EVROPSKA ZEMLJA U PAKLU, PRETI IM NAJTOPLIJI DAN U ISTORIJI: Izdato CRVENO UPOZORENJE, temperatura će ići i do +41C
Ilustracija, Foto: Profimedia

TOPLOTNI TALAS

EVROPSKA ZEMLJA U PAKLU, PRETI IM NAJTOPLIJI DAN U ISTORIJI: Izdato CRVENO UPOZORENJE, temperatura će ići i do +41C

Vrelo vreme nastaviće se i u utorak, a upozoreno je da će temperature tokom noći biti oko 25 stepeni, pre osveženja u sredu

Objavljeno: 12:31h

Ujedinjeno Kraljevstvo bi ove nedelje moglo da ima najtopliji dan u istoriji, sa prognozama da će temperature dostići 41 stepen.

Meteorološka služba izdala je crveno upozorenje o ekstremnoj toploti za ponedeljak i utorak u većini Engleske, od Londona i jugoistoka do Jorka i Mančestera.

Trenutna najviša izmerena temperatura u Velikoj Britanija je 38,7 stepeni, koja je izmerena 2019. u Kembridžu.

Visoke temperature takođe se predviđaju širom Velike Britanije, a upozorenja su na snazi u ostatku Engleske, čitavog Velsa i delovima Škotske.

London bi danas trebalo da bude jedno od najtoplijih mesta na svetu, sa temperaturama iznad Zapadne Sahare i Kariba.

Predviđa se da će prestonica bili toplija od Dahle u Zapadnoj Sahari (24C), Nasaua na Bahamima (32C), Kingstona na Jamajci (33C), Malage u Španiji (28C) i Atine u Grčkoj (35C).

Vrelo vreme nastaviće se i u utorak, a upozoreno je da će temperature tokom noći biti oko 25 stepeni, pre osveženja u sredu, prenosi BBC.

Ovo je prvi put da je Met ofis izdao crveno upozorenje otkako je sistem uveden prošle godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

To znači da se očekuju "široko rasprostranjeni uticaji na ljude i infrastrukturu", uz "značajne promene u radnim praksama i dnevnim rutinama".

Neke škole planiraju da se zatvore ranije ili da uopšte i ne rade - iako je vlada izdala smernice koje imaju za cilj da škole drže otvorenim.

Mreža železnica je rekla da bi ljudi u ponedeljak i utorak trebalo da putuju samo ako je to "apsolutno neophodno" , a neko su već saopštili da su otkazali linije, dok su na snazi i restrikcije brzine.

LNER neće pružati usluge između Londona i Lidsa i Jorka tokom većeg dela utorka.

Džejk Keli iz Železnica rekao je da se preduzimaju mere predostrožnosti da bi se umanjio uticaj ekstremnih temperatura, ali da će vrućina staviti železničku strukturu pod "izuzetan stres".

Osim upozorenja Met ofisa, agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva izdala je upozorenje četvrtog nivoa za Englesku, koju vlada tretira kao "nacionalnu vanrednu situaciju".

Nakon hitnog sastanka ministara u subotu, zdravstveni sekretar Stiv Berkli rekao je da će se povećati ambulantni kapaciteti, kao i broj dispečera.

Ambulantna služba Londona rekla je da je sa porastom temperatuta imala 7.000 poziva dnevno, a očekuje da broj poraste na 8.000 u ponedeljak i utorak. Tokom dana kada je najveća gužva obično imaju do 5.5000 poziva.

Nedelja je bila najtopliji dan do sada u godini, sa temperaturom do 33 stepena.

Vodovodne kompanije u južnoj i istočnoj Engleskoj upozorile su da povećana potražnja dovodi do niskog pritiska - pa čak i do prekida snabdevanja - za neka domaćinstva.

Stručnjaci su pozvali ljude da piju vodu, drže zatvorene zavese gde je to moguće i da provere prijatelje i rođake.

- U ovoj zemlji smo navikli da vruće periode tretiramo kao priliku da odemo i igramo na suncu . Ovo nije takvo vreme - rekla je profesorka Peni Endersbi, izvršna direktorka Met ofisa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.