NAUČNICI SU UPRAVO SAZNALI KLJUČNU STVAR O KOMETI KOJA JE UNIŠTILA DINOSAURUSE: Ovo su LOŠE VESTI za čovečanstvo!
Kometa je uništila skoro sav život pre 65 miliona godina, Foto: Profimedia

OPASNOST

NAUČNICI SU UPRAVO SAZNALI KLJUČNU STVAR O KOMETI KOJA JE UNIŠTILA DINOSAURUSE: Ovo su LOŠE VESTI za čovečanstvo!

- U principu, Jupiter se ponaša kao fliper. Jupiter pomera ove komete i stavlja ih u orbitu koja je blizu Suncu - napisao je Siraj

Objavljeno:

Pre više od 60 miliona godina, džinovski asteroid, ili pre kometa, zakucala se u Zemlju, ubrzavajući istrebljenje dinosaurusa. Ova poznata priča dosad nije sadržavala konsezusno objašnjenje o poreklu objekta koji je uništio velike guštere. Ali sada, astrofizičari sa Harvarda tvrde da imaju teoriju koja potpuno objašnjava odakle nam je došla kosmička propast.

A ono što su otkrili uopšte nisu dobre vesti za čovečanstvo. Naprotiv.

Magazin Smitsonijan je izvestio o ovoj novoj teoriji, u kojoj se tvrdi da je Čiksulub, objekat koji je napravio krater prečnika 150 kilometara, bio kometa koja se zabila u Zemlju brzinom od 20 kilometara u sekundi.

Naučnici koji stoje iza teorije, profesor Avi Loeb i Amir Siraj, student astrofizike sa Harvarda, objasnili su svoju teoriju u radu nedavno objavljenom u magazinu Scientific Reports. Oni tvrde da je Čiksulub došao iz Oortovog oblaka. Ovo je teoretski oblak, koji se uglavnom sastoji od ledenih planetezimala, koji čini neku vrstu ljušture oko našeg Sunčevog sistema. Kometa - objekat sa veoma dugim periodom obilaska oko Sunca - iz ovog oblaka je ušla u unutrašnji Sunčev sistem, a zatim je skrenula sa svog kursa kad ju je zakačila Jupiterova gravitacija.

- U principu, Jupiter se ponaša kao fliper. Jupiter pomera ove komete i stavlja ih u orbitu koja je blizu Suncu - napisao je Siraj.

Posle susreta sa Jupiterovom gravitacijom, kometa je naterana u veoma blisku orbitu oko Sunca. U njoj, Sunčeva gravitacija ju je bukvalno raskomadala, cepajući je na fragmente. Tada se jedan od tih fragmenata odvojio od komete, na kraju završivši u atmosferi Zemlje.

- Mislimo da, ako je komete na ovaj način razbijaju kad dođu u blizinu Sunca, onda je veća verovatnoća da se desi događaj kakav je istrebio dinosauruse - rekao je Loeb u izjavi za medije. Ako su njegovi proračuni ispravni, znači da se šanse da se ovakvi događaji ponovo dese povećavaju 10 puta. A čak 20 odsto kometa u Sunčevom sistemu dolaze u poziciju da budu uvučeni u domet Sunčeve gravitacije na način na koji je bila uvučena kometa koja je napravila Čiksulub.

Kad je reč o predviđanjima, Loeb i Siraj kažu da njihova teorija ukazuje na druge velike kratere na Zemlji, koji odgovaraju po sastavu "otisku" kometa iz udaljenih krajeva Sunčevog sistema, a ne objektima iz "glavnog pojasa" asteroida između Jupitera i Marsa. Loeb takođe kaže da bi ova teorija mogla da znači da Zemlja dobija više fragmenata iz Oortovog oblaka nego što se dosad mislilo.

Bonus video:

(Espreso/Nerdist)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.