BROJ 1, FEDERER, BORG, KORT... Evo koje sve REKORDE Novak Đoković juri u finalu Vimbldona sa Alkarasom!
Novak Đoković, Foto: Starsport©, EPA-EFE/STEVE PASTON, EPA-EFE/NEIL HALL, EPA-EFE/TOLGA AKMEN

nova(k) istorija

BROJ 1, FEDERER, BORG, KORT... Evo koje sve REKORDE Novak Đoković juri u finalu Vimbldona sa Alkarasom!

Đoković cilja brojne rekorde trijumfom na Vimbldonu, neke zaista velike

Objavljeno: 13:55h
Nedeljko Đukić

Novak Đoković je uspešno preskočio prvih šest stepenica na Vimbldonu 2023. i preostala je još samo jedna, sedma. Ona je definitivno najjača, pošto će protiv sebe imati Karlosa Alkarasa.

Mladi Španac se brzo se prilagodio svojoj, rezultatski gledano, najmanje omiljenoj podlozi i već iz trećeg pokušaja stigao do svog prvog finala Vimbldona, kao i njegov stariji zemljak Rafael Nadal 2006, takođe sa 20 godina.

Ipak, Novak je favorit na Vimbldonu, dobio je sedam od osam finala, a na Centralnom terenu nije izgubio nijedan meč punu deceniju, od 2013!

Novak Đoković
foto: EPA/JAMES ROSS

Pobednik finala između Đokovića i Alkarasa će od ponedeljka biti prvi na ATP listi, a sem povratka na teniski tron, Đoković cilja brojne rekorde, neke zaista velike.

  • Ako gledamo samo Vimbldon za početak, Nole bi trijumfom pre svega stigao rekord Rodžera Federera od osam pehara.
  • Ujedno, Novak bi sa pet titula u nizu izjednačio podvige Federera i Bjerna Borga, jedinim teniserima koji su u Open eri to uspeli na Vimbldonu. Nadal je to radio na Rolan Garosu, naravno...
Novak Đoković, Novak Đoković Vimbldon
foto: Glyn KIRK / AFP / Profimedia
  • Đoković na travi SW19 ima 34 uzastopne pobede (ukupno 92 u karijeri) i ako bi pobedio Alkarasa, osvajanjem Vimbldona 2024. bi stigao do brojke 42 i prestigao Borgov rekord (41).
  • Kada je u pitanju šira slika, grend slem trka pre svega, Novak bi sa 24 grend slema dodatno pobegao Rafi, ali i stigao legendarnu Margaret Kort koja ima 24 mejdžora u ženskoj singl konkurenciji (čak 64 ukupno).
  • Takođe, Đoković u Londonu ima prilku da četvrti put u karijeri osvoji tri grend slema u sezoni, a ukoliko u tome uspe postaće prvi teniser kom je to pošlo za rukom.
  • Za kraj, našao bi se blizu najvećeg od svih podviga - kalendarskog grend slema (osvojeni svi mejdžori u jednoj sezoni) što je samo Rod Lejver ostvario u Open eri, 1969. godine.
Novak Đoković, Novak Djoković, Vimbldon
foto: EPA NIC BOTHMA EPA, zac Goodwin AP, EPA STEVE PASTON EPA, AP Photo Kirsty Wigglesworth, AP Photo Tim Ireland

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.