AMERIKANAC ZAPALIO PLANETU: Kakve reči o Novaku!
Novak Đoković, Foto: EPA/Tolga Akmen

gori sve

AMERIKANAC ZAPALIO PLANETU: Kakve reči o Novaku!

Prema Blejkovom mišljenju, Đoković ima najviše arguemenata korist toga da je najbolji svih vremena.

Objavljeno: 21:38h

Bivši američki teniser Džejms Blejk smatra da niko od preostalih igrača na Vimbldonu ne može da zaustavi Novaka Đokovića.

Za njega je Nole apsolutni favorit da stigne do svoje osme titule u Londonu.

- Izabrao sam ga (kao glavnog favorita) pre početak turnira, tako da ne mislim da iko može da ga pobedi, ali i dalje mora da dođe do tih pobeda, da ih upiše. Protivnici su stvarno dobri. Mislim da mu je Hubi Hurkač zadao ozbiljne probleme, jer je servirao možda i najbolje u životu, ali je Novak uprkos tome uspeo da ga savlada. Mislim da mu je nivo neverovatno visok trenutno, pogotvo kada gledamo to kako se kreće na travi. Mislim da će biti veoma teško bilo kome da ga pobedi, ali moramo da sačekamo da se ti mečevi odigraju. Da vidimo da li neko može da ima najbolji dan u životu i pronađe barem nekakvu šansu da probije Novakovu odbranu - rekao je Blejk za "MeridianSport".

Džejms Blejk
Džejms Blejkfoto: Profimedia

Veruje i da bi Srbin mogao do tzv. kalendarskog slema.

- On igra sada bolje nego što je ikada. Tenis je sve bolji i bolji, a on igra bolje nego bilo ko u ovom trenutku. Mislim da je favorit za osvajanje kalendarskog slema, da bude treći igrač u istoriji kojem će to poći za rukom. Mislim da ima baš dobru šansu da to uradi. Jedini savet bi mu bio – nadam se da ćeš ostati zdrav jer želim da gledam kako ide po istoriju.

Blejk se tokom karijere tri puta sastao sa Novakom i sva tri puta je izgubio.

- Najveća razlika koju ja vidim je u servisu. Servis mu je postao mnogo precizniji, bolji i konstantniji. Mislim da je promenio izbačaj prilikom servisa pre oko četiri, pet godina i da je time servis učinio mnogo konstantnijim, toliko da je to sada njegovo veliko oružje. Potcenjuje se koliko mu je to oružje sada. Odbrana je i dalje tu, kretanje je i dalje tu, barem je na tom nivou na kojem je bilo u najboljim trenucima, možda i bolje. Napredovao je i u svemu ostalom, ali u servisu – svetlosnim godinama.

Prema Blejkovom mišljenju, Đoković ima najviše arguemenata korist toga da je najbolji svih vremena.

- Zabavni su ti razgovori. Ja sam oduvek govorio da mislim da je nekada glupavo porediti ere, ali Novak je dominirao u nekoliko era. Takođe, mislim da je najbolji teniser svih vremena onaj koji je u tom trenutku prvi na svetu, jer tenis toliko evoluira. Novak kao broj 1 sada bi, ako mene pitate, uništio Novaka broj 1 na svetu pre 8, 9 godina. To je zato što se igra razvija, tako da on ne bi moga oda ostane na prvom mestu liste da nije napredovao uz igru. Kada bi se neko ko je bio broj 1 pre 20 godina magično pojavio sada, ne znam da li bi uspeo da uđe u Top 30. Iskreno to ne znam, ali znam da tenis konstantno raste - smatra Blejk i zaključuje: - Najbolji igrač ikada je onaj koji je trenutno na prvom mestu, a što se tiče najvećeg svih vremena… To su sjajni razgovori za razbibrigu koje može svako da vodi i da tu uvrsti svog favorita, pa krene da pominje statistiku, H2H i sve živo, ali on (Novak) ima najviše grend slemova, najviše nedelja na prvom mestu, a mislim da će dodatno da napravi razliku u tome dok završi karijeru, tako da… Mislim da tu nema neke diskusije.

Bonus video:

00:11

Novak Đoković se sprema za izlazak na teren

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.