EU NEĆE ISKLJUČITI RUSIJU IZ GLOBALNOG SISTEMA PLAĆANJA? Ukidanje SWIFT-a bi imalo široke POSLEDICE i u Evropi
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

MALO VEROVATNO

EU NEĆE ISKLJUČITI RUSIJU IZ GLOBALNOG SISTEMA PLAĆANJA? Ukidanje SWIFT-a bi imalo široke POSLEDICE i u Evropi

Podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuju da evropski zajmodavci drže lavovski deo od gotovo 30 milijardi dolara potraživanja stranih banaka prema Rusiji

Objavljeno:

Malo je verovatno da će EU u ovoj fazi u sklopu novog paketa sankcija Rusiji preduzeti korake kako bi se Rusija isključila iz globalnog sistema plaćanja SWIFT.

To je reklo nekoliko izvora iz EU, prenosi HRT.

SWIFT je mreža za razmenu poruka koju banke koriste za slanje i primanje naloga o transferu novca i informacija. Nadziru je centralne banke SAD, Japana i evropskih zemalja, a sedište joj je u Belgiji.

Ministri spoljnih poslova baltičkih država zatražili su u četvrtak da se Rusiji uskrati pristup SWIFT-u.

Ostale članice EU pak oklevaju jer bi takav potez, osim što bi teško pogodio ruske banke, otežao i povrat ruskih dugova evropskim kreditorima. Rusija ionako već radi na alternativnom sistemu plaćanja, podsećaju kritičari tog poteza.

- Glavni prioriteti u ovom trenutku su kriza i konsenzus, rekao je za Rojters neimenovani diplomata EU, dodavši da Unija u ovoj fazi ne planira da preduzme korake u vezi sa SWIFT-om jer bi to moglo imati široke posledice i u Evropi.

Drugi diplomata rekao je da mu nije poznato da je u ovom trenutku postignut dogovor (o sankcijama u vezi sa SWIFT-om).

Podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuju da evropski zajmodavci drže lavovski deo od gotovo 30 milijardi dolara potraživanja stranih banaka prema Rusiji.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.