KAKO SUDIJSKO VEĆE PRAVDA PRESUDU ĐOKOVIĆU: Sud ne razmatra "osnovanost odluke"?!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

a šta rade?

KAKO SUDIJSKO VEĆE PRAVDA PRESUDU ĐOKOVIĆU: Sud ne razmatra "osnovanost odluke"?!

Utisak je da su mnogo plaćeni za malo odgovornosti

Objavljeno:

Tročlano veće australijskog suda objavilo je danas razloge zbog kojih je podržalo nalog vlasti za deportovanje srpskog tenisera Novaka Đokovića, uz obrazloženje da nisu razmatrali "osnovanost ili mudrost odluke", već da su odlučivali o njenoj zakonitosti.

Tročlano veće sudija u nedelju je jednoglasno podržalo odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka da se Đoković deportuje uz Melburna, gde je trebalo da brani titulu na Australijan openu.

Hok je odluku o ukidanju vize prvom teniseru sveta objasnio time što bi prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

1 / 5 Foto: Profimedia

NOVAK SPREMA TUŽBU

Đoković je morao da prihvati odluku i u nedelju je napustio Australiju, ali je danas stigla vest da sprema tužbu kojom će tražiti odštetu od vlade Australije.

Sudije Dejvid O'Kalahan, Entoni Besank i Džejms Olsop su objavili objašnjenje na 27 stranica zbog čega su odbacili Đokovićevu žalbu.

- Sud ne razmatra osnovanost ili mudrost odluke. Zadatak suda je da odluči o zakonitosti odluke. Ministar je ukinuo vizu gospodinu Đokoviću - navodi se u saopštenju.

Dejvid O'Kalahan
Dejvid O'Kalahanfoto: Printscreen/YouTube/Victoria Bar

Novaku je viza prvi put otkazana po dolasku u Melburn 6. januara, pošto nije vakcinisan protiv koronavirusa, ali je za učešće na Australijan openu dobio medicinsko izuzeće.

Srpski teniser se žalio, a sudija Entoni Keli je utvrdio da je odluka graničnog službenika da ukine vizu bila pravno nerazumna i vratio ju je Đokoviću.

Međutim, Hok je iskoristio svoje ministarsko pravo da ponovo u petak otkaže vizu na osnovu javnog interesa. On je tada odbacio navode da je odluka bila politički motivisana.

Novak Đoković
foto: Profimedia

ODBIJENE ŽALBE

Sudije su odbile tri žalbena osnova prvog tenisera sveta.

Prvi je bio da je odluka bila nelogična, neracionalna ili nerazumna.

Drugi je bio da ministar nije mogao da utvrdi da bi đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da predstavlja rizik po zdravlje i red.

TrećI je da ministar nije mogao da utvrdi da Novak ima dobro poznat stav protivljenja vakcinaciji.

- Bilo je otvoreno da se zaključi da je u javnosti protumačeno da gospodin Đoković nije za vakcinaciju - navele su sudije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.