GDE SE TRENUTNO NALAZE IZBEGLICE IZ AVGANISTANA? Svima u Srbiji će biti posebno zanimljiva ova GRAFIKA!
Ilustracija, Foto: Statista

ISTINA

GDE SE TRENUTNO NALAZE IZBEGLICE IZ AVGANISTANA? Svima u Srbiji će biti posebno zanimljiva ova GRAFIKA!

Ovo je prava istina

Objavljeno:

Prema podacima UNHCR, krajem 2020. godine potojalo je oko 2,6 miliona izbeglica iz Avganistana, i to onih koji nisu ušli u proces dobijanja azila.

Presek njihovih lokacija daje nam uvid u to gde obično Avganistanci traže utočište. Čak 85 odsto svih avganistanskih izbeglica nalazi se u susednim zemljama - Pakistanu i Iranu, dok je Nemačka na trećem mestu sa 148.000 Avganistanaca, ili oko 5,5 odsto.

Austrija, Francuska i Švedska su druge velike destinacije za avganistanske izbeglice u Evropi. Prema poslednjem izveštaju Evropske unije, oko 7.000 Avganistanaca je dobilo trajni ili privremeni pravni status u EU u prvoj četvrtini 2021. godine. Oko 2.200 od tog broja je locirano u Grčkoj, 1.800 u Francuskoj, 1.000 u Nemačkoj i oko 700 u Italiji, dok su druge zemlje EU dobile manje kontigente. Sve u svemu, avganistanske izbeglice imaju oko 62 odsto šanse da dobiju pravni status u EU, iako se mnogima dodeljuje samo privremena dozvola. Francuska i Nemačka su države koje odbacuju najviše zahteva Avganistanaca za azil, ali trenutno su sve deportacije stopirane, zbog situacije u Avganistanu.

11.000 avganistanskih izbeglica trenutno je u Australiji, što je više od broja u Velikoj Britaniji, SAD i Indiji. U Indiji je proširen program za Avganistance koji su radili za vladu SAD i druge entitete tokom vojne misije u toj zemlji. Očekuje se da će preko tog programa biti oko 20.000 aplikanata.

Infographic: Where Afghani Refugees Are Located | Statista You will find more infographics at Statista

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Statista)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.