CRNA GORA: Trgovci traže da im se omogući rad NEDELJOM, predložili i kompromis
U cilju očuvanja radnih mesta, Foto: Espreso

ZAHTEV

CRNA GORA: Trgovci traže da im se omogući rad NEDELJOM, predložili i kompromis

Trgovci zahtevaju da se Ustavni sud izjasni o inicjativi za ocenu ustanovnisti člana zakona koji se odnosi na neradnu nedelju, koju su podneli pre više od 18 meseci

Objavljeno:

Odbor Udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore zatražio je da se trgovcima omogući rad nedeljom, prenosi Investitor.me.

Iz Privredne komore Crne Gore su naveli da su trgovci zatražili od resornog ministarstva da se ukine član Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na neradnu nedelju.

Oni su to zatražili u cilju očuvanja radnih mesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posledica ekonomske krize i pripreme turističke sezone.

Trgovci zahtevaju da se Ustavni sud izjasni o inicjativi za ocenu ustanovnisti člana zakona koji se odnosi na neradnu nedelju, koju su podneli pre više od 18 meseci.

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da taj član ukine, trgovci su predložili da se omogući da 26 nedelja u godini bude radno, tokom letnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta.

Alternativno je, kažu, potrebno omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smeni na nivou čitave godine ili makar tokom letnje sezone.

Odbor je usvojio Izveštaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u prošloj godini, u kojoj se navodi da je ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cenama bio manji 16,8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Navode i da sektor trgovine beleži značajan pad broja zaposlenih, i da je u 2020. bilo oko 5.000 radnika manje, što je pad od 12,3 odsto u odnosu na 2019. godinu kada je u tom sektoru bilo zaposleno u proseku 39.834 radnika.

Bonus video:

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.