Ministar: Hrvatska bi i bez odobrenja EMA mogla da nabavi rusku vakcinu
Beroš, Foto: Youtube printscreen

beroš

Ministar: Hrvatska bi i bez odobrenja EMA mogla da nabavi rusku vakcinu

On je objasnio da se u nabavku ruske vakcine nije išlo ranije, jer nisu bili poznati podaci o njenoj sigurnosti

Objavljeno:

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da se razmišlja o nabavci ruske vakcine pre nego što je odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

"Optimalno bi bilo odobrenje EMA, ali to traje duže. Na našoj je regulatornoj agencije da nam kaže je li moguće na neki drugi način putem interventnog uvoza dobiti rusku vakcinu", rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

On je istakao da su osnovni uslov za nabavku ruske vakcine njena sigurnost i efikasnost. Kada se utvrdi da su ti uslovi ispunjeni, hrvatska agencija, kako je objasnio, može nezavisno od EMA da omogući primenu neodobrenog leka.

"Hrvatska agencija za lekove (HALMED) će sve proceniti. Što se tiče broja doza, i to će struka odlučiti", dodao je Beroš.

On je objasnio da se u nabavku ruske vakcine nije išlo ranije, jer nisu bili poznati podaci o njenoj sigurnosti.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da broj doza koje bi se eventualno naručile od Rusa zavisi od toga kada bi one mogle da stignu.

"Ako dodje na leto, onda od njih nemamo koristi, a ako može da dodje za sedmicu- dve, načelno bismo mogli da uzmemo milion doza", dodao je Kaić.

On je podsetio da Hrvatska od ranije ima sklopljene ugovore s drugim prozvodjačima čije isporuke kasne.

Portparol ruske ambasade u Hrvatskoj Matvej Sidorov rekao da bi ruska vacina mogla da dodje u Hrvatsku za nedelju ili dve pod uslovom da hrvatska i ruska strana postignu dogovor o vakcini, prenela je agencija Hina.

Portparol je dodao da su oni "diplomatskim kanalima spremni da daju impuls da se isporuka ubrza".

Agencija podseća da EU ne sprečava države članice da zaključuju ugovor o nabavci vakcine s onim proizvodjačima s kojima Komisija nije zaključila ugovor, što je slučaj sa Sputnjikom V. Zemlja koja nabavi takvu vakcinu odgovorna je za njeno odobrenje na svojoj teritoriji. Dosad je to učinila samo Madjarska.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.