatim se vratila.

Baka, njena 28-godišnja ćerka Galina i dvoje unučadi napustili su dom u Harkovu i bezbedno stigli u Poljsku, ali su se ove nedelje vratili u Lavov.

Lavovska železnička stanica prepuna je putnika koji se bore za mesta u vozovima koji polaze iz Ukrajine. U jednom udaljenom uglu, suprotna slika.

Na pustom peronu, daleko od glavne sale, male grupe izbeglica izlaze iz automobila i vraćaju se kući uprkos besnom sukobu sa Rusijom.

3:36 - Američki predsednik Džo Bajden otputovaće u Poljsku u petak, 25. marta, kako bi sa predsednikom Andžejem Dudom razgovarao o ukrajinskoj krizi, saopštila je Bela kuća.

2.01 - Slovenački premijer Janez Janša najavio je u nedelju uveče da će Slovenija uskoro vratiti diplomate u Kijev.

1.45 - Ukrajina je odbila ruski ultimatum da im preda Mariupolj do 5 sati ujutro. Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da predaja ne dolazi u obzir.

– O tome smo već obavestili rusku stranu – rekao je Vereščuk, prenosi Ukrajinska pravda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.