SVI PRIČAJU O NJOJ, A MALO KO ZNA ŠTA STVARNO ZNAČI: Profesor objasnio sve o RECESIJI, ne piše nam se DOBRO?
Ilustracija, Foto: AP

ŠTA JE RECESIJA?

SVI PRIČAJU O NJOJ, A MALO KO ZNA ŠTA STVARNO ZNAČI: Profesor objasnio sve o RECESIJI, ne piše nam se DOBRO?

Evropa, s druge strane, tvrdi da je to izgovor Rusije za smanjenje isporuka

Objavljeno:

Svi pričaju o recesiji, naročito poslednjih meseci, ali malo ko zna šta u stvari ona znači. Svet se trenutno nalazi u teškim ekonomskim uslovima. Amerika je na pragu recesije, visoka inflacija pogađa i najjače ekonomije, prete nove nestašice proizvoda, ali i energenata. Samim tim nameću se brojna pitanja: "Šta je recesija", "Čeka li nas globalna recesija" "Kako će to uticati na džep građana".

Nivo inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je sva očekivanja stručnjaka i nije viđen četiri decenije, a poslednji podaci o stanju najveće svetske ekonomije uneli su pesimizam i među pojedine ekonomiste. Neki od njih sada procenjuju da SAD preti recesija, od koje strepe i sve druge privrede, koje bi mogle biti gurnute u inflatornu spiralu koja se "zahuktava".

Teoretski, recesija je kada duže vreme vrednost proizvedene robe i usluga pada. Recesija se obično definiše kada se to desi u periodima od dva tromesečja ili kvartala zaredom. Ukoliko recesija potraje duže od toga, ili je posebno teška, poznata je kao kriza, a to je onda udar i na ekonomiju zemlje i na standard građana.

Recesija, Pad akcija, Berza
foto: AP

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za "Blic Biznis" da je recesija zapravo ekonomska kriza u začetku.

- To je kriza koja je u fazi da se pretvori u krizu ogromnih razmera ukoliko potraje. Svet se već više od 2 godine bori sa krizom, počelo je sa pandemijom korona virusa i nastavilo sa ratom u Ukrajini. Kada posmatramo globalno, svet se trenutno nalazi u drugom poluvremenu krize, kojoj se uskoro ne vidi kraj, kaže nam Savić.

Govoreći o trenutnoj situaciji sagovornik Blica nije optimista.

- Trenutna situacija u svetu je loša, samim tim što cene idu u nebo, ima nestašice goriva i hrane svuda, a kraj se ne nazire - rekao je Savić i dodao da Srbija nije izolovano ostrvo kao što nisu ni druge zemlje i da posledice krize svi dele.

Inflacija
foto: Profimedia

Nemačkoj preti sigurna recesija

Nemačka se suočava sa gotovo izvesnom recesijom ako se ionako smanjene isporuke ruskog gasa potpuno obustave, upozorilo je danas nemačko Udruženje industrije BDI. Ova industrijska asocijacija je saopštila da je snizila svoju prognozu ekonomskog rasta Nemačke za 2022. godinu na 1,5 posto sa prvobitno predviđanih 3,5 procenata pre izbijanja rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

BDI je takođe navela da bi prekid isporuka ruskog gasa učinio recesiju neizbežnom.

Ruski gas se i dalje pumpa preko Ukrajine, ali u smanjenom obimu, dok gasovod Severni tok 1 koji ide po dnu Baltičkog mora i koji je od vitalnog značaja za snabdevanja Nemačke gasom, radi sa samo 40 odsto kapaciteta, što je, prema objašnjenju Moskve, posledica zapadnih sankcija koje spečavaju da oprema koja je poslata na redovno održavanje bude vraćena Gaspromu.

Evropa, s druge strane, tvrdi da je to izgovor Rusije za smanjenje isporuka.

Nemačka je, poput Danske, Austrije, Holandije, Italije i drugih zemalja EU, aktivirala prvi nivo upozorenja u okviru svog hitnog plana od tri faze za rešavanje krize snabdevanja gasom.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.