KOD KOMŠIJA OSETNA NESTAŠICA MLEKA: Značajno smanjena PROIZVODNJA, CENE bi uskoro mogle DRASTIČNO da porastu?
Mleko, Foto: Profimedia

PROMENE

KOD KOMŠIJA OSETNA NESTAŠICA MLEKA: Značajno smanjena PROIZVODNJA, CENE bi uskoro mogle DRASTIČNO da porastu?

Bosna i Hercegovina je u velikoj meri smanjila proizvodnja mleka, tako da je u prvih šest meseci ove godine proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje u odnosu na isti period prošle godine.

Objavljeno:

U trgovinama širom Bosne i Hercegovine se oseća značajna nestašica mleka, a pojedini mediji najavljuju da bi uskoro cene mleka mogle značajno da porastu.

Bosna i Hercegovina je u velikoj meri smanjila proizvodnja mleka, tako da je u prvih šest meseci ove godine proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje u odnosu na isti period prošle godine, preneo je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj, navodi se u tekstu i dodaje da je veliki problem nemogućnost uvoza mleka iz Evrope.

1 / 3 Foto: Profimedia

Razlog nestašice leži u poskupljenju cena hrane za životinje, u sušnoj godini, nedovoljnoj količini veštačkog djubriva, a, kako se najavljuje, pravi problemi očekuju se posle žetve koja je u toku.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača i mlekara RS Vladimir Usorac rekao je da mleka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi.

On smatra da moraju da se povećaju cene proizvođača mleka.

"U maloprodaji je cena 2,50 KM (1,28 evra), a nama plaćaju 0,70 KM (oko 0,36 evra). To je tri puta veća cena", kazao je Usorac.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.