VIMBLDON JE BIO SAN, DOMINACIJA JE POSTALA STVARNOST: Niko kao Novak, Đoković (pre)stiže OVE rekorde u Londonu!
Novak Đoković sa trofejima Vimbldona, ilustracija, Foto: EPA NIC BOTHMA EPA, zac Goodwin AP, EPA STEVE PASTON EPA, AP Photo Kirsty Wigglesworth, AP Photo Tim Ireland

ČOVEK ZVANI ISTORIJA

VIMBLDON JE BIO SAN, DOMINACIJA JE POSTALA STVARNOST: Niko kao Novak, Đoković (pre)stiže OVE rekorde u Londonu!

Ujedno, Nole priprema teren za poduhvat nad poduhvatima - kalendarski grend slem

Objavljeno: 09:34h

San svakog sportiste je da tokom svoje karijere osvoji brojne velike trofeje.

Kada je počeo da igra tenis Novak Đoković imao je veliku želju da tokom profesionalne karijere osvoji Vimbldon. Vrednim i napornim radom, srpski teniser uspeo je da stigne do svog sna 2011, ali i da ga nadmaši i da trofej u Londonu za sada podigne čak sedam puta.

Tom prilikom uspeo je da ostvari brojne rekorde koji će zauvek ostati upisani u istoriji Vimbldona.

I dok Novak ulazi u završnu fazu priprema za treći grend slem u sezoni, organizatori su neke neverovatne rekorde koje popularni Nole drži na Vimbldonu.

Novak Đoković, Vimbldon
foto: Starsport©, EPA-EFE/STEVE PASTON, EPA-EFE/NEIL HALL, EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković na engleskoj travi u Londonu ima 28 uzastopnih pobeda. U ovoj seriji pobeda koja još uvek traje spadaju i velike koje se pamte poput legendarnog finala protiv Rodžera Federera iz 2019. godine ili polufinala protiv Rafaela Nadala godinu dana ranije. Tu su naravno i istorijske pobede u finalima kada su pred srpskim asom padali Anderson, Beretini i Kirjos.

Novak na Vimbldonu ima 86 pobeda u karijeri, a koliko je veliki favorit pred turnir koji sledi dovoljno govori podataj da svi ostali igrači iz top 20 na ATP listi u ovom trenutku ukupno imaju 85 pobeda.

Novak Đoković, Vimbldon, Tenis
foto: Profimedia

Centralni teren Vimblodina ispisao je brojne stranice istorije tenisa. Đoković obožava da igra na ovom stadionu. Koliko je na njemu uspešan dovoljno govori podatak da je poslednji poraz doživeo pre tačno jedne decenije - 2013. godine.

Novak na Vimbldonu ima četiri pehara u nizu i sada mu samo jedan trofej nedostaje kako bi se izjednačio sa Federerom. Kada je Švajcarac 2017. godine osvojio svoju osmu krunu u Londonu, Nole je imao „samo“ tri vimbldonske krune. Šest godina kasnije Đoković ima priliku da se po broju osvojenih Vimbldona izjednači sa Rodžerom.

Ujedno bi sa 24 grend slema stigao Margaret Kort koja ima toliko mejdžora u singl konkurenciji (čak 64 ukupno).

Još neki rekordi su u igri pred početak Vimbldona kada je reč o srpskom teniseru.

Novak Đoković, Vimbldon
foto: EPA/Will Oliver

Nole u Londonu ima prilku da četvrti put u karijeri osvoji tri grend slema u sezoni, a ukoliko u tome uspe postaće jedini teniser ikada kojem je to pošlo za rukom. Takođe, Đoković će ove sezone pokušati da postane prvi teniser od legendarnog Roda Lejvera, koji je 1969. godine osvojio kalendarski grend slem (osvojeni svi grend slemovi u jednoj sezoni).

Malo toga je u Noletovoj impresivnoj karijeri ostalo za šta može da se kaže „prvi put“. Jedan od retkih poduhvata koji bi prvi put mogao da ostvari jeste osvajanje pet uzastopnih titula na jednom grend slemu. Ukoliko i ove sezone podigne trofej na Centralnom terenu „Ol Ingland kluba“ Novak će stati uz rame Bjernu Borgu i Federeru, kao jedinim teniserima koji su u Open eri uspeli da osvoje pet uzastopnih trofeja na Vimbldonu. Nadal je to radio na Rolan Garosu, naravno...

Nole na terene „Ol Ingland kluba“ stiže osokoljen sa dva osvojena grend slema u sezoni i kao četvorostruki uzastopni šampiona Otvorenog prvenstva Engleske. Koji rivali mu stoje na putu posle današnjeg žreba, pročitajte OVDE.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.