STRANI DUG ĆEMO VRAĆATI U RUBLJIMA! Rusko ministarstvo finansija dalo ODGOVOR Zapadu
Ilustracija, Foto: Profimedia

FINANSIJE

STRANI DUG ĆEMO VRAĆATI U RUBLJIMA! Rusko ministarstvo finansija dalo ODGOVOR Zapadu

Nekoliko ruskih banaka zabranjen je pristup međunarodnoj platnoj mreži SWIFT, što otežava transfer novca iz Rusije

Objavljeno:

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je u ponedeljak da je odobrilo privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdat.

"Tvrdnje da Rusija ne može ispuniti svoje obveze po državnom dugu nisu istinite. Imamo potrebna sredstva za servisiranje naših obveza", naglasio je u priopćenju ministar finansija Anton Siluanov.

Vlada bi u sredu trebala da plati 117 miliona dolara po dve državne obveznice denominirane u dolarima.

Ministarstvo je saopštilo da je odobrilo privremenu proceduru kojom se bankama omogućuje plaćanje u stranoj valuti, ali je dodalo kako će mogućnost realizacije tih isplata zavisiti o sankcijama.

Nekoliko ruskih banaka zabranjen je pristup međunarodnoj platnoj mreži SWIFT, što otežava transfer novca iz Rusije.

Ako isplate ne budu moguće, ministarstvo finansija podmirit će obaveze po euroobveznicama u rubljima, poručuju. To bi značilo da Rusija ne može servisirati svoje obveze, objašnjava Reuters. Rubalj je u proteklim sedmicama potonuo na rekordno niske nivoe, podseća agencija.

"Zamrzavanje deviznih računa središnje banke i vlade može se protumačiti kao želja nekoliko zapadnih zemalja da izrežiraju situaciju u kojoj (Rusija) neće moći podmirivati svoje obveze", rekao je Siluanov.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zapadne sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu odsekle su Rusiju od ključnih delova globalnih financijskih tržišta i izvele najtežu krizu u ruskom gospodarstvu od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, objašnjava Rojters.

Bonus video:

00:37

Prvi mladunac pande rođen u Singapuru

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.