KINA OPTUŽILA NATO: Doveli NAPETOST između Rusije i Ukrajine do KRITIČNE TAČKE
Ilustracija, Foto: Profimedia

kina

KINA OPTUŽILA NATO: Doveli NAPETOST između Rusije i Ukrajine do KRITIČNE TAČKE

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htela da govori ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i samo je "izrazila žaljenje" zbog sukoba u toj zemlji

Objavljeno:

Kina je optužila NATO da je "doveo napetosti između Rusije i Ukrajine do kritične tačke".

Portpraol kineskog ministarstva spoljniih poslova Đao Liđijen pozvao je SAD da ozbiljno shvati zabrinutost Kine i izbegne potkopavanje njenih prava ili interesa u rešavanju situacije u Ukrajini i veza s Rusijom, javlja Rojters.

"Kina pomno prati događaje u Ukrajini kako bi ocenila vlastitu strategiju prema Tajvanu", upozorio je japanski ministar spoljnih poslova.

"Kada gledamo kako se događaji u Ukrajini razvijaju... takođe vrlo pažljivo promatramo što Kina može učiniti Tajvanu", rekao je Džosef Vu na konferenciji za novinare.

Neki analitičari su ukazali na paralele između ruskih planova o Ukrajini i strahova oko budućnosti Tajvana - samoupravne japanske demokratije koju Peking prisvaja i nije isključio mogućnost da ga uzme silom.

"Kineski čelnici misle da je zapadna reakcija na rusku agresiju slaba i da nije koherentna te da nema nikakvog uticaja. Kinezi bi to mogli shvatiti kao pozitivnu lekciju", dodao je Vu dok je govorio o dodatnim koracima koje Tajvan čini.

1 / 4 Foto: Profimedia

Upitan je li zabrinut zbog krize u Ukrajini, Vu je rekao da svet vidi "širenje autoritarnosti", ukazujući na zajedničku deklaraciju koju su Kina i Rusija izdale prošlog meseca.

"Spremni smo preuzeti aktivnu ulogu"

Kina, koja tradicionalno održava dobre veze s Moskvom, sve dosad nije htela da govori ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i samo je "izrazila žaljenje" zbog sukoba u toj zemlji, rekavši ipak da "razume" zabrinutost Rusije za svoju sigurnost.

Ali, u u telefonskom razgovoru s Makronom i Šolcom, prvi čovek Pekinga juče je potvrdio da je Kina "iskreno ožalošćena zbog novog rata na evropskom kontinentu", objavila je javna televizija CCTV.

"Želimo pozvati na veću suzdržanost kako bi se sprečila humanitarna kriza velikih razmera", rekao je Si Đinping, ne osudivši ipak Rusiju zbog vojne operacije koju je pokrenula 24. februara.

Rekao je sagovornicima da "ceni napore Francuske i Nemačke radi posredovanja u Ukrajini" i istakao je da je i Peking spreman da preuzme "aktivnu ulogu".

1 / 5 Foto: Profimedia

"Moramo zajedno podupreti mirovne pregovore Rusije i Ukrajine", pozvao je nakon što tri kruga pregovora u Bjelorusiji za sad nisu uspela da zaustave rat.

Kina je "spremna da pošalje Ukrajini humanitarnu pomoć", rekao je Si.

On je ponovio da se njegova zemlja načelno protivi međunarodnim sankcijama, ocenivši da će mere uvedene Moskvi "naštetiti svim stranama".

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

01:54

U poruci parlamentu Zelenski citirao Šekspira i Čerčila, uporedio Ukrajinu sa Britanijom u II sv. ratu

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.