ŠTA OČEKUJE RUSIJU 15. APRILA? Kompleksna SITUACIJA može dovesti do OGROMNE KRIZE -stručnjaci UPOZORAVAJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

kriza

ŠTA OČEKUJE RUSIJU 15. APRILA? Kompleksna SITUACIJA može dovesti do OGROMNE KRIZE -stručnjaci UPOZORAVAJU!

Moguće da onaj deo rezervi koja Ruska srednja banka ima na stranim tržištima, pa da se od toga naplate

Objavljeno: 13:54h

Hoće li Rusija da bankrotira do 15. aprila, kako najavljuje agencija Morgan Stanley?

Šta se događa na svetskim berzama?

Može li se nedostatak ruskih energenata nadoknaditi iz drugih izvora?

Kakve posledice rat u Ukrajini ostavlja na Evropu, region?

O situaciji u Ukrajini raspravljali su analitičari Luka Brkić, stručnjak za međunarodne ekonomske odnose, Hrvoje Japunčić, financijski analitičar i Miro Skalicki, stručnjak za energetiku.

- Ne znam da li će Rusija da bankrotira. O tome ne želim da spekulišem. Želim da naglasim da bankrot države i bankrot kompanija, nisu sinonimi. Država ne može u klasičnom smislu bankrotirati i biti rasprodana, može samo dalje tonuti i ulaziti u nove probleme, promene režima, sistema itd., rekao je Luka Brkić.

Svedoci smo da je Ruska federacija niz godina finansirala na međunarodnim tržištima kapitala, dodaje Japunčić, ističući da postoji verovatnoća da od 15. aprila neće imati mogućnosti da isplaćuje.

- Zbog sankcija, Ruska središnja banka ne može do velikog dela svojih deviznih rezervi. Govorimo o državi, ali slična je situacija i s korporacijama koje su izdavale različite vrednosne papire na međunarodnim tržištima. Ali, situacija se menja iz dan u dan.

SAD ne zavise od ruske nafte i gasa

Spomenuo je slučaj Venecuele, gde su se međunarodni kreditori pokušali naplatiti sve od imovine.

- Moguće da onaj deo rezervi koja Ruska srednja banka ima na stranim tržištima, pa da se od toga naplate, dodaje Japunčić.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zelenski je zahvalio SAD-u zbog odluke o zabrani nafte i gasa.

- Za SAD to ništa ne znači, od 2018. godine su netto izvoznik gasa i nafte. Ono što su uvozili, uvozili su u trenucima kada je cena nafte bila niska, a istovremeno su čuvali svoje rezerve. Evropa izuzetno zavisi od uvoza energenata, na dan se uvozi oko milijardu evra nafte i gasa, dodaje stručnjak za energetiku, Miro Skalicki.

"Ne postoji jedinstvena evropska energetska politika"

Kaže da će biti teško nadomestiti gas, naftu ne toliko.

- Prirodni gas treba pretvoriti u ukapljeni prirodni gas da bi se mogao da se prevozi brodovima kako se prevozi nafta. Tih izvoznih terminala ima relativno malo, SAD sada intenzivno rade na izgradnji terminala. Njima je interes plasirati to u Evropu, dodaje.

Profesor Brkić dodaje da je situacija izuzetno kompleksna.

- Mi kada pogledamo EU u energetskom kontekstu, neki potpuno zavise od Rusiji, a neki nisu uopšte. Pitanje je koliko će dugo sankcije trajati i koliko će biti homogen odgovor. Što će duže trajati, to će biti sve veći problemi za Evropu, a po mom sudu Rusi će biti bliže rešenju, po onoj staroj "zavadi pa vladaj". Energetska politika EU-a je na razini nacionalnih država, nema sveobuhvatne energetske politike, što bi značilo solidarnost prema državama koje su više zavisne.

Finansijski analitičar Japunčić kaže da je evropska situacija složena.

- U recentnim planovima Europske komisije, spomenuta je mogućnost da će se određeno evropsko telo pojavljivati kao kupac naftnih i plinskih derivata. EU nema dosta instalacija po pitanju LNG-a. Postoje intencije da će se možda sada situacija promeniti.

Teško prognozirati što će se dalje događati

Miro Skalicki dodaje da je zajednički pristup prema energetici nešto je nedostajalo Evropi svih ovih godina.

- Različite zemlje imaju različite situacije oko dobave plina. Neke su izuzetno zavisne, a slična je situacija i s naftom. Dobra je ideja da se na razini EU-a nešto uradi, ali to neće biti jednostavno, to će biti dugotrajan proces.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/BORISLAV TROSHEV

Ne verujem da će doći do daljnjih eskalacija, no teško je prognozirati što će se dalje događati.

Luka Brkić dodaje kako niti sam Vladimir Putin nije siguran što napraviti za sedmicu dana, 10 ili mesec dana. Da se situacija menja iz minuta u minut.

- Pretpostavljam da postoji i tajna diplomatija iza scene, da se razgovara o ovim stvarima, kako iz svega toga izaći. Sankcije su moćno oružje, to komplikuje puno toga u Rusiji, ali mislim da same sankcije ne mogu dovesti do toga da Rusija kaže da su potpuno pogrešili i da će se povući.

Indikativne brojke govore da se trenutna ratna razaranja u Ukrajini za sada procenjuju na 10 do 15 milijardi evra.

- Što se tiče tržišta, ako bi sukob stao, to bi se relativno brzo stabilizovalo, mislim da bi mnogi tokovi se drugačije postavljali. U strateškim okvirima, bit ćemo svjedoci onih trendova kada se tokom pandemije dio proizvodnje iz Azije povlačio prema Evropi. Mislim da će se raditi sasvim drugačiji planovi vezano uz buduće delovanje, ističe Japunčić.

1 / 8 Foto: Profimedia

Dodaje da ćemo biti svedoci "Maršalovog plana za Ukrajinu" ističući da očekuje veliki gospodarski zamašnjak za tu zemlju.

- Nafte i gasa ima. Ove sve lude cene nemaju veze s raspoloživošću, već zbog trenutne političke situacije i dobavnih pravaca. Što se tiče rasta cena, moram se ograditi kao i pre, rekao sam da ne verujem da će ići iznad 110, 120, međutim situacija me prevarila. Sada verujem, zadnjih par dana se sve to drži do 132 dolara po barelu. Gas poprilično skače, puno je više poskupio nego nafta i oscilacije kod gas su puno veće. Sve su to dugotrajni procesi, dodaje Skalicki.

Luka Brkić da se ova cela situacija neće moći razrešiti vrlo brzo, a da ćemo posledice osećati u godinama pred nama.

- Odnosi ne verujem da će biti stvari ikada iste kao pre 24. februara.

Skalicki dodaje da je istina da završava sezona granja, ali da stiže sezona punjenja podzemnih skladišta plina.

Bonus video:

02:59

OSTVAREN DECENIJSKI SAN: Novi Sad dobio DŽEKPOT, mnogi građani će osetiti novu dimenziju življenja

(Espreso/Jutarnji list.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.