NAKON BANJALUKE IDE U ANDRIĆGRAD: Nobelovcu Peteru Handkeu uručen Orden Republike Srpske!
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, Foto: Mondo

velika čast

NAKON BANJALUKE IDE U ANDRIĆGRAD: Nobelovcu Peteru Handkeu uručen Orden Republike Srpske!

Nobelovca su dočekali proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica i savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Pero Simić

Objavljeno: 14:39h

Nobelovcu za književnost Peteru Handkeu u Banjaluci je danas uručen Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nobelovca su dočekali proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica i savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Pero Simić.

Handkea će danas ugostiti srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, proslavljeni srpski i svetski reditelj Emir Kusturica, predsednik ANURS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Tom prilikom predsednik Republike Srpske uručiće Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad gde će mu u Andrićevom institutu u 14 časova biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić". Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest". Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine, piše Srna.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.