MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU I UKRAJINI: Njene reči ODZVANAJU SVETOM, da li je moguće da je ovo IZGOVORILA?
Angela Merkel i Vladimir Putin, Foto: Profimedia

SLUŠAJTE SAMO

MERKELOVA PROGOVORILA O PUTINU I UKRAJINI: Njene reči ODZVANAJU SVETOM, da li je moguće da je ovo IZGOVORILA?

Merkel kaže kako bi "preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska" jer je, dotiče se teške teme, "stvarno puno vremena posvetila Ukrajini"

Objavljeno: 10:08h

Pre otprilike godinu dana, Angela Merkel otišla je s pozicije nemačke kancelarke kao heroina slobodnog sveta. Na oproštajnoj svečanosti kancelarki koja je na čelu Nemačke provela 16 godina, prema njenoj želji, svirala je stvar "majke panka" Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen".

"Bila je to želja samouverene nemačke žene, u koju je ta devojčica iz istočne Nemačke odrasla", piše Der Spiegel koji ju je ovih dana posetio u njenoj kancelariji u Belinu gde s vernom dugogodišnjom sekretarkom piše političke memoare.

Nije se baš nimalo promenila, komentariše autor dok opisuje kako je smirena, kao da do nje ne dopiru vesti o događajima u svetu. Ni kritike na račun njene zaostavštine kojoj kao da svaki dan sve više bledi onaj prvobitni sjaj.

Merkel kaže kako bi "preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska" jer je, dotiče se teške teme, "stvarno puno vremena posvetila Ukrajini".

"Ali nije je iznenadilo", priznaje Spiegelu. Sporazum iz Minska već je pre erodirao.

"U leto 2021, nakon Bajdenovog susreta s Putinom, Emanuel Makron i ja smo želeli da organizujemo produktivan pregovarački format u Evropskom savetu. Neki su se protivili, a ja više nisam imala snage da to proguram. Svi su znali da ću otići. Neki su komentarisali da je to pitanje za velike zemlje. Isto se dogodilo sa mojoj oproštajnom posetom Moskvi. Putinu si važan ako imaš političku moć. Doveo je taj put sa sobom Lavrova. Obično smo se nalazili licem u lice", objašnjava Merkel.

Nije bilo govora o tome da ostane. Bilo je vreme za nekog novog. Na unutrašnjem planu već je davno trebalo da se povuče. A na polju spoljne politike već neko vreme nije uspevala u svojim politikama. Bilo je, jednostavno, vreme za novi pristup. Pa zastaje na koju sekundu i dodaje: "Ali ne možete se sada ponašati kao da bi sve bilo u redu s pravim pristupom".

Angela Merkel
foto: Profimedia

Plitki zaključci

U poitičkoj penziji Merkel ima vremena za serije poput Krune, Babilon Berlin, ali i seriju "Minhen: Na rubu rata" o tome da li se Hitler mogao zaustaviti. I ulozi britanskog premijera Čejmberlena u osvit Drugog svetskog rata. Svideo joj se Minhen jer je Čerčilov prethodnik prikazan u drugom svetlu, ne isključivo kao prestrašeni Hitlerov pijun nego kao strateg koji je svojoj zemlji kupio vreme da se pripremi za nemački napad.

U njenom pripovedanju, piše Spiegel, Minhen 1938. pomalo zvuči kao Bukurešt 2008, u kojem je Nemačka, s Merkel na čelu, rekla "ne" ukrajinskom približavanju NATO-u.

"Sada je to snažna, dobro utvrđena zemlja. Tada bi je Putinova vojska pregazila", kaže Merkel.

Ukrajina
foto: Maryna Moiseyenko / AFP / Profimedia

Osim što gleda serije, Merkel ima dovoljno vremena za čitanje. U razgovoru za Spiegel otkrila je kako je upravo pročitala Čerčilovu biografiju. U poslednje vreme prelistala je i vlastitu biografiju iz pera Ralha Bolmena. Bolmen u svoj knjizi zaključuje kako je "Merkel bolno i polako otkrila koliko su stanovnici zapadnog sveta nepripremljeni za novo".

Bivša kancelarka ne krije nestrpljenje zbog takvih plitkih zaključaka.

"Pisati o 2013. i 2014, kao da nisam imala nikakvog drugog posla osim Minska, je pojednostavljivanje. Te godine su bili izbori, koalicijski pregovori, još je bila aktualna Grčka, slomila sam karlicu. Trenutno svi govore o ukrajinskom ratu, a niko ne spominje dogovor između EU i Turske. U jednom trenutku će se pitati: Kako ste mogli to zaboraviti?", kaže.

Angela Merkel čita i Šekspira i Šilera kako bi bolje razumela šta se trenutno događa, uključujući i s njom. Koja je njena uloga, šta će ostati za njom. U prvom periodu nakon odlaska šetala je baltičkom obalom slušajući Šeksirovog Magbeta.

Dok je gledala sahranu britanske kraljice videla je bivšeg kolegu Tonija Blera.

"Bio je veliki politički talenat koji je potpuno uništio svoju reputaciju s iračkim ratom i postavši Bušova pudlica", kaže, prenosi Jutarnji.

Za mnoge je upravo ona kriva za događaje na istoku Evrope. Hoće li i ona priznati svoje greške i zamoliti za oproštaj? Kao da svi to očekuju, napominje Spiegel. Volfgang Šojble, njen ministar finansija, 86 posto čitatelja Zeit Magazina... No ona kao da još nije spremna da izrazi kajanje, jer kao da još nije sigurna šta će istorija još pokazati o tome da li je bila u pravu. Nakon odlaska u političku penziju, susrela se s još jednim političkim veteranom koji u penziji uživa u Havajima. Manje su, kaže, pričali o Rusiji pa i o Nemačkoj nego što je očekivala. "On je, svakako, duže u penziji od mene. Imam utisak da se slažemo po pitanju Putina".

A da li je Obama zadovoljan svojom ostavštinom? "Mislim da ima svoj mir. Zna da će uvek biti jedinstvena persona. Kritika je deo života u demokratiji, ali čini mi se da se američki predsednici bolje tretiraju nego nemački kancelari", smatra Merkel i kaže kako Obama sada vodi udruženje koja zapošljava 150 ljudi. Kada su večerali u restoranu, bili su sami. Ona sa suprugom putuje komercijalnim letovima.

Džo Bajden, Barak Obama
foto: Profimedia

Lekcija iz mladosti

U penziji, proteklih godinu dana, Merkel je planinarila sa suprugom i odlazila u operu. Pazila je na nogu zbog povrede koja joj se dogodila. Nema poseban tretman, poput Obame. Ipak, 32 godine je provela u politici.

"Šta je ostalo od prijateljstava, veza s drugim ljudima?", pita je Spiegel. Razgovarala je s dve osobe iz svoje stranke, jedna je iz Ukermarka, gde je Merkel odrasla, jedna iz njene izborne jedinice. S vremena na vreme telefonski se čuje s Makronom. Neki dan je pozdravila Gerharda Šredera kada je srela člana njegovog obezbeđenja.

Na njene odluke vezano za Rusiju i Kinu možda je uticala lekcija koju je naučila u istočnoj Nemačkoj njene mladosti koja je kolabirala više iz ekonomskih razloga nego zbog demokratskih nedostataka.

"Postoji intelektualna elita koju motivišu vrednosti. Ali ona nema šanse ako nema podršku većine. Recept za uspeh Zapada je da je ljudima dobro. I da svi nešto dobijaju. Mislim da je ispravno standard podržavati izdašnim programima i da se Nemci ne guši prevelikim porezima. Nisu svi sposobni smrzavati se za Ukrajinu", smatra Merkel koja će pohvaliti ukrajinski otpor, ali smatra da Nemačka ne bi trebalo da bude prva koja će poslati moderne tenkove jer "Nemačka se zbog uticaja još može iskoristiti u Rusiji".

Merkel kaže da bi ponudila savet, ako bi ga tražili. Međutim, nije da neko zove. Pratila je šangajski sastanak na televiziji i videla kako se promenio odnos između kazahstanskog predsednika Kasima-Jomarta Tokajeva i Putina.

"Uprkos drukčijim političkim sistemima, Tokajev je za nas sagovornik. Otvoreno je odbio da podrži Putinov rat. Za takvog čoveka to iziskuje neverovatnu snagu, da se suprotstavi Rusiji. Mislim da je predsednik Si Đinping to registrovao", govori Merkel.

"U Uzbekistanu je Sija dočekao predsednik i vojska. Putina samo premijer. Nešto se kuva. Ne smemo prečku previše podići kako ne bismo ostali bez sagovornika na drugoj strani", objašnjava.

Vladimir Putin, Si Đinping
foto: Profimedia

Treba, po njenom mišljenju, zastati i duboko udahnuti. Slušati različite glasove. Naravno, svesna je stresa pod kojim je trenutno Šolc. Toliko toga treba da učini u isto vreme. Toliko je raznih mišljenja. "Mogu zamisliti kako to izgleda. Kao da ste hrčak na onom kolu u kavezu".

Sama Merkel sišla je s tog točka. Sada je, kaže, u razdoblju samoispitivanja.

"To su životni ciklusi. Ja sam sada u fazi transformacije. Kroz život svi prolazimo kroz razne faze. Prva faza je distanciranje od dnevne politike. Nova faza dolazi kroz pisanje. Pre ste oblikovali svaki svoj dan, a sada pišete o prošlosti. Nema više priča o herojima. A najbolja stvar oko pisanja je da se više ništa ne dodaje. To je materijal koji je zaključen", rekla je ona.

(Espreso/Telegraf/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.