70.000 RADNIKA MARŠIRALO BRISELOM: Ovo su njihovi ZAHTEVI!
Ilustracija, Foto: AP

EVO ŠTA TRAŽE OD BELGIJE

70.000 RADNIKA MARŠIRALO BRISELOM: Ovo su njihovi ZAHTEVI!

Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u EU u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski prilagođavaju rastućim troškovima života

Objavljeno: 17:56h

Više desetina hiljada belgijskih radnika marširalo je danas kroz Brisel zahtevajući od Vlade da reši naglo rastuće troškova života.

Demonstranti su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo "Više poštovanja, veće plate" i "Ukinuti akcize", dok su neki palili baklje, prenosi agencija Rojters.

Neki od demonstranata zahtevali su od Vlade da učini više, dok su drugi rekli da poslodavci moraju da poboljšaju plate i uslove rada, prenosi Tanjug.

Sindikati kažu da je bilo prisutno oko 80.000 građana, dok policija navodi broj od 70.000.

Stanovnici Belgije nisu zadovoljni
Stanovnici Belgije nisu zadovoljnifoto: Ilustracija, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zbog današnjeg "nacionalnog štrajka", briselski aerodrom otkazao je 232 leta sa polaskom sa belgijskog nacionalnog aerodroma, a u velikoj meri blokirani su i javni prevoz u Briselu, mnoge škole nisu otvorile vrata za učenike, a u štrajku su i gradske službe i službe obezbeđenja.

Briselski aerodrom najvio je da će danas iz "bezbednosnih razloga" otkazati sve polazne letove, dok će u funkciji biti svaki četvrti dolazni let i kargo saobraćaj.

U narednim danima očekuje se da se štrajkovi radnika nastave širom zemlje, a od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja Brisel erlajnsa, što će se dalje odraziti na probleme u avio-saobraćaju.

U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim gubitkom kupovne moći građana.

Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u EU u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski prilagođavaju rastućim troškovima života kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.