DANAS JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH POLITIČARA NA BALKANU, A OVAKO JE IZGLEDAO U MLADOSTI: Prepoznajete li ga? (FOTO)
Možete li da ga prepoznate?, Foto: Privatna arhiva

ŠTA KAŽETE?

DANAS JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH POLITIČARA NA BALKANU, A OVAKO JE IZGLEDAO U MLADOSTI: Prepoznajete li ga? (FOTO)

Možete li da ga prepoznate?

Objavljeno: 16:53h

Na fotografiji se nalazi jedan od najbitnijih političara na Balkanu, tačnije predsednik države koja se nalazi u regionu.

Možete li da ga prepoznate?

Ako niste uspeli, pripremite se na iznenađenje, pošto ovo sigurno niste očekivali.

Zoran Milanović
foto: Privatna arhiva

Na fotografiji se nalazi predsednik Hrvatske Zoran Milanović, a ovako je izgledao u mladosti.

Biografija

Zoran Milanović je hrvatski političar i pravnik, trenutni predsednik Hrvatske koji je stupio na dužnost nakon isteka mandata predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Bivši je član Socijaldemokratske partije Hrvatske i bivši predsednik Vlade Republike Hrvatske.

Odrastao je u Zagrebu na Trnju, a zatim na Črnomercu. Posle srednje škole za upravu i pravosuđe, Milanović diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu kao izvrstan student.

Otac Stipe i majka Gina rodom su iz Sinja i Senja. Zoranov stric, živeo je u Beogradu, gde je i sahranjen po pravoslavnim običajima.

Za vreme studiranja dobija Rektorovu nagradu i učestvuje na studentskom takmičenju iz međunarodnog javnog prava Telders u Hagu. Prema sopstvenom priznanju, u mladosti je bio buntovan i sklon tuči.

Zoran Milanović
foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Zapošljava se najpre na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a zatim, 1993. godine u Ministarstvu spoljnih poslova Vlade RH, gde ga je na posao primio Ivo Sanader. Godinu dana kasnije odlazi u mirovnu misiju OEBS-a u ratni Azerbejdžan, u okupirani Nagorno-Karabah, gde je boravio 45 dana. Savetnik u hrvatskoj misiji pri Evropskoj uniji i NATO-u u Briselu postaje 1996. godine. Postdiplomske studije prava Evropske unije završio je 1998. godine na flamanskom univerzitetu u Briselu.

Otac je dva sina, Ante i Marka, a u braku je sa Sanjom Musić Milanović koja je hrvatska naučnica i profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Sanja Musić Milanović, Zoran Milanović
foto: EPA/IGOR KUPLJENIK

Govori engleski, ruski i francuski jezik. Hobi mu je trčanje i biciklizam.

Član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) postao je 1999. godine.

Nakon pobede koalicije prevođene SDP-om na parlamentarnim izborima 2000. godine, poverena mu je komunikacija s NATO-om. Tri godine kasnije postaje pomoćnik ministra spoljnih poslova u Vladi Republike Hrvatske. Posle pobede Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s Ivom Sanaderom na parlamentarnim izborima 2003. odlazi sa mesta pomoćnika.

Godine 2004. dolazi u centralu SDP-a za člana novoosnovanog Izvršnog odbora i međunarodnog sekretara s posebnim zaduženjem održavanja kontakata sa drugim političkim strankama. Početkom septembra 2006. godine izabran je za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

Zoran Milanović, Srbija, Hrvatska, Bilateralni odnosi
foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Deseta vanredna izborna konvencija Stranke održana je 2. juna 2007. godine u Zagrebu zbog ostavke prvog predsednika stranke i bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana. Milanović se kandidovao, uprkos tome što je smatran za autsajdera jer je kratko u stranci i što su mu protivkandidati Željka Antunović (v.d. predsednika Stranke nakon Račanove ostavke), Milan Bandić i Tonino Picula. Tokom kampanje za predsednika stranke javno je obećao da će podneti ostavku i da se neće ponovo kandidovati za predsednika stranke ako stranka ne osvoji više mandata od HDZ-a na narednim parlamentarnim izborima. U prvom kolu je pobedio ispred svog najbližeg rivala Željke Antunović. U drugom kolu se suočio Antunovićkom i ponovo osvojio najviše glasova i time je postao drugi predsednik SDP-a.

Hrvatski sabor ga je 15. juna 2007. godine izabrao za predsednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Evropske unije.

Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine prvi put je izabran u Hrvatski sabor. U ovom mandatu bio je predsednik Kluba poslanika SDP-a i član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sistem. Na 11. konvenciji SDP-a 10. maja 2008. godine ponovo je izabran za predsednika Stranke.

Zoran Milanović, Hrvatska, Izbori, Sabor
foto: EPA-EEF/DANIEL NOVOTNY

Godine 2010. je sklopio predizborni sporazum SDP-a sa Hrvatskom narodnom strankom, IDS i HSU. Taj je blok na izborima 2011. godine osvojio apsolutnu većinu u Saboru i time je Milanović osigurao mesto budućeg premijera. Na dužnost je stupio 23. decembra.

Na prvim neposredim izborima za predsednika SDP-a 12. maja 2012. godine izabran je za novi četvorogodišnji mandat.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.