ZAŠTO JE LAVOV VAŽAN ČINILAC U BORBI PROTIV RUSIJE? Lociran je blizu POLJSKE i meta je BURNIH NAPADA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Google maps

LAVOV

ZAŠTO JE LAVOV VAŽAN ČINILAC U BORBI PROTIV RUSIJE? Lociran je blizu POLJSKE i meta je BURNIH NAPADA!

Napad će dodati zabrinutosti širenja ruskog rata dalje prema zapadu

Objavljeno:

Rusija je lansirala rakete blizu aerodroma u Lavovu u petak, strateškom ukrajinskom gradu nedaleko od granice sa Poljskom koja je do sada bila uglavnom pošteđena nemilosrdnog bombardovanja kome je svedočio veći deo zemlje tokom rata.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas pratite putem ovog LINKA!

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji je rekao da je nekoliko raketa pogodilo jednicu za popravku vazduhoplova, ali da se rad ustanove zaustavio pre napada i da nije bilo dojava o incidentima.

Oružane snage Ukrajine kažu da početna informacija sugeriše da je Rusija lansirala šest raketa prema Lavovu u petak ujutru. Kažu da su to najverovatnije bile krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem lansirane sa ratnih aviona preko Crnog mora.

Dve od šest su prekinute sitemima vazdušne odbrane, rečeno je u objavi na Fejsbuku.

Napad će dodati zabrinutosti širenja ruskog rata dalje prema zapadu. Evo šta treba znati o važnosti Lavova.

Lokacija

Udaljen oko 70 kilometara od granice sa Poljskom, Lavov je na pragu NATO-a, stoga ako se napadi pojačaju, to može dovesti do međunarodnih posledica.

Lavov
foto: Profimedia

Napad koji se odvio uoči petka dogodio se nakon što je Rusija lansirala baraž raketa na vojnu bazu Javoriv, lociranu između Lavova i granice sa Poljskom, u nedelju, ubio je makar 35 ljudi.

Kultura i istorija

Istorijski centar u Lavovu deo UNESCO-a, a dražavne muzejske kuće sadrže kolekciju svete srednjevekovne umetnosti i retke religijske spise.

17. septembra 1989. Lavov je postao mesto održavanja najvećih demonstracija tokom oživljavanje nezavisnosti Ukrajine, gde je bilo 100.000 učesnika.

Nezavisnost Ukrajine je ozvaničena 24. avgusta 1991. i tada je more ljudi preplavio ulice Lavova kako bi proslavili istorijski trenutak.

1 / 3 Foto: Profimedia

Privremena baza

Grad je takođe postao improvizovana kuća za mnoštvo medijskih organizacija i ambasada, koje su bile primorane da promene lokaciju iz glavnog grada, Kijeva.

Bonus video:

00:37

Novo obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.