LEKARI ODBILI DA PREKINU MIRELINU TRUDNOĆU IAKO BEBA IMA TUMOR! Imaju i OBRAZLOŽENJE, skandal trese HRVATSKU!
Mirela Čavajda, Foto: Printscreen/Instagram, Profimedia

abortus

LEKARI ODBILI DA PREKINU MIRELINU TRUDNOĆU IAKO BEBA IMA TUMOR! Imaju i OBRAZLOŽENJE, skandal trese HRVATSKU!

Naime, kako navode brojni ginekolozi nisu sigurni o čemu se radi u slučaju bebe koju nosi Mirela Čavajda te da je potrebna dodatna dijagnostika i procena mogućnosti lečenja

Objavljeno: 13:18h

Hrvatsku potresa slučaj trudnice Mirele Čavajde, koja je u emotivnoj ispovesti za portal Indeks ispričala kako su lekari u Zagrebu odbili da izvrše prekid trudnoće u 26. nedelji uprkos tome što beba ima tumor.

Roditelji bebe su pokušali da potraže pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle da obave prekid trudnoće. Prošli petak poslali su zahtev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema Zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, međutim nisu dobili nikakav odgovor.

Čavajda je otkrila da joj je ginekološkinja saopštila da beba ima tumor bez ikakvih daljnjih uputstava. Doktorka je napisala da su prognoze za majku i za dete vrlo nepovoljne, ali je poslala kući bez ikakvih informacija o tome šta dalje činiti.

Zašto bolnice u Hrvatskoj odbijaju prekid trudnoće

Mnogi se pitaju zašto bolnice u Hrvatskoj odbijaju prekid trudnoće zagrebačke trudnice.

Kako navodi Index.hr lekari kao službeni razlog odbijanja prekida trudnoće navode da nje sigurno da bi beba umrla ili bila neizlečivo bolesna. Iako je takav ishod predvidela bolnica Sveti Duh, koja je detaljno pregledala Čavajdu i dijagnostifikovala da se radi o teškom invaliditetu i niskom kvalitetu života bebe, te se očekuje da će umreti ili u stoaku ili u ranoj neonatalnoj dobi.

Naime, kako navode brojni ginekolozi nisu sigurni o čemu se radi u slučaju bebe koju nosi Mirela Čavajda te da je potrebna dodatna dijagnostika i procena mogućnosti lečenja.

Takođe, prema ranijim slučajevima kad su se bebe sa sličnim tumorima uspele izlečiti te da se takav ishod ne može otpisati kao neverovatan jer se u ovom trenutku ne zna o kakvom se tumoru radi.

Mirela Čavajda
Mirela Čavajdafoto: Printscreen/Instagram

Takođe, jedan od razloga za odbijanje prekida trudnoće u slučaju Čavajde, kako kažu ginekolozi, jeste i što se ne bi radilo o prekidu trudnoće, nego o prevremenom porođaju, a s obzirom na dob deteta, gotovo svi ginekolozi smatraju da bi se dete rodilo živo.

Naime, struka misli da, kao i kod ostalih pacijenata, i kod nerođene bebe treba prvo videti je li moguće lečenje te da je ključni problem i to što se u ovom trenutku još ne zna o kakvom se tumoru tačno radi i može li se lečiti.

Problem je, međutim, u tome što niko ne može biti siguran o kakvom se tumoru radi dok se tkivo ne pošalje na analizu, a za to bi se dete prvo trebalo roditi.

Gordan Zlopaša, doktor i načelnik Odeljenja za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb govorio je o slučaju Mirele Čavajde.

Na pitanje o tome što je komisija Petrove odlučilo, Zlopaša je u razgovoru za Dnevnik Nove TV odgovorio da je odluka prvostepene komisije, koliko je njemu poznato, da se ne odobri prekid trudnoće, prenosi Dnevnik.hr.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Zbog nedovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacije kod deteta - za sada se ne zna da li se radi o krvarenju na mozgu ili tumoru. Urađeni su ultrazvuk i magnetna rezonanca, međutim taj nalaz je pokazao da je dete bilo nemirno, stoga vizualizacija slike nije bila najbolja. Ne možemo znati da li se radi o malignom tumoru, potrebno je uraditi biopsiju, pa histološku analizu samog uzorka - rekao je.

Na pitanje o zdravstvenom stanju Mirele Čavajde, odgovorio je da "u ovom trenutku doduše, ne mislim da je život majke ugrožen".

Bonus video:

01:35

Usame Zukorlić na ekshumaciji posmrtnih ostataka oca Muamera

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.