OGLASILA SE CRNA GORA NAKON IZJAVA DA ĆE PRIMITI IZBEGLICE: Nismo u obavezi da to učinimo!
Avganistan, Foto: Profimedia

rekli su svoje

OGLASILA SE CRNA GORA NAKON IZJAVA DA ĆE PRIMITI IZBEGLICE: Nismo u obavezi da to učinimo!

"Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni"

Objavljeno:

- Crna Gora se, pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt department, nije obavezala da privremeno prihvati stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena tom izjavom, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni", navodi se u saopštenju, preneo je RTCG.

Ministarstvo je ukazalo da se u izjavi navodi i da narod Avganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbednom okruženju i da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava. Iz Ministarstva su dodali da Crna Gora, kao država koja je bila deo NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele.

"Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbeglice kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima, stoga ističemo da bi o ovoj temi trebalo izvještavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti", istakalo je Ministarstvo.

Bonus video:

02:30

Diplomata Paić odgovara otkud proizvodnja raketa u Gazi

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.