NEMAČKI KLIMATOLOG UPUTIO STRAVIČNO UPOZORENJE: Vremena je sve MANJE, koračamo pravo ka KATASTROFI!
Zemlja, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

NEMAČKI KLIMATOLOG UPUTIO STRAVIČNO UPOZORENJE: Vremena je sve MANJE, koračamo pravo ka KATASTROFI!

Meteorolog i klimatolog je rekao da ćemo „s današnjom emisijom gasova staklene bašte preći će ovaj nivo za nešto manje od deset godina“.

Objavljeno:

Već je prekasno da se ograniči globalno zagrevanje na najviše jedan i po stepen u poređenju s predindustrijskim periodom, upozorava nemački meteorolog i klimatolog Mojib Latif uoči klimatskog foruma koji se održava u Berlinu.

Meteorolog i klimatolog je rekao da ćemo „s današnjom emisijom gasova staklene bašte preći će ovaj nivo za nešto manje od deset godina“.

„Ako uzmete u obzir ono što političari sada rade u čitavom svetu, više smo u smeru prema tri stepena“, nastavio je Latif.

Dodao je da se približavamo tački u kojoj treba priznati da je vreme za promene na bolje isteklo.

Tri stepena globalnog zagrevanja bila bi "katastrofa", naglasio je Latif, ističući da se činilo da uvek ima hitnijih pitanja od zaštite klime za rešavanje.

Sastanak u Berlinu

Ministri iz oko 40 zemalja razgovaraće o narednim koracima koje treba preduzeti u borbi protiv klimatskih promena na Peterburškom dijalogu o klimi, koji se danas i sutra održava u Berlinu. Domaćini susreta su Nemačka i Egipat. Na sastanku bi trebalo da se obrate nemački kancelar Olaf Šolc i egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi.

Sastanak je deo prvih diskusija o određivanju dnevnog reda za klimatsku konferenciju UN COP27, koja bi trebalo da se održi u egipatskom primorskom gradu Šarm el Šeiku početkom novembra.

Dramatično upozorenje UN

U aprilu je Agencija UN za klimatske nauke izdala upozorenje o klimatskim promenama.

„Drastično smanjenje upotrebe fosilnih goriva, pošumljavanje i smanjena potrošnja mesa samo su neki od poteza potrebnih ove decenije da bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih temperatura“, navodi se u izveštaju.

Uprkos upozorenjima o klimatskim promenama koje je izdao Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) od 1990. godine, globalne emisije su nastavile da rastu u poslednjoj deceniji, dostižući najvišu tačku u istoriji. Rezultat toga je da su globalne emisije na putu da pređu granicu od 1,5 stepeni Celzijusa, koja je 2015. godine previdjena Pariskim sporazumom, i da do kraja decenije dostignu povećanje od 3,2 stepena.

1 / 7 Foto: Profimedia

"Sad ili nikad"

„Napustili smo COP26 u Glazgovu sa naivnim optimizmom, zasnovanim na novim obećanjima i obavezama“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nakon objavljivanja izveštaja.

Ali, kako kaže, trenutna klimatska obećanja bi i dalje značila povećanje emisija od 14 procenata. A većina velikih zagađivača ne preduzima potrebne korake da ispuni čak ni ta nedovoljna obećanja.

U ovom trenutku, samo ozbiljna smanjenja emisija ove decenije u svim sektorima, od poljoprivrede do transporta, energetike i građevinarstva, mogu da preokrenu stvari, navodi se u izveštaju. Čak i tada, vlade će takođe morati da podstaknu napore da zasade više drveća i razviju tehnologije koje će ukloniti deo ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi posle više od jednog veka industrijske aktivnosti.

„Sada ili nikad“, rekao je kopredsedavajući izveštaja IPCC-a Džim Skea.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.