EU UVODI NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Na udaru još ruskih oligarha i beloruskih banaka
EU, Foto: Profimedia

ODLUČENO

EU UVODI NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Na udaru još ruskih oligarha i beloruskih banaka

Evropske diplomate do sada su odobrili sankcije koje je predložila Komisija EU protiv Rusije i Belorusije.

Objavljeno:

Evropska komisija pripremila je novi paket sankcija protiv Rusije i Bjelorusije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja će pogoditi dodatne ruske oligarhe i političare i tri beloruske banke, rekla su tri izvora Rojtersa.

Izvršna vlast EU usvojila je nacrt sankcija 8. marta rano ujutro, a o njemu će razgovarati ambasadori EU na sastanku.

Nacrt paketa isključiće tri beloruske banke iz bankarskog sistema SWIFT, iz kojeg je do sada isključeno sedam ruskih banaka i dodati još nekoliko oligarha i ruskih poslanika na listu sankcionisanih.

Paket zabranjuje i izvoz pomorske opreme i softvera iz EU u Rusiju i daje smernice za praćenje kriptovaluta kako bi se izbegla njihova upotreba za zaobilaženje sankcija EU, rekli su izvori.

Moskva svoje akcije u Ukrajini opisuje kao “specijalnu operaciju” za razoružavanje svog suseda i hapšenje lidera koje naziva “neonacistima”. Ukrajina i njeni zapadni saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za invaziju kojom se osvaja zemlja od 44 miliona ljudi.

Evropske diplomate do sada su odobrili sankcije koje je predložila Komisija EU protiv Rusije i Belorusije.

EU je već isključila sedam ruskih banaka iz SWIFT sistema, ali tu nije uključila beloruske banke, prenosi Bankar.me.

Jedan izvor je rekao da su u paketu sankcija navedeni i oligarsi i članovi ruskog Veća Federacije, koji je gornji dom ruskog parlamenta.

Do sada su EU sankcije pogodile stotine članova donjeg doma Dume, koji su glasali za rusko priznanje samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

EU će proširiti i zabranu izvoza napredne tehnologije iz EU u Rusiju, uglavnom podržavajući zabranu izvoza pomorske tehnologije, rekli su izvori.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Zabrana izvoza pomorske opreme i softvera u Rusiju uglavnom ima za cilj da pogodi njen sektor transporta, rekao je jedan izvor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.