PROTEST U ZAGREBU: Više hiljada građana se solidaroše sa trudnicom čiji je slučaj potresao javnost
Ilustracija, Foto: Profimedia

imaju važnu paruku

PROTEST U ZAGREBU: Više hiljada građana se solidaroše sa trudnicom čiji je slučaj potresao javnost

Okupljeni su uzvikivali „Dosta je“ i „Ostavke“ na pominjanje aktuelnog ministra zdravstva Vilija Beroša

Objavljeno:

Više hiljada gradjana protestovalo je večeras u Zagrebu u znak solidarnosti sa trudnicom Mirelom Čavajdom i drugim ženama kojima je uskraćen zakonom garantovani prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene zaštite.

Okupljeni na skupu pod nazivom „Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena“ nosili su brojne transparentima na kojima su ispisane poruke kojima se traži legalan, dostupan, besplatan i siguran prekid trudnoće.

Isticali su se: „Nisam javno vlasništvo“, „Dosta fundamentalisti“, „Najteža ženska odluka nije vaša“, „Žena nije inkubator“ i „Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata“.

Na skupu, u organizaciji više udruženja za zaštitu ženskih prava, pročitano je pismo Mirele Čavajde, kojoj je tek pošto je sa svojim slučajem izašla u javnost, omogućen prekid trudnoće iz medicinskih razloga. U pismu je svedočila o teškoćama sa kojima se suočila od kada je saznala da je plod teško bolestan, ali i istakla da se oseća izdatom od hrvatskog sistema.

Takodje su pročitana brojna svedočanstva žena koje su pretrpele ginekološko nasilje u bolnicama.

Okupljeni su uzvikivali „Dosta je“ i „Ostavke“ na pominjanje aktuelnog ministra zdravstva Vilija Beroša.

„“Hrabrost Mirele Čavajde da usled teške situacije u kojoj se našla progovori o svom stravičnom iskustvu uskraćivanja zdravstvene zaštite, omalovažavanja i maltretiranja u sistemu javnog zdravstva obavezuje nas na solidarnost i otpor“, istakli su organizatori.

Mirela Čavajda
Mirela Čavajdafoto: Printscreen/Instagram

Oni su pozvali vladu i ministarstvo zdravstva da garantuju dostupnost abortusa, jer se u praksi mnogi ginekolozi pozivaju na priziv savesti, njih oko 60 odsto. Udruženja traže da se javno objavi registar lekara koji imaju priziv savesti. Istakli su da neće statiti dok se situacija ne promeni.

Slični skupovi održani su u osam hrvatskih gradova, medju ostalim, u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Slučaj trudnice Mirele Čavajde potresao je hrvatsku javnost i izazvao oštre kritike udruženja za zaštitu ženskih prava. Njoj su bolnice u Zagrebu odbile da obave prekid trudnoće u 26. nedelji iako su doktori utvrdili da plod ima agresivni tumor na mozgu, te da čak i da preživi, teško da će moći normalno da živi.

Pošto je svoje iskustvo iznela u medije, drugostepena komisija juče je iz medicinskih razloga odobrila prekid trudnoće, ali će ona taj zahvat morati da obavi u Sloveniji, koja je još ranije odobrila prekid trudnoće. Njena advokatica saopštila je danas da su joj u Klinici za ženske bolesti u Zagrebu rekli da nisu u mogućnosti da obave prekid trudnoće koji je drugostepena komisija odobrila.

Iz zagrebačke bolnice su saopštili da su Čavajdi ponudili „indukovani prevremeni porodjaj“, što je ona odbila.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je danas da podržava odluku Čavajde i da će hrvatski zdravstveni sistem snositi troškove tog postupka u Sloveniji.

Vili Beroš
Vili Berošfoto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ovaj slučaj otvorio je i pitanje dostupnosti abortusa u Hrvatskoj. Organizacije za zaštitu ljudskih prava proteklih godina su upozoravale da u mnogim hrvatskim bolnicama svi ili gotovo svi lekari koriste takozvani priziv savesti i tako izbegavaju da uopšte obavljaju abortuse.

( Espreso / Beta )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.