Jovanoviću 9 godina zatvora: Bivši pripadnik MUP Republike Srpske osuđen za ratni zločin!
Policija, ilustracija, Foto: Youtube printscreen

osuđen

Jovanoviću 9 godina zatvora: Bivši pripadnik MUP Republike Srpske osuđen za ratni zločin!

Jovanović je negirao izvršenje krivičnih dela za koje se tereti...

Objavljeno:

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas na devet godina zatvora nekadašnjeg pripadnika MUP-a Republike Srpske Milorada Jovanovića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz 1992. godine u Lušti Palanci u Bosni i Hercegovini.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućeni na parnicu, a Jovanović je oslobođen obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka, koji padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Protiv ove presude i odbrana i tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od dana prijema pisane presude.

Prema optužnici Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog policajca MUP-a Republike Srpske, Odeljenja stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije tokom juna i jula 1992. godine „vršio protivzakonita odvodenja i zatvaranja, mučenja, nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti, nanosio velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja i izvršio ubistvo jednog civila“.

Jovanović je negirao izvršenje krivičnih dela za koje se tereti.

Ovaj predmet je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine ustupilo Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Bihać, jer optuženi Jovanović, državljanin Srbije sa prebivalištem u Srbiji, nije bio dostupan organima BiH.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.