"MANIPULIŠU, ZNAJU ŠTA SE DOGAĐA": Najbliži saradnik Zelenskog otkrio kako izgledaju PREGOVORI sa Rusijom!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OTKRIVENO

"MANIPULIŠU, ZNAJU ŠTA SE DOGAĐA": Najbliži saradnik Zelenskog otkrio kako izgledaju PREGOVORI sa Rusijom!

On je rekao da su Rusi svojim govorom izmanipulisali Ukrajince u pokušaju da im odvuku pažnju kako bi postigli cilj okupacije svoje zemlje

Objavljeno:

Mihail Podolak, najbliži saradnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, vodio je tri runde pregovora sa Rusijom od početka invazije na Ukrajinu.

Pokušao je da sklopi primirje i obezbedi humanitarne prolaze kako bi što veći broj civila mogao da napusti područje pod agresijom.

On je rekao da su Rusi svojim govorom izmanipulisali Ukrajince u pokušaju da im odvuku pažnju kako bi postigli cilj okupacije svoje zemlje.

"Ako se dogovorimo oko organizacije humanitarnih koridora, onda do njih treba doći. Međutim, videli smo da Rusi ne ispunjavaju svoja obećanja. Ruske trupe pucaju u ljude dok pokušavaju da napuste okupirane gradove. Oni granatiraju rute koje bi mogle da se koriste za organizovanje izlaza", rekao je Podolak i dodao da ruska strana više manipuliše pregovorima nego što zapravo ulaže u njih.

"Ovo ima znakove genocida"

Upitan da li je odlazak izraelskog ministra u Moskvu razlog za optimizam, Podolak je dan kasnije rekao da su "u Irpenu, gradu na periferiji Kijeva, ruske trupe pucale na civile koji su pokušavali da pobegnu, ubivši osam ljudi, uključujući i dvočlanu porodicu "

"Ubijeni su od minobacača. U Kijevu je ruska raketa oborena iznad najvažnije ukrajinske dečije bolnice. Naši gradovi i sela su bili podvrgnuti projektilima, bombama i artiljerijskim udarima. Očigledno, ruskim trupama je naređeno da nanesu maksimalnu štetu. Ukrajinci i ubistva", rekao je Podolak.

"Na početku invazije hteli su da unište ukrajinsku državnost. Taj ultimatum je odbijen. Mi želimo mir, ali to ne znači da ćemo pristati na uništavanje naše slobode, demokratije i evropskih težnji. Može se napredovati, na primer, obezbeđenje", nastavio je on.

1 / 8 Foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

"Ovo podseća na nacističku invaziju"

On je ponovio zahtev da se nebo iznad Ukrajine zatvori za Evropu.

"Više od 200 škola, hiljade kuća i stotine preduzeća uništeno je za samo 11 dana, veliki deo iz vazduha. Da ruske snage nisu imale takvu vazdušnu podršku, one to ne bi mogle. Ono što se dešava je podseća na nacističku invaziju tokom Drugog svetskog rata. Zato nam je potrebna zona zabrane letova", rekao je Podolak.

"Da li zaista mislite da je Rusija spremna da se suoči sa NATO-om? Pogledajte šta im se dešava u Ukrajini. NATO je mnogo puta jači od naših oružanih snaga", rekao je Podolak, koji je upitan da li će Ukrajina postati neutralna u pogledu veza sa Zapad u zamenu za mir.

"Ukrajini su potrebne bezbednosne garancije. Za sada vidimo da ruska strana ne ispunjava ni osnovne dogovore o koridorima za izlazak civila iz opkoljenih gradova. Civili se ubijaju ruskim oružjem", odgovorio je on.

"Ruski mediji" izazivaju Ukrajincima ironičan osmeh

On je podsetio da je Zelenski više puta tražio direktne pregovore sa Vladimirom Putinom, što do sada nije postignuto.

1 / 12 Foto: Printscreen/Twitter/@ChristopherJM

"Sve dok traju pregovori, ne bi bilo u redu da ocenjujemo drugu stranu. Ako me pitate generalno, a ne gledajući konkretne pojedince, imam utisak da oni potpuno razumeju šta se dešava na način na koji svi normalni ljudi shvatite, po svemu sudeći, posao je posao", prokomentarisao je Podolak.

Ruski mediji javili su da je ukrajinski pregovarač pogubljen zbog izdaje.

"Čim čujemo ’ruske medijske izveštaje‘ imamo ironičan osmeh. Tamo nema medija, postoje masovne propagandne mašine u kojima je istina retka kao dinosaurusi u savremenom svetu. Što se tiče ovog konkretnog incidenta, ukrajinski obaveštajci su već dali objašnjenja. Taj čovek je poginuo dok je obavljao zadatak u interesu ukrajinske države", rekao je Podolak.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.