NIJE SAMO MLEKO, SRBI PUSTOŠE I FRIŽIDERE U MARKETIMA: Za 1 namirnicom je posebna POMAMA, ništa nije ostalo! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/instagram/192_rs, Profimedia

nestašica mleka pokrenula lavinu pustošenja

NIJE SAMO MLEKO, SRBI PUSTOŠE I FRIŽIDERE U MARKETIMA: Za 1 namirnicom je posebna POMAMA, ništa nije ostalo! (FOTO)

Širom Srbije vlada nestašica mleka, a sada su Srbi počeli masovno da kupuju i jedan proizvod iz smrznutog programa

Objavljeno:

Zbog smanjenog stočnog fonda i smanjene produktivnosti muznih krava zbog lošije ishrane prouzrokovane sušom, rafovi sa mlekom u prodavnicama i marketima u Srbiji su (polu)prazni.

Danima na društvenim mrežama gledamo fotografije i snimke opustošenih rafova i ljudi koji uzimaju prekomerne količine pojedinih životnih namirnica iz straha od nestašice.

Tako je na instagram stranici 192_rs objavljena fotografija praznog frižidera u Metrou, u Novom Sadu.

"Nestašica mleka i smrznutog krompira Metro Novi Sad", navodi se u objavi.

nestašica
foto: Printscreen/instagram/192_rs

Podsetimo, Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da će se kroz dve, tri nedelje stabilizovati stvar sa nestašicom mleka na rafovima u marketima.

- Pre samo godinu dana smo imali veću proizvodnju i veće zalihe. Nešto se desilo na tržištu što je izazvalo nestašicu mleka. Ako je smanjena proizvodnja u farmama, onda je i ulaz mleka u mlekare manje. Disbalans nije nov, moraju da se ispoštuju svi trgovinski ugovori, sada je povećana potražnja mleka, a nema dovoljne proizvodnje da to pokrije - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS.

On je istakao da je rešenje u sistemskim merama koje su veoma spore i zahtevne.

- Ništa ne vredi da dajemo farmerima novac u džakovima. Bitno je da farmeri sa mlekarama imaju čvrste ugovore sa mlekarama u isporuci i saranji. Premije koje država daje stočarima treba da daje na vreme. Mi imao tendenciju pada grla, imamo 700.000 litara mleka dnevno, ali i to je dovoljno da pokrije naše potrebe. Po zvaničnim podacima imamo oko 400.000 muznih krava, ali to je dosta manje na terenu - ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS.

1 / 5 Foto: Profimedia, Printscreen

Nenad Budimović je dodao da nema mesta panici i da će se situacija na tržištu stabilizovati.

- Nema razloga za paniku, takva vrsta proizvodnje ne može da se ugasi u trenutku. Treba samo naštelovati sve parametre i u jedno dve, tri nedelje treba da se stabilizuje situacija - kaže Budimović.

Ograničena cena 120 dinara

Otkupna cena sirovog mleka povećana je ove godine, pojedini prerađivači plaćaju 40, neki drugi 50 dinara.

Inače, prema odluci Vlade Srbije, maksimalna dozvoljena cena mleka povećana je za šest dinara i ograničena do kraja septembra.

Maksimalna maloprodajna cena mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme da prelazi 119,99 dinara, dok je dosadašnja cena iznosila 113,99 dinara.

Upravo to mleko od 2,8 odsto mlečne masti nemoguće je naći u prodavnicama.

Dnevno 700.000 litara manje

U odnosu na pre 10 godina, u Srbiji ima oko pet odsto goveda manje. Prema podacima RZS, broj muznih krava smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena. U poslednje tri godine, od domaćih farmera dobijamo drastično manje mleka. U 2019. to je bilo više od 1,5 milijardi litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje.

- Ako nema krava, neće biti ni teladi, što bi u budućnosti moglo da dovede do nestašice teletine i junetine - ističe Budimović.

Manje isporuke dobavljača

"U poslednjih nekoliko nedelja primetna je veća potražnja kupaca za mlekom, a beležimo i znatno manje isporuke naših dobavljača. To je razlog što neke od prodavnica, u nekom trenutku, mogu ostati bez mleka u ponudi. U stalnom smo kontaktu sa proizvođačima mleka, trudimo se da na što optimalniji način raspodelimo količine koje nam dostavljaju i pokušavamo na taj način bar delimično da zadovoljimo potrebe naših potrošača", rekli su iz kompanije "Merkator-S" za BBC na srpskom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.