PREKO 40 VAZDUŠNIH NAPADA: Zašto je ovaj grad u Ukrajini toliko bitan i ŠTA TO KRIJE?
Raketa, Foto: Profimedia

RATNO STANJE

PREKO 40 VAZDUŠNIH NAPADA: Zašto je ovaj grad u Ukrajini toliko bitan i ŠTA TO KRIJE?

U gradu koji je imao oko 280.000 stanovnika pre početka sukoba, ostala je tek polovina ljudi

Objavljeno:

Od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, najveći deo svetske pažnje fokusirao se na ruske napade u istočnim i južnim delovima Ukrajine, kao i područja oko Kijeva.

Međutim, zapadno od prestonice, u regionu Žitomira, stanovnici se suočavaju sa svakodnevnim bombardovanjem, u kojem stradaju civili, a mnogi ostaju bez domova.

U prve dve nedelje od početka specijalne operacije, ruske snage su lansirale preko 40 raketnih i vazdušnih napada samo na grad Žitomir i okolne gradove i sela.

1 / 11 Foto: Profimedia

Ukrajinska strana tvrdi da je desetine ljudi ubijeno, i vojnika i civila. Zbog čega je ovaj grad toliko na meti napada?

Logistički centar

Grad, koji je imao populaciju od oko 280.000 pre početka sukoba, ključna je tačka u logističkom i humanitarnom koridoru, kaže za BBC gradonačelnik Žitomira Serhij Suhomlin. Pomoć iz Evrope se doprema u Kijev i dalje na istok preko Žitomira, a izbeglice putuju u suprotnom smeru.

- Da bi zastrašili Žitomir, oni pogađaju i stambene i industrijske zgrade, ciljajući na infrastrukturu - rekao je Suhomlin.

Kao rezultat bombardovanja, stradale su zalihe vode i gasa. Međutim, gradonačelnik kaže da su lokalne službe uspele da saniraju dosta toga, obezbeđujući da većina grada ima vodu i grejanje. Dodao je da grad ima i rezervni izvor vode koji može da se koristi u slučaju nužde.

Konstantni napad na grad naterao je mnoge da pobegnu u zapadnu Ukrajinu ili druge zemlje. U isto vreme, region Žitomira daje sklonište ljudima koji su evakuisani sa istoka. Mnogi ga sada koriste kao tranzitnu tačku pre odlaska dalje.

1 / 10 Foto: Profimedia

Žitomir je takođe postao čvorište za pokušaje isporuke pomoći gradovima i selima severozapadno od Kijeva, koji su teško pogođeni, a u nekim slučajevima i potpuno uništeni borbama.

BBC prenosi da su ruske snage uložile maksimalne napore da preseku puteve između Kijeva i Žitomira. Dok su grad i okolna područja žestoko bombardovani, kopnene borbe su još uvek oko 60 km istočno, na periferiji Kijeva.

"Tlo se treslo"

Sukobi su ostavili veliki uticaj na populaciju Žitomira.

Jedna stanovnica Nina rekla je da je tokom prve nedelje borbe njena ulica, u kojoj su uglavmom bile jednospratne privatne kuće, u potpunosti uništena. Troje njenih komšija je navodno ubijeno, a desetine ranjeno. I lokalna bolnica je navodno napadnuta.

- Zvučalo je kao da avion leti veoma nisko, zamalo nas je dodirnuo. Tlo se treslo. Kako nisu videli da bombarduju stambeno područje? - pita se Nina.

U regionu Žitomira postoji vojna baza koja je možda meta ruskog napada, ali se navodno nalazi daleko od uništenih kuća.

Čim je čula sirene za vazdušnu opasnost, Nina je sa decom otrčala kod komšije i uspeli su da se sakriju u njihov podrum.

Međutim, njene komšije - majka sa troje dece - nisu uspeli na vreme da se sklone.

- Majka je u lošem stanju - rekla je Nina.

Nina je u međuvremenu napustila Žitomir i krenula ka Poljskoj. Ne može da prestane da plače.

- Naša jedina nada sada je Bog - rekla je Nina. Njena ćerka je odlučila da ostane u Ukrajini sa dečkom, koji je tokom granatiranja zadobio tešku povredu noge.

Šta će se desiti dalje?

Žitomir i okolni region su se pripremali za mogući direktan napad iz Belorusije. Nekoliko dana postojali su izveštaji da je kopnena ofanziva sasvim moguća. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je bez dokaza tvrdio da se Ukrajina sprema da napadne njegovu zemlju.

Iako gradonačelnik Žitomira Serhij Suhomlin kaže da nema vremena za optužbe Lukašenka, on naglašava da je grad dobro zaštićen od kopnene ofanzive.

- Nigde drugde u Ukrajini nema takvih utvrđenja kao što mi imamo ovde. Spremni smo - rekao je on.

Grad stalno popravlja cevi za snabdevanje vodom i energijom kako bi osigurao da oni koji ostanu ovde - oko polovine stanovništva, prema proceni gradonačelnika - mogu da nastave da žive u Žitomiru.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.