SOLARNA OLUJA ĆE UDARITI PLANETU: Efekti će biti NEOČEKIVANI, pogodiće 1 STVAR koju svakodnevno KORISTIMO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZNENAĐUJUĆE

SOLARNA OLUJA ĆE UDARITI PLANETU: Efekti će biti NEOČEKIVANI, pogodiće 1 STVAR koju svakodnevno KORISTIMO!

Ove vrste oluja nisu neuobičajene i zato što Sunce ima ciklus od 11 godina, sa periodima veće ili manje aktivnosti, a trenutno ima više aktivnosti

Objavljeno:

Očekuje se da će solarna oluja pogoditi Zemlju u utorak, što će dovesti do potencijalnih poremećaja GPS i radio signala, a stručnjaci kažu da će ih biti još.

Iako se ne očekuje da će previše uticati na čovečanstvo, stručnjaci predviđaju da bi to moglo dovesti do nekih manjih geomagnetnih oluja.

Direktan pogodak u Zemlju Američka fizičarka o svemirskim vremenskim prilikama dr Tamita Skov rekla je da bi udar "zmijolike niti" sa Sunca imao direktan uticaj na Zemlju.

„Korisnici radio frekvencija i GPS-a treba da očekuju poremećaje signala na noćnoj strani Zemlje“, rekla je ona u tvitu.

NASA predviđa da će oluja pogoditi Zemlju 19. jula. Međutim, oluja možda neće stići na kopno do kraja nedelje, prema veb stranici SpaceVeather, koja sugeriše da bi oluja G1 mogla da pogodi Zemlju 20. ili 21. jula.

„Veličina istaknutog mesta je impresivna“ Iako se ne očekuju veći poremećaji, SpaceVeather upozorava da bi oluja mogla da utiče na satelite.

Doktor Sebastijan Voltmer, koji je pratio oluju, rekao je za SpaceVeather da se ogromna struktura odvojila od Sunca. „Sama veličina istaknutog dela je impresivna. Bilo je spektakularno videti kako je veoma brzo pokretni deo izbačen i odvojen u stranu“, rekao je on.

sunce
foto: Profimedia

Ove erupcije mogu osloboditi 100.000 puta više energije nego što sve elektrane na Zemlji mogu proizvesti u jednoj godini, kažu stručnjaci.

'Biće još' Astrofizičar i kosmolog Australijskog nacionalnog univerziteta dr Bred Taker rekao je za 7News.com.au da ćemo verovatno videti više ovakvih vrsta oluja zbog trenutnog solarnog ciklusa.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Ove vrste oluja nisu neuobičajene i zato što Sunce ima ciklus od 11 godina, sa periodima veće ili manje aktivnosti, a trenutno ima više aktivnosti. Dakle, iako bi poremećaji od ove oluje trebalo da budu minimalni, mi smo zabrinuti da će ove veće oluje rezultirati satelitskim smetnjama“, rekao je on, prenosi 7News.

Bonus video:

02:54

OVAJ DOGOVOR PLAŠI OBE ZARAĆENE STRANE! Stručnjaci za Kurir TV o dilu Ukrajine i Rusije: Bratstvo ne postoji SAMO INTERESI

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.