PAO METEORIT U HRVATSKU! Nalazi se na području Dalmacije, kreće MASOVNA POTRAGA, pozvano i STANOVNIŠTVO!
Meteorit, Foto: Profimedia

OPŠTI HAOS

PAO METEORIT U HRVATSKU! Nalazi se na području Dalmacije, kreće MASOVNA POTRAGA, pozvano i STANOVNIŠTVO!

Pronalazak meteorita uvek je koristan, posebno za nauku

Objavljeno:

Hrvatska meteorska mreža krajem februara ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, tačnije šibenskog zaleđa.

Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su deo sistema više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvesno da je meteorit “preživeo” pad kroz atmosferu, pa se organizuje potraga za njim.

Kako su za Dalmaciju danas objasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog svemirskog tela jer na njega jako utiču atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i padavine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno, u uslovima koji neće mnogo uticati na njega.

Meteorit
foto: Profimedia

"Izgaranje meteorita počne na otprilike 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se “ugasi”. Ako nije u potpunosti izgoreo ili se nije potpuno raspao, događa se “tamni let”. Tada su nam jako bitni visinski vetrovi čije su vrednosti poznate visinskim meteorološkim merenjima. Sve to utiče na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gde je meteorit pao", pojasnili su u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

Što se tiče područja gde je pao u Dalmaciji, suzi su područje na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvek je koristan, posebno za nauku.

"Meteoriti, zavisno od svog sistema, vrede više ili manje na tržištu, ali su od velike važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka o Sunčevom sistemu", kažu u HMM-u. Hrvatski astronomi zatražili su od građana ukoliko pronađu meteorit, da im pošalju snimke ili fotografije.

(Espreso / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.