GVOŽĐE, BAKAR, ZLATO! Talibani sede na mineralima u vrednosti od 1 bilion dolara koji su svetu preko potrebni
Avganistan, Foto: Profimedia

OPASNO

GVOŽĐE, BAKAR, ZLATO! Talibani sede na mineralima u vrednosti od 1 bilion dolara koji su svetu preko potrebni

Tu su i minerali retke zemlje i, što je možda najvažnije, ono što bi moglo biti jedno od najvećih neiskorišćenih nalazišta litijuma na svetu - bitna, ali oskudna komponenta punjivih baterija

Objavljeno:

Brzi pad Avganistana od talibanskih boraca dve decenije nakon što su Sjedinjene Države napale zemlju izazvao je političku i humanitarnu krizu.

Takođe izaziva bezbednosne stručnjake da se zapitaju: Šta će se dogoditi sa ogromnim neiskorišćenim rudnim bogatstvom zemlje?

Avganistan je jedna od najsiromašnijih zemalja u svetu. Međutim, 2010. godine američki vojni zvaničnici i geolozi otkrili su da je zemlja, koja se nalazi na raskrsnici centralne i južne Azije, sedela na nalazištima minerala vrednim skoro 1 trilion dolara, što bi moglo dramatično promeniti njene ekonomske izglede. Zalihe minerala poput gvožđa, bakra i zlata raštrkane su širom zemlje.

Tu su i minerali retke zemlje i, što je možda najvažnije, ono što bi moglo biti jedno od najvećih neiskorišćenih nalazišta litijuma na svetu - bitna, ali oskudna komponenta punjivih baterija i drugih tehnologija od vitalnog značaja za rešavanje klimatske krize.

"Avganistan je svakako jedan od regiona najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima, ali i metalima [potrebnim] za nastajuću ekonomiju 21. veka", rekao je Rod Schoonover, naučnik i stručnjak za bezbednost koji je osnovao grupu Ecological Futures Group. Bezbednosni izazovi, nedostatak infrastrukture i ozbiljne suše sprečili su vađenje najvrednijih minerala u prošlosti. To se verovatno neće uskoro promeniti pod kontrolom talibana.

Ipak, postoji interesovanje zemalja uključujući Kinu, Pakistan i Indiju, koje bi mogle pokušati da se angažuju uprkos haosu. "To je veliki znak pitanja", rekao je Schoonover.

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.