HRVATSKA SUBVENCIONIŠE KIRIJE? Cene nezaustavljivo RASTU, porodice i mladi u PROBLEMU, država najavljuje NOVU MERU
Hrvatska, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANTONIO BAT

stanovi

HRVATSKA SUBVENCIONIŠE KIRIJE? Cene nezaustavljivo RASTU, porodice i mladi u PROBLEMU, država najavljuje NOVU MERU

Iako se o tom predlogu Državne kancelarije za mlade i demografiju još premalo zna, mnogi strahuju da bi i to moglo podići cene stanova

Objavljeno:

Cene novogradnje nezaustavljivo rastu, baš kao i kamate na stambene kredite i najam stanova. Najteže je mladim porodicama i studentima, pa Vlada Hrvatske najavljuje novu meru subvencionisanja zakupa, prenosi Jutarnji list.

Iako se o tom predlogu Državne kancelarije za mlade i demografiju još premalo zna, mnogi strahuju da bi i to moglo podići cene stanova baš kao i poznati APN-ovi subvencionirani krediti, javlja HRT.

"Veliki je problem nepriuštivost nekretnina budući da cene rastu poslednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plata. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahteva“, rekla je Klara Matić, šefica Odeljenja transakcija Colliers Hrvatska.

Hrvatska
Hrvatskafoto: Profimedia

Do vlastitog doma najteže dolaze mlade porodice i studenti, a oni vest o subvencionisanju zakupa stanova dočekuju sumnjičavo.

"Mislim da bi trebalo da subvencionišu da mladi kupe privatne kuće jer koliko košta podstanarstvo tolika im je otprilike i rata kredita“, rekla je jedna građanka Hrvatske.

"Da bi mladi ostali u Hrvatskoj, to su temeljne stvari. Pedeset posto egzistencije je stanovanje", rekao je jedan građanin.

Vladini subvencionisani APN-ovi krediti podigli su cene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je reč o meri subvencionisanja zakupa čije detalje Vlada Hrvatske razmatra.

"Mislim da je to trebalo da ide u objavu i na temelju tog programa će se omogućiti, za šta su osigurana sredstva u državnom budžetu, sufinansiranje zakupa za mlade porodice i studente i država će uskakati s određenim iznosom“, najavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Zagreb
Zagrebfoto: Profimedia

Ministar najavljuje i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definisati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca. A da je na tržištu nekretnina dinamično, pokazuje istraživanje jedne konsultantske tvrtke.

"Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicionom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske evru i Šengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cena pa možda do kraja godine i stagnaciju", kazala je Vedrana Likan, direktorka Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a uz stanove i vile posebno su zainteresovani za kancelarije i logističke prostore, navodi HRT.

(Espreso/ Blic/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.