DA LI ĆE NATO INTERVENISATI U SUKOBU IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE? Stoltenberg odgovorio na važno pitanje
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

RAT U UKRAJINI

DA LI ĆE NATO INTERVENISATI U SUKOBU IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE? Stoltenberg odgovorio na važno pitanje

Na pitanje ukrajinskog novinara da li će NATO intervenisati u sukobu, Stoltenberg je rekao da to može biti slučaj "samo ako Rusija napadne jednu od 30 članica, što ne uključuje Ukrajinu"

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila "novu bezbednosnu realnost" u Evropi, te istakao da vojna pozicija NATO-a mora biti spremna za tu novu realnost.

Otkriva da će lideri Alijanse sutra početi da razgovaraju o konkretnim merama za dugoročno jačanje bezbednosti.

"Nato bi mogao sazvati hitan samit o Ukrajini", rekao je generalni sekretar.

Na kopnu, ove mere bi mogle da obuhvate "znatno više snaga" koje bi, u istočnom delu Alijase, kaže on, bile u većem stanju pripravnosti.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

"Takođe ćemo razmotriti 'velika povećanja' našeg pomorskog i vazdušnog raspoređivanja, jačanje raketne i vazdušne odbrane, kao i povećanje sajber odbrane", ističe dodajući da su NATO-u potrebni "kanali komunikacije sa Rusijom da bi se sprečili rizici i incidenti".

Na pitanje ukrajinskog novinara da li će NATO intervenisati u sukobu, Stoltenberg je rekao da to može biti slučaj "samo ako Rusija napadne jednu od 30 članica, što ne uključuje Ukrajinu".

On je takođe odbacio optužbe Ruske federacije na račun Ukrajine i zemalja Alijanse, odnosno da zajedno učestvuju u proizvodnji hemijskog oružja i nazvao ih "apsolutnom laži".

Stoltenberg ističe da će jačanje odbrane u Alijansi zahtevati i "novi novac", pa je pozdravio poteze Nemačke i drugih NATO saveznika u tom pravcu.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.