SKAČE POREZ NA IMOVINU! U ovim opštinama će vlasnicima stizati VEĆE CIFRE
Šalter, Foto: Dado Djilas

obratite pažnju

SKAČE POREZ NA IMOVINU! U ovim opštinama će vlasnicima stizati VEĆE CIFRE

Među gradovima i opštinama neke su odlučile da se zaštite od prevelikog rasta nameta

Objavljeno:

Ove godine rok za plaćanje prve rate poreza na imovinu ističe 14. februara, na Dan zaljubljenih.

Kao i uvek, građani ovu obavezu plaćaju prema prošlogodišnjem računu, a najčešće u maju, pa i koji mesec kasnije, kada stigne novi obračun, suočavaju se sa računicom koliko još duguju.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da su cene stanova u Srbiji za godinu skočile od 15 do 30 odsto. To ne znači, međutim, da će toliko skočiti i poreska računica.

Najpre, presek cena kvadrata, lokalne samouprave su završile pre kraja godine. Među gradovima i opštinama neke su odlučile da se zaštite od prevelikog rasta nameta.

Blok 62, Jurija Gagarina, Zgrada
foto: Aleksa Petrović

Novi Sad je rešio da ove godine građane ne opterećuje većim nametom na imovinu. Uplatnice bi trebalo da budu sa iznosima jednakim prošlogodišnjim.

U Beogradu je Skupština grada izglasala da ovogodišnja rešenja mogu da budu do pet odsto "teža" od prošlogodišnjih, pišu Novosti.

Na teritoriji Čačka, međutim, u zavisnosti od gradske zone, obračun će biti veći u proseku od 20 do 25 procenata.

Oko pet odsto biće veći porez u Loznici. Za toliko su korigovane cene stanova, kuća i poljoprivrednog zemljišta.

U Nišu je gradska vlast odlučila da se od januara porez na imovinu uveća za oko 15 odsto. Promenjena je, međutim, odluka o zoniranju i spojene su prva i druga zona.

BEZ POPUSTA

Za drugi stan pun iznos poreza

Vlasnici nekretnina bi trebalo da imaju na umu da obračun obaveze zavisi od umanjenja na ime amortizacije koja im se obračunava. U slučaju da vlasnik stana ne živi u njemu, odnosno nije u njemu prijavljen, gubi pravo na to umanjenje. Ukoliko mu je to druga nekretnina, plaća pun iznos poreza.

Zrenjanincima su nove prosečne cene nekretnina utvrđene krajem prošle godine, tako da će rešenja biti veća nego lane. Nove veće cene utvrdio je i Novi Bečej.

Porez na imovinu se obračunava na osnovu prosečne cene kvadrata i to prema podacima sa tržišta nekretnina. Skok cena na tržištu nekretnina tako ne ide naruku komšijama. Naročito onima koji žive u popularnim delovima svojih gradova i opština.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.